Miernik "stary, wysłużony i niedokładny za 20zł" wcale nie musi być niedokładny. Mój miernik, kosztujący mniej niż 40 zł po ~7 latach użytkowania przy (jedynym) wzorcowaniu znacznie dokładniej wskazywał niż kilka Sanw PC5000a, które w tym samym czasie były na wzorcowaniu. Chociaż oczywiście wszystko mieściło się w zakresie błędu dopuszczalnego określonego przez producenta to jednak bliżej wzorca wskazywał mój miernik. Jaki z tego wniosek? Bez porównania wskazań ze wzorcowymi co jakiś czas to nie ma pewności, że miernik działa poprawnie i mieści się w zakresie błędów granicznych określonych przez producenta, a "tani" miernik nie jest wcale tandetą tylko z powodu ceny. Oczywiście nie mogę powiedzieć, że mój miernik był lepszy niż Sanwa PC5000a, ale nie mogę też powiedzieć, żeby do pomiarów w domowym warsztacie był wyraźnie gorszy, a przynajmniej w zakresie tych funkcji, które posiada
W twoim budżecie to w sumie skupiłbym się raczej na znalezieniu miernika, który będzie miał funkcje, które potrzebujesz, bo dopuszczalne błędy graniczne będą oscylowały w podobnych granicach raczej.