Witam,
co robię nie tak ??
co robię nie tak ??
Kod: PHP
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamHemikalny napisał:Notice: Undefined index: login in C:\xampp\htdocs\CDR\register.php on line 9
Notice: Undefined index: pass in C:\xampp\htdocs\CDR\register.php on line 10
Hemikalny napisał:Zmienna $login zawsze będzie pusta, bo nie przekazujesz takiej zmiennej za pomocą formularza. Masz w formularzu przekazywane pola o nazwach : pass_v, email, email_v oraz send.Nie rozumiem dlaczego zmienna $login zawsze będzie pusta? Przecież wybieram login z listy ... No i dlaczego nie definiuje tylko dwóch pierwszych zmiennych a resztę tak ?
Hemikalny napisał:jak ma wyglądać zapis tej zmiennej
$login = mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['login']));
Z użyciem isset ?? Bo nie ogarniam.
Hemikalny napisał:Musisz te dane przekazać do skryptu z "wnętrza" formularza. Albo jako input-y, albo, jeżeli już je gdzieś wcześniej pobrałeś, jako hidden (podobnie jak 'send').Czyli muszę nadać nazwę imput'owi i przyporządkować ją do każdej zmiennej ?
arnoldziq napisał:Kod: php [rozwiń] [zaznacz wszystko]
if ( isset($_Post["login"]) ){
$login = mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST["login"]));
} else {
$login='';
}
Hemikalny napisał:Oczywiście, jeżeli ta lista będzie się zawierała w formularzu i będzie przybierała jako odpowiednie wartości dane, które są zapisane w bazie, to jak najbardziej.A w cudzysłów zmiennej $login mogę wstawić zmienną odpowiadającą za listę rozwijaną ?
Hemikalny napisał:No nie do końca. Ten 'select' musi się znajdować wewnątrz formularza, jeżeli chcesz go przekazać do skryptu. No i przy takim zapisie, to będziesz przekazywał wartość ID a nie LOGIN z bazy. Także, brakuje identyfikatora tego 'select-a' jako pola przekazującego dane do zmiennej 'login'.Czyli kod wyglądał by tak ???
Hemikalny napisał:No dobra, bo teraz się pogubiłem.No tak sobie zażyczył administrator danych żeby tylko on mógł wprowadzać informacje do bazy a oni tylko mieli wybór możliwych loginów... No tylko ta lista rozwijana jest zaciągana z innego pliku.
Hemikalny napisał:Ciekaw jestem, jak kolega chce to zrealizować ? :/formularz logowania z rozwijaną listą użytkowników. Gdzie będzie jedno puste pole w loginie na które Administrator będzie wpisywał swój login i w polu hasło, hasło.