logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP HSTNN-CB49 - HSTNN-CB49 regeneracja, reset wsadu

gringo3 01 Mar 2016 20:15 4389 5
  • #1 15485906
    gringo3
    Poziom 2  
    Witam;
    Jestem tu nowy, wiec przepraszam jeśli coś narozrabiałem, ale bardzo proszę o pomoc..
    Mam baterie HSTNN-CB49 z laptopa HP6710b.
    Siedzą w niej 3 pary po 2 ogniwa LGDB218650 czyli z tego co wyczytałem w necie bateria powinna mieć pojemność 5200, na obudowie zaś jest napisane 10,8V 55Wh.
    Po naładowaniu napięcie na sumie 3 par wynosi 12,58V zaś na poszczególnych parach 4,14V, 4,20V, 4,24V.
    Laptop pracuje około 30 min. i pada a napięcie baterii wynosi 11,78V zaś na poszczególnych parach 3,92V, 3,91V, 3,96V.
    Z postów które przeczytałem na forum wyczytałem ze układ bq2084 to chip z wbudowaną pamięciom.
    Zbudowałem adapter i odczytałem baterię w B2W (i z niego jest wsad) oraz SBW i w nim przy odczycie baterii wszystkie pola są szare (poza AtRate) załączam widok.
    Proszę o podpowiedź czy z tej baterii da się coś jeszcze wycisnąć i jeśli trzeba to proszę o reset wsadu.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • HP HSTNN-CB49 - HSTNN-CB49 regeneracja, reset wsadu SBW.JPG (91.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wsad.zip (444 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15637634
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Dla mnie lepszy byłby odczyt z BatMona. Jednak i z SBW wynika, że bateria nadaje się do regeneracji. Zapewne pomiar napięć na sekcjach pod obciążeniem dałby lepszy osąd o stanie ogniw.
    FCC jest bardzo niskie.

WR
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
  • #3 15660906
    gringo3
    Poziom 2  
    Bateria ma już 9 lat więc sam reset raczej nie załatwi sprawy ze względu na zużycie ogniw..
    Mam natomiast takie pytanie:
    Zakładam że kupię ogniwa 2600mAh i włożę je zamiast 2200mAh.
    Czy programem SBW jestem w stanie przeedytować wsad aby zgadzał się z mocniejszymi ogniwami i które z parametrów należałoby zmienić?
    Jeśli nie SBW to jaki inny program byłby odpowiedni?
    Lub gdzie (do kogo na forum) zwrócić się w celu wykonania takiej programowej przeróbki?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Marek
  • Pomocny post
    #4 15662350
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    SBW w wersji demo raczej nie obsłuży tego kontrolera. Musiałbyś kupić wersję pełną i zbudować interfejs pod lpt, lub kupić program Be2works, nie wiem czy jeszcze sprzedają w wersji na 24 godziny, do tego również interfejs pod lpt lub pod usb - ev2300. Jeśli masz dostęp do ev2300 to można ściągnąć darmowe oprogramowanie do bq2084, jeśli jednak hasło jest niestandardowe to nic nie zrobisz tym darmowym oprogramowaniem. Be2works jednak powinien ściągnąć hasło. EV2300 to koszt ok 300-400 zł, więc raczej nieopłacalny interes dla jednej baterii. Co do ogniw o wyższej pojemności, można oczywiście zastosować, trzeba tylko wykonać zmiany we flashu. Zajmuję się regeneracją.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #5 15669514
    gringo3
    Poziom 2  
    Mam już zrobiony i działający interfejs. Udało mi się nim zczytać parametry baterii (smbus).
    Niby piszą tu na forum że SBW resetuje licznik ale nic takiego się nie dzieje. Czy ten reset cykli jest możliwy tylko w wersji z wykupioną licencja na SBW czy wersja free też powinna to zrobić..?
    Podczas odczytu parametrów baterii pokazuje mi że dobiera się do hasła, potem ze jest standardowe no i w końcu odczytuje zawartość pamięci (pierwszy post - zrzut ekranu SBW)..
    Jeśli miałbym kupować licencję to chciałbym jednocześnie trochę podrasować tą baterię z 4400 na co najmniej 5200 albo i 6000 mAh. Które wówczas parametry wsadu trzeba zmienić i czym to najlepiej wgrać..?
    Z góry dzięki i pozdrawiam.
    Marek
  • #6 15671322
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Sam też myślałem że SBW demo pozwala na reset tego kontrolera.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
REKLAMA