logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy multimetr cyfrowy do 100 zł z pomiarem pojemności i automatycznym zakresem?

MattxD 28 Lut 2016 19:14 4155 9
  • #1 15479804
    MattxD
    Poziom 8  
    Witam, tak jak w temacie, jaki według Was kupić miernik uniwersalny do 100 zł, fajnie jakby mierzył pojemność, miał jakieś bardziej porządne końcówki do sprawdzania( te igły) i z takich smaczków - automatyczny zakres. Wiem że już jest wiele postów na ten temat, przejrzałem je ale nic nie znalazłem dla siebie.
  • #2 15479902
    krakowiakp2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    MULTIMETR CĘGOWY UT200A, UNI-T
    MULTIMETR UNI-T UNIT UT202 CĘGI
    MULTIMETR MIERNIK UNI-T UT 601
  • #3 15479903
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Sam jakiś czas temu zacząłem szukać, gdyby dozbierać byłby Axiomet AX105, jak ma być tanio, to można wziąć nawet DT9205/DT9208, na potrzeby napraw spokojnie starcza, tylko jest słabo zabezpieczony i łatwo go spalić, sondy też pozostawiają wiele do życzenia.

UNITy z kolei nie grzeszą szybkością (przynajmniej te tanie).
  • #5 15480890
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    MattxD napisał:
    A czym się różni taki multimetr z cęgami od normalnego? Jaki jest sens kupowania takiego z cęgami i co one dają?

Cęgi? pomiar prądu bez ingerencji w przewód ale w tej cenie to cęgi nie powalą dokładnością i jeszcze tylko zakres AC. Przez to że miernik cęgowy to tracisz funkcje pomiarowe prądu AC DC ( multimetrem ).
    Sensu kupna nie ma.
    Co do pomiaru pojemności to tez pozostawiają wiele do życzenia.
    Przewody pomiarowe? Dobre kable to cena miernika. Ile pożyją to pożyją potem kupuje się nowe. Chyba że naprawdę bardzo badziewne są to zaraz kupić.
  • #6 15481515
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Ja kupiłem kilka dni temu czeski EMOS - EM420B:
    - mierzy pojemność w trzech zakresach: nF, 20µF, 1000µF
    - końcówki jak końcówki, robią wrażenie porządnych, mają "zatyczki" dla ich ochrony
    - automatyczne zakresy dla: U-, U~, I-, I~, Ω
    - automatykę można włączyć/wyłączyć i ręcznie wybrać zakres
    - temperatura °C, °F (jest sonda w komplecie)
    - hFE (jest przystawka w komplecie)
    - zatrzymanie wskazania
    - zatrzymanie największej wartości
    - podświetlenie
    - można używać z opcjonalnymi cęgami (szukam ich)

Na plus: mały i w kieszeni się zmieści a dzięki dużemu wyświetlaczowi, nie ma problemu z odczytem; ślepy zobaczy ;-)

Cena: 107,30 zł w sklepach sieci Bricoman.
    Link: TUTAJ.

PS: Co ciekawe, cena u dystrybutora na Polskę EMOS to 177zł :-)
  • #7 15740961
    Bogdan 6
    Poziom 15  
    Ocena: 116
    Ja mam AXIOMET AX-105 i zdaje się że spełni twoje wymagania brak mu tylko pomiaru hFE tranzystora w sumie już od dawna te drogie zostały tego pozbawione bo podobno pomiar tranzystora taką metodą nie ma sensu bo to tylko pomiar wzmocnienia jeden z wielu ważnych parametrów które i tak się zmienią we właściwym układzie.
    Miernik posiada zabezpieczenie przeciążeniowe i ostrzega o jego zadziałaniu w postaci sygnału ostrzegawczego na zakresie mA.
  • #8 15741011
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Ja w tym temacie też proponowałem AX105 i sam jakiś czas temu go nabyłem, za tą cenę bardzo fajny przyrząd i wykonany znacznie lepiej niż najtańsze badziewia, nawet o dziwo nie trzeba na wstępie kabli zmieniać, bo te z zestawu są nie najgorsze.
    W przypadku mojego nawet da się mierzyć kondensatory w układzie, nie zawsze to da poprawny wynik, ale o dziwo najczęściej daje.

Raz miałem z nim problem, ale gwarancja rozwiązała sprawę.

Bogdan 6 napisał:
    Miernik posiada zabezpieczenie przeciążeniowe i ostrzega o jego zadziałaniu w postaci sygnału ostrzegawczego na zakresie mA.

Ale też radziłbym na miernik uważać, bo w przeciwieństwie do starszych mierników z A/D (ICL7106, itp) tutaj wszystko zintegrowane jest w procesorze.
  • #9 17577582
    Konkak
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, podłączę się do tematu.

Szukam uniwersalnego multimetru w cenie około dwudziestu kilku dolarów na aliexpresie (max 30$).
    Sprzęt potrzebny do amatorskich prac w domu wiec nie poszukuję niczego super na lata.
    Zależy mi by był w miarę dokładny i by wyniki były powtarzalne, by miał pomiar indukcyjności i pojemności, w miarę duży i czytelny wyświetlacz (co najmniej 4 cyfry lub więcej) i był w miarę przyzwoicie wykonany i nie rozsypał się po kilku użyciach..

Czy ktoś może mi podsunąć jakieś interesujące propozycje, najlepiej sprawdzone i wypowiedzieć się jak one się mają w stosunku do profesjonalnych multimetrów za kilka stówek więcej.

Pilnie czekam na odpowiedz i z góry dziękuje.
  • #10 17577633
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Konkak napisał:
    Witam, podłączę się do tematu.

Szukam uniwersalnego multimetru w cenie około dwudziestu kilku dolarów na aliexpresie (max 30$).
    Sprzęt potrzebny do amatorskich prac w domu wiec nie poszukuję niczego super na lata.
    Zależy mi by był w miarę dokładny i by wyniki były powtarzalne, by miał pomiar indukcyjności i pojemności, w miarę duży i czytelny wyświetlacz (co najmniej 4 cyfry lub więcej) i był w miarę przyzwoicie wykonany i nie rozsypał się po kilku użyciach..

Proszę: GM 328

Konkak napisał:
    Czy ktoś może mi podsunąć jakieś interesujące propozycje, najlepiej sprawdzone i wypowiedzieć się jak one się mają w stosunku do profesjonalnych multimetrów za kilka stówek więcej.

Test: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3493829.html#17408223

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zakupu cyfrowego multimetru uniwersalnego do 100 zł, z funkcją pomiaru pojemności i automatycznym zakresem. Użytkownicy polecają kilka modeli, w tym Axiomet AX105, który jest dobrze oceniany za jakość wykonania i funkcjonalność, mimo braku pomiaru hFE tranzystora. Inne propozycje to DT9205/DT9208, które są tańsze, ale mniej trwałe. Wspomniano również o czeskim EMOS EM420B, który oferuje pomiar pojemności w trzech zakresach oraz automatyczne zakresy dla różnych parametrów. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość końcówek pomiarowych oraz na to, że cęgi nie są zalecane w tej cenie ze względu na niską dokładność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA