logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uzwojenia faliste-Jak wykonac szablon -jak nawijac ?

Kwazor 24 Sie 2009 14:21 6351 8
REKLAMA
  • #1 6928701
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Własnie mam do przewiniecia silnik i chce zrobic podobne uzwojenia jak znajduja sie w stojanach alternatorów czyli uzwojenie faliste.Nie jest to alternator tylko silnik który chce przerobic.

Kiedys pytałem sie przezwajacza jak on to robi. Powiedział mi ze bierze wymiary wbija w deske gwoździe i nawija uzwojenia... tylko własnie jak ? Nie chce mi zdradzic szczegółów...

Czy ktos z was wie jak wykonac szblon do nawijania cewek falistych ? Lub technologie ich nawijania ( wytłumaczenie ) bo nawijanie reczne 200zwoii na jedna faze w stojanie nie jest za pieknym pomysłem... który ma srednice wewnetrza 55mm...

Podobny temat został poruszony tutaj ale podany pomysł pojedynczego nawijania cewek i pozniej ich łaczenia odpada....
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic148673.html
  • REKLAMA
  • #2 6929063
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Witam powiem szczerze że silnika nie nawijałem tym sposobem jedynie alternatory i po prostu drut układałem w żłobku ręcznie tam średnio wychodziło 10-20 zw zrobienie szablonu "na gwozdzie" nie wchodziło w grę - zbyt małe cewki i za gruby drut nie do ugięcia. Zrób jedno okrążenie drutem w silniku delikatnie wyjmij i przenieś wzór na deskę .
  • #3 6944603
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Zamieść zdjęcie stojana od strony uzwojenia.
    Pozdrawiam. Stefan
  • REKLAMA
  • #4 6944767
    Kwazor
    Poziom 33  
    Juz Stefanie podaje ci zdjecia:

Fi wewnetrzne 55mm szerokosc stojana 20mm ilosc złobków 24...

To ma własnie działac jako pradnica do zasilania tego urzadzenia co z tyłu widac ;) ( nie mowie ze przy nadawaniu ale jako podładowanie aku... )

Sq2iii
  • REKLAMA
  • #5 6944803
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    W temacie napisałeś "uzwojenie faliste" chyba powinieneś napisać:
    Jak z silnika asynchronicznego zrobić prądnicę ?
    Sprecyzuj co chcesz zrobić ?
    Domyślam się że ten stojan jest od silnika.
    Nie mam doświadczenia w przerabianiu silników na prądnice.
    Pozdrawiam. Stefan GG6293398
  • #6 6945196
    Kwazor
    Poziom 33  
    Akurat tez problem mam rozwiazany wiem jak to sie robi... tylko w starej pradnicy robiłem cewki jako pojedyncze i łaczyłem co akurat nie jest trudne...

Tutaj chodzi o wykonanie cewek jako "jedność"

Mozna by wykonac to tak ze nawijasz wewke okragła wiekszej srednicy i pozniej gniesz na złobkach stojana ale giecie na raz kilkudziesieciu drutów.......

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego.
    Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą. Znaki diakrytyczne /ogonki/ są integralną częścią naszego języka!
    To jest forum techniczne, a nie pogawędka na GG
    Popraw ten post, oraz swoje wcześniejsze!

[Akrzy]
  • #7 6947108
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Witam
    Próbuję zrozumieć dlaczego mówimy o uzwojeniu falistym, ma być ułożone w żłobkach stojana, przekazałeś informację, iż będzie około 200zwoi na fazę, czyli chodzi o prądnicę trójfazową i potrzebujesz stworzyć całe pasma fazowe bez przerw. Jak zrobić na „gwoździach” to w wersji skondensowanej opisał user „spirytusik84”, nakręcisz, zwiążesz, zdejmiesz nie przecinając końca i następną aż będzie tyle ile ma być „p”.
    Ile zwoi ma mieć jedna cewka, iloma drutami równoległymi, jaka ma być średnica drutu, może jednak lepiej nawinąć cewki na odpowiednio wykonanym modelu, takim jak w przypadku uzwojeń o grupach ze zmiennymi poskokami cewek, model składa się z kilku „dusz” i kręci się cewki bez przerw. Niestety ja też nie jestem uzwajaczem, zaintrygowało mnie czemu mówimy w tym przypadku o „fali”.
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #9 6951268
    Kwazor
    Poziom 33  
    Kotunia... to nie jest to a dlaczego :

Widzisz podałeś mi rozwiazanie z cewką z 2-ma bokimi niepracujacymi.. wiadomo ze na nich wydziela sie energia cieplna i pogarsza się sprawność prądnicy...

A przy uzwojeniu falistym mamy tylko jeden bok ( nawet ciężko jest to bokiem nazwac raczej zawrotem ) ...

Cewke nazwałem dobrze bo "faluje" czyli zmienia się jej zwrot...

Moderowany przez Akrzy74:

Regulamin p. 6
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania uzwojeń falistych w stojanie silnika, który ma zostać przerobiony na prądnicę. Autor poszukuje metody wykonania szablonu do nawijania cewek falistych, podobnych do tych stosowanych w alternatorach, z uwagi na dużą liczbę zwojów (około 200 na fazę) i niewielką średnicę wewnętrzną stojana (55 mm). Wskazano, że tradycyjne metody ręcznego układania drutu w żłobkach są trudne ze względu na małe wymiary i grubość drutu. Proponowano wykonanie pojedynczego okrążenia drutu w silniku i przeniesienie wzoru na deskę jako szablon. Poruszono też temat nawijania cewek na modelu z "duszą", co umożliwia nawijanie bez przerw i ułatwia formowanie uzwojeń o zmiennych poskokach. Zwrócono uwagę na różnicę między uzwojeniem falistym a innymi typami, podkreślając, że w uzwojeniu falistym cewka ma tylko jeden zawrót (bok), co minimalizuje straty cieplne i poprawia sprawność prądnicy. Wskazano, że gięcie wielu drutów jednocześnie jest trudne, a metoda pojedynczego nawijania i późniejszego łączenia cewek jest mniej efektywna. Podano również linki do podobnych dyskusji i zdjęć stojana, które ilustrują problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA