logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować nawijarkę do cewek? Szukam schematów i porad

Ronald(o) 20 Cze 2005 22:02 15505 12
REKLAMA
  • #1 1593766
    Ronald(o)
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Chcialbym zrobic nawijarke do cewek i nie wiem od czego zaczac.
    Moze ma kots jakas ksiazke lub pomysl jak to wykonac lub po prostu ma taka nawijarke.
    Prosilbym o jakies rysunki i porady z gory dziekuje.

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1594615
    nebo
    Poziom 16  
    w którejś elektronice dla wszystkich było coś podobnego.....

a potrzebujesz mikroprocesor + silnik krokowy

i z tych wuch części uda ci śię złożyć....
  • #3 1594789
    Ronald(o)
    Poziom 12  
    Ja chcialbym zrobic taka nawijarke na korbke.
    Chodzi mi tu o jakis rysunek raczej.
  • #4 1595473
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Ronald(o) napisał:
    Ja chcialbym zrobic taka nawijarke na korbke.
    Chodzi mi tu o jakis rysunek raczej.

Ja to widze tak:

- Naijaną cewke umieszczasz na drążków , który jest przymocowany do podstawy, a do drążka korbka.
    - na drugim drązku jest umeiszczony drut do nawinięcia, i kiędzy nim a korbką z cewką jest mały pręt odginający się którym zmienasiz delikatnie połozenie drutu na cewce, wieczorkiem podrzuce jakiś prosty rysunek.

Pozdrawiam
    darektbg
  • REKLAMA
  • #5 1597517
    Ronald(o)
    Poziom 12  
    Proszilbym o jakis rysunek .
    Ale chodzi mi glownie wlasnie jak wykonac to mocowanie mocowanie do cewki ktora bedzie nawijana .
    Myslalem nad uchwytem tokarskim ale niestety nie mam, a taki troche kosztuje :)
    Czy jest jakis inny sposob ?
  • #6 1599593
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju cewki mają być nawijane i w jakiej ilości . Do wykonania kilku cewek małych transformatorów , niema sensu robić zbyt skomplikowanej i kosztownej nawijarki . Proszę napisać coś więcej o przeznaczeniu nawijarki i do nawijania jakich cewek ma służyć .
  • REKLAMA
  • #7 1599623
    Ronald(o)
    Poziom 12  
    Cewki bede nawijal takie do zwrotnic czy w duzje ilosci sam nie wiem .
  • #8 1599725
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    :arrow: Ronald(o)

Jak potrzebujesz nawinąć trafo czy cewkę to służę pomocą; posiadam w serwisie maszynę , druty nawojowe, materiały izolacyjne- również wysokonapięciowe.
    Jak jesteś zainteresowany , to proszę na pw.
  • #9 1599726
    karol3
    Poziom 26  
    Chodzi o zwrotnice do modele kolejowych ?
  • #10 1600166
    Ronald(o)
    Poziom 12  
    Trafa nie potrzebuje nawijac. Chodzi o cewki do zwrotnic do kolumn.
  • REKLAMA
  • #11 1601366
    karol3
    Poziom 26  
    Do wykonania kilku czy kilkunastu takich cewek wystarczy prosty "kręciołek" . natomiast do większej ilości polecam zastosowanie licznika i napędu od maszyny do szycia . Czy możesz podać wymiary cewek i czy chcesz nawijać cewki na karkasie czy bez .
    Pozdrawiam
  • #12 1633407
    Andy_Łodz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.

Przedstawiam swój szkic ręcznej nawijarki do cewek indukcyjnych.

Do nawijania jedno- czy dwuwarstwowych cewek nie ma sensu budowania takiej
    nawijarki ale już gdy zachodzi potrzeba nawinięcia ponad 1000 zwojowej
    cewki to taka nawijarka ma sens.

Przy bardzo cienkich drutach nawojowych, palec po którym ślizga się drut należy
    owinąć taśmą klejącą i drut lekko dociskać kciukiem. Rownież dobrze jest odwinąć
    zapas drutu ze szpulki podającej i podawać drut na nawijaną cewkę lekko go
    naciągając.

Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę dać tu schemacik komputerowego licznika
    zwojów, który ma tą zaletę, że zapisuje ilość nawiniętych zwojów do pliku .txt.

Andrzej.

P.S.
    Szkic jest "Free No Limit" można go dowolnie modyfikować i wykorzystywać.
    Załączniki:
    • Jak zbudować nawijarkę do cewek? Szukam schematów i porad reczna-nawijarka-cewek.gif (17.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy nawijarki do cewek, głównie ręcznej, przeznaczonej do nawijania cewek do zwrotnic kolumnowych. Propozycje obejmują proste konstrukcje mechaniczne z korbką, gdzie cewka mocowana jest na drążku z korbką, a drut prowadzony jest przez pręt regulujący położenie zwoju. Wskazano, że do niewielkiej liczby cewek wystarczy prosty "kręciołek", natomiast do większej produkcji warto zastosować napęd z licznikiem zwojów, np. z silnikiem krokowym lub napędem od maszyny do szycia. Poruszono kwestie mocowania cewki bez użycia uchwytu tokarskiego, który jest kosztowny. Zaproponowano również owijanie palca taśmą klejącą dla lepszego prowadzenia cienkiego drutu nawojowego oraz lekkie naciąganie drutu podczas nawijania. Udostępniono szkic ręcznej nawijarki oraz link do prostych rysunków i zdjęć nawijarki dostępnych online. Wspomniano możliwość wykorzystania mikroprocesora do sterowania napędem i licznikiem zwojów, a także zapis ilości zwojów do pliku tekstowego. Dyskusja podkreśla, że wybór konstrukcji zależy od ilości i rodzaju cewek oraz ich wymiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA