logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon Procomm Pro-0611 do siłownika Faac 414/418?

djmartin1 07 Mar 2016 21:02 930 3
  • #1 15503950
    djmartin1
    Poziom 1  
    Witam
    Przystępuje do montażu napędu bramy 2-skrzydłowej, z której jedna część jest furtką a druga resztą bramy; zakupiłem domofon, który umożliwia otwieranie elektrozamka (12V). Wymyśliłem jednak, że z tego domofonu otworzę siłownik od strony furtki, ale wiem, że potrzebne jest przerobienie zasilania podawanego na elektrozamek na impuls uruchamiający jeden z siłowników.

Proszę jak to ogarnąć ..... Help

Automatyka to Faac 414 lub 418 a domofon to Procomm Pro-0611

Prosiłbym tylko o jakiś jasny opis rozwiązania problemu :)
  • #2 15504033
    aprmbmt7
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam może uda się to przez przekaźnik którego załączyło by 12v i który puścił by sygnał do tego siłownika
  • #3 15504058
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2110
    Podaj typy modele domofonu i automatu , bedzie łatwiej.
    Ogólnie w miejsce elektrozaczepu furtki podpinasz cewke przekaźnika 12V AC , a jak nie masz AC do może być DC, ale z z diodą prostowniczą szeregowo i drugą równolegle w sposób zaporowy).
    Styk przekaźnika uzywasz do otwarcia typu furtka .
    Nie wiem jaki masz ten domofon, ale w wielu unifonach sa autonomiczne ( odizolowane) przyciski i można je podłączyć bezpośrednio do automatu.
  • #4 15504350
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Pod zwalniacz rygla (zaciski lock) podpinasz cewkę przekaźnika 12V= , a jego styki NO łączysz z zaciskami odpowiadającymi za otwarcie jenego skrzydła bramy/otwarcie częściowe (furtki). W przypadku 414 i 418 pod minus i openB.
    Zwalniacz rygla daje prąd stały więc powinieneś równolegle do cewki "wpiąć" tylko jedną diodę w kierunku zaporowym.
    Czas zwalniacza rygla ustawiasz na 1 sekundę.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA