logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamery IP, wideodomofony IP, duże odległości około 500m

marcindudak 05 Mar 2016 20:50 2688 26
  • #1 15497625
    marcindudak
    Poziom 11  
    Potrzebuje informacje od specjalistów:
    Kamery IP, wideodomofony IP, duże odległości około 500m

Myślałem o zastosowaniu włókna jednomodowe i konwertery przy takich dużych odległościach. Nad rodzajem sprzętu jeszcze się nie zastanawiałem.
    Tylko proszę o poprawę moich myśli, ponieważ nie mam doświadczenia z światłowodami.

1.Dla kamer IP wystarczy zastosować jeden przewód jednomodowy w trybie simplex.?

2.Dla domofonu IP muszą muszą być podpięte dwa przewody w system duplex?

3.Rozumiem też, że każda końcówka (konwerter) mus posiadać zasilanie? Czyli oprócz przewodów światłowodowych musimy poprowadzić przewód zasilający.

4. Wszystko musi schodzić się do switch-a?

Proszę też o propozycję sprzętową, głównie konwertery, przewody itp.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
  • #3 15498008
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 190
    ad. 1,2 Co rozumiesz przez simplex/duplex? Transmisja w sieci IP jest generalnie dwukierunkowa. Pomijając jakieś dane użyteczne, to nawet same transceivery w kartach sieciowych stwierdzą brak sygnału od partnera i wyłączą takie połączenie.

ad. 3 Urządzenia elektryczne wymagają zasilania... miałbyś skrętkę, można by ją wykorzystać (Power over Ethernet) a przez światłowód raczej będzie to trudne i musisz mieć dedykowane kable zasilające :(

ad. 4 Tak. Jak najbardziej potrzebujesz switcha i to pewnie nie jednego.

Pozdr
  • #4 15498450
    marcindudak
    Poziom 11  
    Ja sobie to wyobrażałem tak:
    Są dostępne moduły SEP do których podpinamy 2 przewody lub jeden.
    http://www.dipol.com.pl/modul_swiatlowodowy_u..._-_dwa_wlokna_jednomodowe_do_20_km__L1411.htm

Z dwoma przewodami nazywają się duplex a z jednym simplex..
    Myślałem że skoro kamera IP wysyła tylko obraz w jedną stronę to wystarczy simplex..
    A domofon musi pracować w dwie strony, musi również odbierać, czyli głos leci w obie strony.
    Pewnie źle to wszystko zrozumiałem? No i na pewno włókna jednomodowe ponieważ leci do 20km?

To że swich-e potrzebne to wiem, tylko myślałem że może światłowody można połączyć od punktu do punktu i dopiero do głównej rozdzielni..

Pozdrawiam

Dodano po 35 [minuty]:

Może to powinniśmy użyć:
    http://www.dipol.com.pl/media_konwerter_tp-li..._sc_do_20_km_tx_1550_nm_rx_1310_nm_L11721.htm
    Czy to wystarczy również dla domofonu ip? Nie wiem czy dobrze to rozumuje?
  • #5 15498745
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Ruch po IP jest zawsze dwukierunkowy.Nawet jak w wyższej warstwie transfer danych jest jednokierunkowy, łącze musi być dwukierunkowe.

Końcówki światłowodu sprowadź w jedno miejsce i z media konwerterów odrazu do switcha.
  • #6 15498770
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    Może to głupi pomysł, ale skoro ciągniesz prąd, to może pobawić się w adaptery powerline?
    One teoretycznie działają do 500-600 metrów.
    Nie próbowałem takich rozwiązań, ale może to też jakiś kierunek?
  • #7 15498893
    marcindudak
    Poziom 11  
    askr napisał:
    Ruch po IP jest zawsze dwukierunkowy.Nawet jak w wyższej warstwie transfer danych jest jednokierunkowy, łącze musi być dwukierunkowe.

Końcówki światłowodu sprowadź w jedno miejsce i z media konwerterów odrazu do switcha.

Tzn że może wystarczy jeden przewód światłowodowy jednomodowy + konwertery które pokazałem z dipol? Zanim zacznę inwestować w produkty aby dokonać testów, muszę mieć pewność, nie chce kupować po kilka razy.

mick1 napisał:
    Może to głupi pomysł, ale skoro ciągniesz prąd, to może pobawić się w adaptery powerline?
    One teoretycznie działają do 500-600 metrów.
    Nie próbowałem takich rozwiązań, ale może to też jakiś kierunek?

Nie muszę przewodu prądowego ciągnąć, prąd znajdę kilka metrów od punktów kamer i domofonu.
  • #9 15499115
    marcindudak
    Poziom 11  
    Świetny film, teraz już wiem że ten konwertery występują osobno (i to są dwa różne modele) a myślałem że to zestaw dla jednego kabla :).

Sorry, ale znów mam pytania:

1. Czy jest znaczenie gdzie, który konwerter gdzie zastosuje, czy po stroni kamery czy switch-a?

2. Szczerze to jeszcze nie ogarniam czy jeden kabel jednomodowy poradzi sobie w obu kierunkach, tzn tak jak na filmie, gdy dwa komputery jednocześnie zaczną kopiować, to po prostu spadnie transfer o połowę?
  • #10 15499335
    mick1
    Poziom 23  
    Te urządzenia nadają i odbierają na innej długości światła - stąd muszą być sparowane.
    Nie ma znaczenia które z której strony, ale warto trzymać standard w razie przyszłych zmian.
    Po stronie zbiorczej możesz dorzucić taką sprytną obudowę rackową (MC1400)
    Są też wersje 1Gb (znacznie droższe)
    Jeden nadaje na 1310nm, a odbiera na 1550nm a drugi odwrotnie.

Tutaj masz całą rodzinę:
    http://www.tp-link.com/res/down/doc/MC111CS_V3_Datasheet.pdf
    Tutaj masz instrukcję:
    http://www.tp-link.com/res/down/doc/MC111CS_V3_UG.pdf

Edit: zmieniłem ze strony kamer na zbiorczą - głupota mi się napisała.
  • #11 15499474
    marcindudak
    Poziom 11  
    Obudowę MC1400 chyba lepiej zastosować w miejscu zbiorczym, rozdzielni?

Znalazłem zestaw urządzeń GB i działają na tej samej zasadzie.. i chyba to dla pewności zastosuję, bo zbyt ważny obiekt do ochrony.
    http://www.dipol.com.pl/media_konwerter_m-207..._jedno_wlokno_jednomodowe_do_20_km_L11525.htm

Ostatnia porada i nie nudzę, czym się różnią konwertery łączone dwoma przewodami jednomodowymi a jednym przewodem? Odległość transmisji jest taka sama..
  • Pomocny post
    #12 15499538
    mick1
    Poziom 23  
    Dwa przewody jednomodowe - masz transmisję rozdzieloną. Na jednym nadajesz, na drugim odbierasz (generalnie tak jest zbudowanych większość sieci światłowodowych)
  • #13 15499571
    marcindudak
    Poziom 11  
    Właściwie to wiem do czego służy TX i RX tylko nie wiem dlaczego jest to lepsze, o musi być lepsze skoro są dwa a nie jeden :), transmisja może być dłuższa? szybsza?
    Podwójny kabel podnosi znacznie koszty inwestycji, dlatego jestem taki dociekliwy.. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 15500870
    adamz74
    Poziom 33  
    Koszty... koszt "szkła" w kablu światłowodowym jest dość niski i różnica w cenie pomiędzy kablem np.: 2 a 8 włóknowym, to jakieś 10-20%. Gorzej jest trochę z osprzętem, ale prawdziwy koszt będziesz miał, gdy okaże się, że we właśnie zakopanym kablu jedyne włókno jest uszkodzone. :(
  • Pomocny post
    #15 15501326
    mick1
    Poziom 23  
    Wiesz, jak masz takie szczęście jak ja, to i tak Ci jakaś koparka przetnie wszystko co zakopałeś za jakiś tydzień.
    Generalnie - jak masz możliwość i kasę, to połóż 2 włókna. Jak nie, to na 1 też zadziała (dzięki sprzętowi wyżej).
    Ten, który pokazałeś ma już 4 włókna.
    Dodatkowa sprawa - pamiętaj, że ten światłowód trzeba jakoś zakończyć, sprawdzić.
    Popatrz np tutaj:
    http://www.dipol.com.pl/abc_pracy_ze_swiatlowodami_dla_poczatkujacych__bib329.htm
  • #16 15501384
    marcindudak
    Poziom 11  
    mick1 napisał:
    Ten, który pokazałeś ma już 4 włókna.

Tzn im więcej tym lepiej? jak przerwie się jedno to działa na pozostałych?

mick1 napisał:
    Dodatkowa sprawa - pamiętaj, że ten światłowód trzeba jakoś zakończyć, sprawdzić.
    Popatrz np tutaj:
    http://www.dipol.com.pl/abc pracy ze swiatlowodami dla poczatkujacych bib329.htm

Właśnie widziałem to i fajne są już bajery, dlatego podejmę się tematu pamiętam że dawniej to chyba trzeba było te maszynki po 20tyś zakupić do zarabiania końcówek.
  • #17 15501420
    mick1
    Poziom 23  
    Działa na jednym(albo dwóch - zależnie od tego, jakie rozwiązanie wdrożysz), ale jeśli któreś się uszkodzi, to możesz je zastąpić innym.
  • #18 15502117
    marcindudak
    Poziom 11  
    Teraz kumam, używa się tylko jednego włókna, a pozostałe 3 są w zapasie..
    Czyli jak mam w jednym punkcje 2 kamery to wykorzystam w kablu 2 włókna i 2 mam w zapasie.. Dziękuję :)..
  • #19 15502343
    adamz74
    Poziom 33  
    Bez dobrze przemyślanego projektu się nie obędzie. Pomyśl nad trasami alternatywnymi w razie uszkodzenia jakiegoś odcinka, np.: pętla otaczająca cały obszar i każdym pkt. podejście z dwóch stron.

Kable światłowodowe, to nie miedź. Szkła nie da się skręcić lub polutować zapalniczką i będzie jakoś działać. Przetniesz światłowód przy kopaniu grządek, to masz od razu koszt kilkuset złotych i to praktycznie niezależnie czy masz 2, 4 czy 8 włókien.

Jak masz więcej niż jedno urządzenie w jednym miejscu (a w zasadzie w promieniu do 100m), to możesz wstawić mały switch z portem światłowodowym i dalej pójść miedzianym kablem ethernetowym (skrętką).

PS. Nad radiem nie myślałeś?
  • #20 15502399
    marcindudak
    Poziom 11  
    WiFi ok gdy nas widać, tu mamy ściany, po za tym domofon IP po wifi testowałem to głos fajnie działa na full zasięgu, przy bardziej rozłożonej strukturze Wifi to już lubi się przywiesić, a po kablu śmiga zawsze. Robiłem instalacje po wifi to przy 200 metrach Mikrotik + antena panelowa a router pod dachówką ciężko łapał, musiałem wystawić na zewnątrz, gdy się widziały było ok.

Np. taka sytuacja tez gdy brama skrzydłowa się otworzyła i przysłoniła antenę już dźwięk haczył i spóźniał, musiałem dać nieco wyżej ponad bramę i było OK :)..

Myślę że światłowód będzie pewniejszy i stabilniej będzie wszystko pracowało.
    Ale faktycznie, gdy jakiś budowlaniec przewierci lub przekopie kabel to po ptokach :(.
  • #21 15502578
    djonik
    Poziom 12  
    Proponuję tak:

kabel 4j do każdego urządzenia, wykorzystasz transmisję duplex a 2 włókna będą w zapasie:
    http://www.cyberbajt.pl/produkt/6265/kabel-swiatlowodowy-4j-g652d-zewnetrzny-pe-15kn.html

wkładki wszędzie dajesz jednakowe (duplex)
    http://www.cyberbajt.pl/produkt/4034/cbf-modul-sfp-125gb-sm-1310nm-10km-lc-duplex.html

konwertery przy domofonach i kamerach najlepiej dać z negocjacją bo taki MC-220L od TP-Linka ci nie zadziała z urządzeniem 10/100
    http://www.cyberbajt.pl/produkt/6969/konwerter-cbf-sfp-101001000-rj45-z-auto-neg.html

PS. kable zarabiasz końcówkami LC (single mode)
    PS. transmisja po jednym włóknie jest OK, ale musisz pamiętać o kupowaniu wkładek parami, przy duplexach wszystkie są jednakowe
  • #22 15502614
    yankes_69
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ubiquity Nanobeam 5ghz - mam na takich urządzeniach zrobiony bridge, odległość 1,5km, 4 kamery IP ponad rok czasu działają bez żadnego problemu. Jeśli uda Ci się znaleźć kawałek miejsca gdzie anteny będą się widzieć to jednak proponowałbym takie rozwiązanie.
  • #23 15503143
    MaciejTech
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam, wszystkie konwertery Tplink - ODRADZAM!!! Słaba jakość i padają po około 3 miesiącach.
  • #24 15503355
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 15505124
    MaciejTech
    Poziom 15  
    Na 15szt, które zakupiłem problem wystąpił w 5szt. a po roku w 3 następnych.
    Problem jest znany także taki iż luzują się na płytce gniazda RJ45 i trzeba poprawiać luty.
    Wszystkie były podłączone do UPSa APC (czyli zasilanie cały czas z baterii) i zasilacze były OK tylko konwertery padły.
    Jak zmieniłem na inne modele sprawa została rozwiązana.
  • #26 15506012
    marcindudak
    Poziom 11  
    Jak mogę trochę pomęczyć, to zapytam o inne urządzenia.. Ja lubię urządzenia Mikrotik, i znalazłem taką konfigurację na złączach SFP:

MikroTik Cloud Router Switch CRS212-1G-10S-1S+IN
    MikroTik RouterBoard 260GSP
    Moduł SFP Mikrotik 1.25G SM 20km 1310nm DDM LC

Mam pytanie: Czy można to połączyć bez spawarki? Czy do tych urządzeń występują końcówki szybkozłączni bez spawarki?
  • #27 15508616
    MaciejTech
    Poziom 15  
    Kiedyś się światłowód "sklejało" - nic pewnego!!! Teraz to już tylko spawy.
    Mogę dodać iż sam spaw może Pan uzyskać za około 30-50zł.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat zastosowania kamer IP i wideodomofonów IP na dużych odległościach (około 500m), rozważając użycie włókna jednomodowego oraz konwerterów. W dyskusji podkreślono, że transmisja w sieci IP jest dwukierunkowa, co oznacza, że dla kamer IP wystarczy jeden przewód w trybie simplex, natomiast dla domofonów IP wymagane są dwa przewody w trybie duplex. Zwrócono uwagę na konieczność zasilania konwerterów oraz na potrzebę użycia switcha. Użytkownik rozważał różne modele konwerterów, w tym TP-Link MC111CS oraz MC112CS, a także inne rozwiązania, takie jak adaptery powerline. Wskazano na zalety stosowania dwóch włókien w systemach duplex, co zwiększa niezawodność. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi markami, w tym TP-Link i MikroTik, oraz omówili kwestie związane z instalacją i zakończeniem światłowodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA