logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 ver. 5.42 - problem z fleszowaniem, błąd przy użyciu różnych narzędzi

raddi 21 Cze 2005 18:27 1140 9
REKLAMA
  • #1 1595815
    raddi
    Poziom 11  
    Witam,

Mam nokie 3410 ver. 5.42 z niemieckim jezykiem, ktora podczas proby fleszowania uwalilem. Fleszowalem knockiem, w momencie gdy program wymazywal pamiec, nagle stanal. Telefon juz nie odpala, ale jakies checi ogolne do fleszowania jeszcze posiada. Probowalem wymazywac pamiec - staje po paru %, fleszowac rollisem - nie idzie, fleszowac Geoflashem - wywala blad. Nie wiem jak sie za niego zabrac !

Pozdrawiam
    Raddi
  • REKLAMA
  • #2 1596211
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Jakie błędy wywalają flashery?? Napisz coś więcej, bo jasnowidzów na tym forum nie znajdziesz!!
    P.S. Zacznij od naładowania baterii w sprawnym telefonie!
  • #3 1596256
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Tak jak kolega mówi naładuj baterię.

A może chcesz flashować nie mając userport'a??
    Bez niego nie zabardzo wychodzi flahowanie, nawet wogóle...
  • REKLAMA
  • #4 1596272
    muzg
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Janmiałem tego typu błędy jak nie miałem dobrze naładowanej baterii. Baterii teraz sobie jużnie naładujesz bo masz sft spieprzony wic pożycz jąsobie od kogoś a wtedy powinno ruszyć najlepiej knokiem ale rolisem teżnie jest źle.
  • #5 1596515
    gdeco
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Nic prostszego. Jakbyś poszukał na forum byś wiedział. 3410 przywiezione z zachodu mają inny typ flasha niż te które były sprzedawane w Polsce. Musisz pokombinowac z plikami tia albo zanieść to komuś kto ma gryffina albo coś z rodziny Sarasa. Weź pod uwagę fakt, że rolis czy knok wyszedł parę lat temu i od tamtej pory nie był aktualizowane o nowe rodzaje flashy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 1596775
    muzg
    Poziom 14  
    gdeco napisał:
    Nic prostszego. Jakbyś poszukał na forum byś wiedział. 3410 przywiezione z zachodu mają inny typ flasha niż te które były sprzedawane w Polsce. Musisz pokombinowac z plikami tia albo zanieść to komuś kto ma gryffina albo coś z rodziny Sarasa. Weź pod uwagę fakt, że rolis czy knok wyszedł parę lat temu i od tamtej pory nie był aktualizowane o nowe rodzaje flashy.

Ja mam nokie sprowadzoną z niemiec i bez problemów fashuje ją knokiem czy rolisem
  • #8 1597264
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 106
    W Rollisie 4,79 w zakładce Options -> Setup jest taka opcja "use external flash loaders". Musisz skombinować plik *.tia do układu flash jaki masz w telefonie i go wybrać.
  • #9 1602462
    raddi
    Poziom 11  
    Szkoda, ale zadna z solucji nie pomaga. Jak widzicie tu jakas przyczyne, to prosze o slowko. Ponizej macie zrzut z Knocka:

FLS1_ConfigurateBootstrapDCT3 : checksum is 4A8B
    FLE5_DirectInitialiseBootstrapDCT3 : Press power on (if needed)
    FLS1_GeneralSendBootstrapDCT3 : bootstrap seems to be running
    FLS1_PreparePhone : invalid NMP returned in phone RAMFLS1_PreparePhone : detected NMP is NHM-2
    FLS1_GeneralSendAlgoCodeDCT3 : checksum is B5E5
    FLS1_GeneralSendAlgoCodeDCT3 : algo code seems to be running
    FLS1_Write : written block (4 bytes) starting from 00200034
    FLS1_Read : read block (256 bytes) starting from 00200000
    CMD_handlecommands : cannot analyze phoneFLS1_Erase : erased block (65536 bytes) starting from 00200000

Pozdrawiam
    Raddi
  • #10 1655748
    muzg
    Poziom 14  
    Wiem że to bardzo łaopatologiczne pytanie ale czy zmieniłeś w programie na NHM-2

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy flashowania telefonu Nokia 3410 wersja 5.42 z niemieckim językiem, który przestał działać podczas próby flashowania programem Knock. Telefon zatrzymuje się podczas wymazywania pamięci, a próby użycia innych narzędzi jak Rolis czy Geoflash kończą się błędami lub niepowodzeniem. Wskazano, że przyczyną mogą być różnice w typie układu flash w modelach sprowadzonych z zachodu, co wymaga użycia odpowiednich plików *.tia lub specjalistycznych loaderów (np. Gryffin, rodzina Sarasa). Podkreślono konieczność naładowania baterii i posiadania userporta do prawidłowego flashowania. W programie Rolis (wersja 4.79) istnieje opcja „use external flash loaders”, gdzie należy wybrać plik odpowiadający układowi flash telefonu. W logu z Knocka pojawia się komunikat o wykryciu NMP typu NHM-2, co sugeruje potrzebę ustawienia tego trybu w oprogramowaniu. Brak aktualizacji narzędzi Knock i Rolis od lat może powodować problemy z nowymi typami flasha w telefonach sprowadzanych z zagranicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA