logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i informacje o wzmacniaczu lampowym z prostownikiem GZ34 i 2xEL34

rperla 07 Mar 2016 22:50 5490 26
REKLAMA
  • #1 15504434
    rperla
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.
    Szukam schematu oraz wszelkich informacji na temat zamieszczonego na foto wzmacniacza lampowego. Zapewne jest to moduł stanowiący część urządzenia. Stanowi jednak kompletną końcówkę mocy. Będę wdzięczny za wszelkie info.
    Prostownik to GZ 34. Stopień mocy 2XEL34. Ktoś wie co to jest?
    Schemat i informacje o wzmacniaczu lampowym z prostownikiem GZ34 i 2xEL34 Schemat i informacje o wzmacniaczu lampowym z prostownikiem GZ34 i 2xEL34
  • REKLAMA
  • #2 15507124
    stefanisko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jest to wzmacniacz do odsłuchu (dobry) stosowany w studiach Polskiego Radia w latach przed tranzystorowych. Moc wyjściowa ok. 20W, napięcie wejściowe (sterujące) 1,55V (+6dB) - wejście przez transformator. Wzmacniacz pracuje w klasie A. Wyjście chyba na 8Ω głośnik.
  • #3 15507553
    rperla
    Poziom 12  
    Witam. Dziękuje za informację. Właśnie głównie zastanawia mnie uzwojenie wtórne transformatora głośnikowego. Czy jest przystosowane do 4, 8 czy 15 omów. Wczoraj uruchomiłem jeden z nich. Po wywalaniu wszystkich elektrolitów oraz kondensatora sprzęgającego wzmacniacz ruszył bez problemu. Czułość też może być w okolicy 1,5 V bo po podaniu sygnału z CD, a myślę że 1,5 V nie ma na wyjściu odczuwam jakby mało do pełnego wysterowania. Jutro zniosę do warsztatu miernik lamp oraz gen i oscyloskop.
    Puki nie wiemy konkretnie co to jest, nie zamykamy tematu. Zastanawia mnie do czego jest to trafo wejściowe zamknięte w puszce?
    Sygnał cd podłączyłem omijając to trafo.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #4 15507696
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 501
    rperla napisał:
    Zastanawia mnie do czego jest to trafo wejściowe zamknięte w puszce ?

Zapewne do desymetryzacji sygnału wejściowego. W technice studyjnej sygnały symetryczne to rzecz powszednia. Jesli chodzi o schemat, to przecież można poświęcić z godzinkę i zrysować. Wtedy większość wątpliwości zniknie.
  • #6 15510416
    rperla
    Poziom 12  
    Witam. Dziękuję za konkretną informację, a zarazem odpowiedź na moje pytanie. Już wiemy co to jest. Schemat oczywiście zrysować można, lecz jest to urządzenie wyprodukowane w fabryce. W związku z tym może ktoś ma schemat? Co do transformatora w puszcze miałem podobne podejrzenia. Dalej poszukiwany schemat lub fabryczna instrukcja.
  • #7 15616983
    mareb
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czołem,
    obciążeniem tego wzmacniacza były głośniki f-my Goodmans - niskotonowy "Axiom" o impedancji 15 omów i w członie wysokotonowym głosnik tubowy o nazwie "Trebex", z membraną metalową.
  • REKLAMA
  • #8 15617378
    rperla
    Poziom 12  
    Witam ! Dziękuję za info . Istotną sprawą jest dla jakiej impedancji nawinięto transformatory wyjściowe . Miałem podejrzenia co do 15 Ohm . To jest kolejna ważna informacja .
    Szukamy schematu dalej .
    Poza tym te informację zawarte są w linku który podesłał kolega wyżej .
    Pozdrawiam .
  • #9 15618142
    stefanisko
    Poziom 15  
    W tzw. szafie, czyli obudowie była jeszcze zwrotnica, rozdzielająca sygnał na głośniki. Jeśli bardzo ci zależy na schemacie to przejdź się na ul.Woroniczą albo do P. Radia i poproś kogoś z tzw. konserwacji żeby w archiwum poszukał schematu (może jeszcze nie został przemielony).
  • REKLAMA
  • #10 15618969
    rperla
    Poziom 12  
    Witam ! To bardzo dobry pomysł i dokładnie tak chyba zrobię .
  • #11 15622090
    mareb
    Poziom 16  
    Mogą być problemy z dokumentacją, w/w sprzęty wycofano z radiofonii we wczesnych latach 70-tych. Nawiasem mówiąc, oryginalnie w kolumnach z w/w linku używany był wzmacniacz na lampach KT66 o mocy ok. 20W. Jak mnie pamięć nie myli, w czasach realsocjalizmu wielkim problemem było zdobycie lamp KT66, opracowano więc wzmacniacz na EL34, które produkowały czeska Tesla i DDR-owski RFT. Dość szybko do nowego typu monitorów audio opracowano wzmacniacz na 2N3055 z wyjściem transformatorowym (!). W swoich zbiorach mam gdzieś schemat takiego ustrojstwa. Końcem lat 80-tych z zabytkowym sprzętem tego typu spotkałem się w firmie produkującej filmy.
  • #12 15622264
    stefanisko
    Poziom 15  
    Tak pierwsze wzmacniacze były na KT66, o ile się nie mylę to f-my Marconi, potem zamieniono na 6L6.
  • #13 15623628
    rperla
    Poziom 12  
    Witam . Co do lamp końcowych zapewne tak było . W jednym z czterech wzmacniaczy spotkałem KT66 .Co prawda jedna była uszkodzona , lecz faktycznie były KT 66 . Na fotkach które zamieściłem ktoś powkładał sobie EL34 .Oczywiście zastosowałem 6P3C-E których mam pod dostatkiem w wykonaniu wojskowym. Zorientowałem się po zapoznaniu się z linkiem który zamieścił kolega powyżej .To jest kolejna cenna informacja rozwiewająca moje wątpliwości z kąd tam KT 66
    A tak nawiasem mówiąc a zarazem troszeczkę odbiegając od tematu . Chętnie zobaczył bym schemat na 2N3055 o którym wspomina kolega .Ciakaw jestem rozwiązania stopnia napięciowego oraz klasy pracy stopnia wyjściowego jak i sposobu zasilania .
  • #14 15629917
    mareb
    Poziom 16  
    Oto i on: Schemat i informacje o wzmacniaczu lampowym z prostownikiem GZ34 i 2xEL34

Dodano po 4 [minuty]:

Symbole tranzystorów są amerykańskie. Jakoś się nie przyjęły. Ale "Fonia" stosowała je na wszystkich swoich schematach. Reasumując - wzmacniacz lampowy ale na tranzystorach :D
  • REKLAMA
  • #15 15630261
    rperla
    Poziom 12  
    Bardzo ciekawy schemat . Dokładnie tak - tranzystory sterują pierwotnym uzwojeniem transformatora głośnikowego .
    Takie rozwiązanie kiedyś spotkałem . Nie pamiętam czy to Carver czy Mcintosh . Bardzo interesująca sprawa . Nigdy nie pomyślał bym aby zaprzęgnąć do tego 2N3055 . Zawsze miałem w wyobraźni tranzystory wysoko napięciowe zastosowane do takiej pracy . Oczywiście mowa o wzmacniaczach wysokiej klasy .
    Swoją drogą 2N3055 w czasach kiedy się pojawił był stosunkowo wysokonapięciowy myślę ..Możemy rozwinąć całkiem ciekawy temat .Dziękuję za schemat -bardzo ciekawy .
    Interesuje mnie jak gra takie urządzenie .Konkretnie to ze schematu .
    Aby nie drażnić moderatorów - dalej szukamy schematu :D .
  • #16 15631104
    mareb
    Poziom 16  
    Jeżeli chodzi o dźwięk z takiego wzmacniacza - zbliżony do lampowego. Ze względu na transformator na wyjściu, zastosowano płytkie ujemne sprzężenie zwrotne. Bardzo niskie zniekształcenia TIM, duża dynamika. Dlaczego 2N3055? Bo inne widać nie były początkiem lat 70-tych dostępne w PRL-u. W egzemplarzu, który trafił w moje ręce były w/w tranzystory produkcji Toshiby.
  • #17 17698017
    Miwor
    Poziom 1  
    Witam,
    W poszukiwaniu informacji o wzmacniaczu WZG-1 i kolumnie opisanych w poście...szukam kontaktu i bliższych informacji o w/w.
    Posiadam takie wzmacniacze z kompletem lamp oraz głośniki i zwrotnice do pary kolumn...proszę o kontakt.
    Pozdrawiam
    Mirek W.
  • #18 17698141
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    mareb napisał:
    Dlaczego 2N3055? Bo inne widać nie były początkiem lat 70-tych dostępne w PRL-u.
    A czy sam pomysł "ożenku" tranzystorów z transformatorem głośnikowym nie był spowodowany brakiem dostępu do tranzystorów komplementarnych?
    Podobne rozwiązanie zastosowano w radioodbiornikach "Koliber" i "Kamila" - stopień wyjściowy 2xTG50
    Dodatkowo był transformator odwracający fazę sygnału w celu prawidłowego wysterowania stopnia końcowego.
    http://www.oldradio.pl/foto_schematy/00533_100303073656_Kamila_sch.jpg
  • #19 17699789
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    Schemat kompletnie poroniony, nie do naśladowania. To że we wzmacniaczach lampowych prawie zawsze pomija się wejściowy transformator stopnia końcowego odwracający fazę zastępując go inwerterem aktywnym nie oznacza że z tak samo dobrym skutkiem można to zrobić w układach tranzystorowych (chyba że z tranzystorami polowymi bądź jak im tam... LGBT ;) ) Powodem jest prądowy charakter sterowania tranzystorów bipolarnych, które przy pracy w klasie B lub AB ładują kondensatory sprzęgające przesuwając punkt pracy w kierunku klasy C. Zapobiegać temu mają diody rozładowujące, one wnoszą jednak swoje zniekształcenia, zwłaszcza w przypadku silnych sygnałów o krótkim czasie narastania. Można z powodzeniem pominąć transformator głośnikowy (o ile spełnione jest dopasowanie impedancji obciążenia i nie jest wymagana separacja galwaniczna) i tak to zrobiono we wspomnianym wyżej "Kolibrze" ale też i w znacznie lepszych odbiornikach "Izabella" oraz "Laura". Natomiast stosowanie transformatora sterującego było w czasach poprzedzających erę tranzystorów komplementarnych regułą.
    W omawianym wzmacniaczu zastosowano sprzężenie bezpośrednie inwertera ze stopniem przeciwsobnym, okupione to jednak zostało zbyteczną komplikacją układu. Dziw bierze że nie zdecydowano się na klasyczny układ quasi-komplementarny, chętnie stosowany właśnie z 2N3055. Tranzystory krzemowe pnp wszak są w układzie Na upartego możnaby nawet zestawić parę komplementarną z 2N1613 oraz BC313 do sterowania pary 2N3055 (o ile zakładamy że BC211 były wtedy niedostępne). Trasformator głośnikowy, o ile nadal byłby stosowany byłby wówczas prostszy (tylko jedno uzwojenie pierwotne) i miałby większą sprawność, z uwagi na brak strat wynikających z przepływu składowej stałej przez połówki uzwojenia.
  • #20 17699818
    vodiczka
    Poziom 43  
    Tomek Janiszewski napisał:
    i tak to zrobiono we wspomnianym wyżej "Kolibrze"
    W jego nowszej wersji i np. w "Dominice".
  • #21 17700495
    stefanisko
    Poziom 15  
    Transformatory na wejściu wzmacniaczy stosuje się w studiach radiowych i telewizyjnych dlatego że źródła dźwięku są najczęściej w dużej odległości od wzmacniacza i są zasilane z innych źródeł niż wzmacniacz. Do sygnału użytecznego dodawałby się albo przydźwięk albo składowa stała. Transformatory stosuje się także na wyjściu wzmacniaczy, ale nie głośnikowych tylko rozdzielczych.
  • Pomocny post
    #22 19658598
    luccas1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Załączę schemat, co prawda lampy 6L6, na zdjęciu EL34, ale myślę że zmiany poza jeszcze rezystorem w katodzie zbytnio się nie różni... Schemat i informacje o wzmacniaczu lampowym z prostownikiem GZ34 i 2xEL34
  • #23 19658659
    mareb
    Poziom 16  
    Były też takie wzmacniacze z lampami KT66. Pchali tam co było pod ręką.
  • #24 19658714
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Schemat warto zeskanować, aby był bardziej "czytelny" lub chociaż zrobić zdjęcie na wprost.
  • Pomocny post
    #25 19658741
    vodiczka
    Poziom 43  
    zybex napisał:
    Schemat warto zeskanować, aby był bardziej "czytelny" lub chociaż zrobić zdjęcie na wprost.
    Zdjęcie ostre i czytelne, ale to pochylenie lekko denerwuje.
    Można włączyć "zoom" jest dużo lepiej.
  • #26 19659267
    rperla
    Poziom 12  
    Witam ! Brawo , mamy schemat a taki był temat postu . Zatem jest rozwiązanie i konkretna pomoc. Zamieszczę dodatkowe zdjęcia bardziej szczegółowe posiadanych wzmacniaczy . Mogą przydać się przy naprawie lub odbudowie potencjalnemu posiadaczowi takich urządzeń . Faktycznie skan był by bardziej elegancki . Na zdjęciu el 34 ..ale zmienię na 6L6 tak jak być powinno .Dziękuję !
  • #27 19659619
    luccas1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    ...ktoś kiedyś sprzedawał takie wzmacniacze i dołączał do tego schemat, co sfotografował (...chyba na Alledrogo), stąd wszedłem w jego posiadanie. Schemat jest czytelny,...można się pokusić, aby go zrysować(...ja niestety nie mam na to czasu). Co zauważyłem, na rysunku ktoś sugeruje, większą pojemność kondensatora filtującego napięcie anodowe za lampą prostowniczą, lecz, trzeba się zastanowić, czy nie spowoduje to większej emisji lampy prostowniczej, co w konsekwencji doprowadzi do jej uszkodzenia po jakimś czasie?!
    Po za tym, wejście niesymetryczne od razu na siatkę pierwszą odwracacza fazy, i znowu sugestia na schemacie aby dać rezystor antyparazytowy, czyli od 1-10k ohm powinien być ok.
    Transformatorki w takiej obudowie, lubiły bardzo przycinać pasmo od góry(nie wiem, czy także jest i z tym...). domyślam się że układ za transformatorem(kondensator i rezystor , miał nieco wyrównywać te straty...
    Potencjometr 10k Log, wydaje się delikatnie balansować poziom głośności, dla wejścia symetrycznego... i to chyba byłoby tyle co zdołałem zauważyć.
    Ogólnie to poszukuję gratów studyjnych Fonii...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wzmacniacza lampowego z prostownikiem GZ34 i lampami EL34, który był używany w Polskim Radiu przed erą tranzystorową. Uczestnicy wymienili się informacjami na temat jego specyfikacji, w tym mocy wyjściowej wynoszącej około 20W oraz impedancji głośników, które mogły wynosić 4, 8 lub 15 omów. Wzmacniacz pracuje w klasie A, a jego konstrukcja obejmuje transformator głośnikowy. Pojawiły się również pytania dotyczące schematu urządzenia oraz zastosowania transformatora wejściowego. Uczestnicy podzielili się informacjami o różnych wersjach wzmacniacza, w tym o modelach z lampami KT66 oraz 6L6. W końcu, jeden z uczestników zamieścił schemat wzmacniacza, co pomogło w dalszej dyskusji na temat jego budowy i działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA