logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana przyłącza i wyniesienie licznika

driver_ps 08 Mar 2016 00:12 30063 16
  • #1 15504608
    driver_ps
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Zamierzam ocieplić dom, niestety izolatory przyłącza (4 sztuki) są tak blisko ściany, że nie zmieszczę tam styropianu. Czy jest szansa żeby PGE wymieniło mi stare linie na przewód izolowany, na ich koszt? Czy jeślibym napisał wniosek o wymianę przyłącza ze względu na remont to było by to na koszt PGE?
    Czy samą wymianę, nieważne na czyj koszt musi wykonać PGE, czy może elektryk?

Po drugie chciałbym wynieść liczniki (2 szt) z domu na zewnątrz + wymiana zabezpieczenia przedlicznikowego ( w tej chwili jest to ponad 40-letnia, przerdzewiała skrzynka z 4 wkręcanymi korkami). Tu koszty to raczej będą po mojej stronie. Czy znajomy elektryk z uprawnieniami może mi to zrobić? Czy muszę również pisać wniosek do ZE?
  • #2 15504640
    Kur-Czak
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Wymiana przyłącza będzie na twój koszt.
  • #5 15504772
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    driver_ps napisał:
    Czy jest szansa żeby PGE wymieniło mi stare linie na przewód izolowany, na ich koszt?

Marne szanse.
    Ty liczysz swoje pieniądze a PGE swoje. Nie licz na to, że PGE to instytucja charytatywna. Twój remont - Twoje koszty.

Pofatyguj się osobiście do siedziby PGE, do działu przyłączeń. Tam dowiesz się więcej niż na forum.
  • #6 15505105
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Jest szansa, wszystko zależy od ludzi w rejonie. PGE też jest zainteresowane wymianą starych przyłączy gołych na izolowane bo te są o wiele mniej kłopotliwe w eksploatacji. Ale jak to w państwowym, gdy ktoś się uprze to nie poradzisz.
    Tak czy owak na swój koszt będziesz musiał przygotować hak w ścianie, przewody do skrzynki z licznikami i samą skrzynkę. Znajomy elektryk z uprawnieniami może ci to zrobić.
  • #7 15506438
    tom_bart1
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    zbich70 napisał:
    Marne szanse.
    Ty liczysz swoje pieniądze a PGE swoje. Nie licz na to, że PGE to instytucja charytatywna. Twój remont - Twoje koszty.

Aż tak źle nie jest, z reguły ZE wymienia przyłącze po wyniesieniu UP do ZL. W zależności od oddziału PGE przyłącze wymieniane jest do konstrukcji, stojaka lub ZL. Wyniesienie UP do ZL oraz koszt dostosowania instalacji do zmiany zasilania po stronie odbiorcy
  • #8 15507370
    driver_ps
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Byłem w PGE ale tam co osoba to inne zdanie. Miła pani z sekretariatu dzwoniła do 3 gości i otrzymała 3 odpowiedzi:
    1. Tylko na mój koszt,
    2. Na koszt PGE jeżeli stwierdzą, że linie są w złym stanie - odpada, nic nie iskrzy i od 30 lat nie pamiętam żeby choć raz były zerwane,
    3. Na koszt PGE - trzeba napisać wniosek, że w związku z remontem istnieje niebezpieczeństwo pracy przy nieizolowanych liniach (trudno mi w to uwierzyć).
    Wychodzi na to, że wszystko zależy od tego do kogo trafi wniosek i jaki ma humor. Cała Polska.

@haneb przewody pójdą pod elewację. Z tego co się dowiedziałem instalacja musi zostać odebrana przed położeniem styropianu. Z kopaniem jest problem, bo słup stoi po drugiej stronie drogi, około 40m od domu.

Zrozumiałe jest dla mnie to, że całe koszty przygotowania pod przyłącze i wyniesienia licznika leżą po mojej stronie. Chodzi o ten przewód izolowany. Żeby to było kilkanaście metrów to mogłoby być i na mój koszt.

Spytałem się czy jeśli zwiększę przydział mocy + mocniejsze bezpieczniki, to czy wtedy wymienią mi linię na ich koszt. Tak, oczywiście jeżeli to będzie powyżej 17kW. Tak więc odpada, u mnie 3kW.
  • #9 15507477
    Kur-Czak
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    3 kW na każdej fazie? Łącznie 9 kW, rozumiem. Tak z ciekawości, to 17kW tyczy się fazy, czy całości?
  • #10 15510131
    driver_ps
    Poziom 10  
    17 kW tyczy się całości.
  • #11 15516072
    wisnia460
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.
    Miałem bardzo podobną sytuację przy ocieplaniu mojego domu. Również miałem kable nieizolowane i licznik w mieszkaniu. Złożyłem więc wniosek do ZE o wymianę przewodów pomiędzy słupem, a domem na tzw. "warkocz"oraz o zgodę na przeniesienie licznika na elewację zewnętrzną budynku i załączyłem jak prosili szkic sytuacyjny. Na odpowiedź czekałem (pomimo kilku monitów) od marca do przełomu listopada/grudnia. W miedzy czasie zdążyłem skończyć remont elewacji. Niestety licznik pozostał w mieszkaniu (przygotowałem jedynie instalację pod ociepleniem na ewentualne przeniesienie licznika w przyszłości). Wracają do kwestii "kto ma za to zapłacić" odpowiedź ZE była jednoznaczna, że wszystkie koszta ponosi inwestor czyli ja (oczywiście wszystko później przekazuję ZE). Dodatkowo mam przygotować projekt przeniesienia licznika, który należy zaopiniować i zatwierdzić w ZE. Słowem zostały wydane nowe warunki przyłączenia, które uwzględniają moje "życzenia" w związku z czym ja muszę zapłacić.
    Przypuszczam, że w twoim przypadku będzie podobnie.
  • #12 15518455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 15518875
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Ja ze swojej strony dodam, że lepiej będzie dla Ciebie (jeśli już masz zamiar inwestować w przemieszczanie licznika) aby do zakładu energetycznego złożyć podanie o zmianę przyłącza na kabel ziemny. Wtedy ZE postawi ZK w którym znajdzie się część pomiarowa (a w niej zostanie umieszczony licznik, a w miejscu obecnego licznika założą Ci puszkę łączeniową. Rozwiązanie będzie bardziej przyszłościowe gdyż w przyszłości, jeśli będziesz chciał postawić budynek, odejdą Ci formalności związane z przyłączem energetycznym do niego.
  • #14 15519962
    zbich70
    Poziom 43  
    polaklbn napisał:
    a w miejscu obecnego licznika założą Ci puszkę łączeniową.

"Założą" czyli kto założy? Dostawca?
    Nie wprowadzaj w bład - w rozwiązaniu jakie proponujesz, jak i w każdym innym, dostawca nie będzie ingerował w instalację odbiorcy i nie będzie w niej zakładał żadnych puszek w miejscu licznika.
  • #15 15521598
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    zbich70 napisał:
    polaklbn napisał:
    a w miejscu obecnego licznika założą Ci puszkę łączeniową.

"Założą" czyli kto założy? Dostawca?
    Nie wprowadzaj w bład - w rozwiązaniu jakie proponujesz, jak i w każdym innym, dostawca nie będzie ingerował w instalację odbiorcy i nie będzie w niej zakładał żadnych puszek w miejscu licznika.

Jeśli zostanie zabrany licznik, to zostanie przerwana ciągłość przyłącza i nie będzie prądu w domu? Przy realizacji przyłącza kablowego z wymianą wlz, firma wykonująca pracę i przenoszenie licznika z domu do części pomiarowej w ZK łączy ową instalację. Być może nie w puszkach i przy użyciu kości łączeniowych, tylko skręca żyły "na ryja", izoluje i chowa pod podstawą licznika (bo i z takimi kwiatkami się spotkałem)

Nie rozumiem czemu napisałeś, że nikt nie będzie ingerował w instalację... Więc przy stawianiu ZK i kładzeniu WLZ odbiorca sam sobie przenosi licznik? Odbiorca sam łączy wlz z instalacją?! Może zwory też sam wkłada aby zasilić część pomiarową?!
  • #16 15522709
    zbich70
    Poziom 43  
    polaklbn napisał:
    Nie rozumiem czemu napisałeś, że nikt nie będzie ingerował w instalację...

Spieszę z wyjaśnieniami.
    Generalna zasada, czy to przy przebudowie istniejącego przyłącza czy nowym przyłączeniu, jest taka że ZE (lub jego podwykonawca) wykonuje to, co jest do granicy własności. WLZ od złącza do budynku wykonuje odbiorca własnym kosztem i staraniem (czyli elektryk wynajęty przez odbiorcę).
    To, o czym pisałeś, jest odstępstwem od tej zasady i ma miejsce wtedy, gdy przy przebudowie (wyniesieniu) odbiorca nie zdąży przed ZE z wykonaniem WLZ. Wtedy wykonawca przyłącza napowietrznego*, dla zachowania ciągłości zasilania, wykonuje prowizoryczne połączenie do starej granicy własności, a gdy jest to technicznie łatwiejsze - do rozdzielnicy.
    Ale podkreślam - to nie jest standard, tylko rozwiązanie prowizoryczne.
    * W przypadku przebudowy przyłącza na kablowe i braku przygotowanej WLZ, ZE nie demontuje starego przyłącza napowietrznego dopóki elektryk odbiorcy nie przyłączy się do nowego zasilania.
    Jeszcze innym wyjątkiem jest, gdy to pracownik ZE lub jego podwykonawcy jest owym elektrykiem wynajętym przez odbiorcę. Ale to również nie jest sytuacja standardowa.
    Tu na forum dyskutujemy o tym jak być powinno, a nie jak się robi tu i ówdzie.
  • #17 16083618
    driver_ps
    Poziom 10  
    Witam

Ostatecznie wymieniłem linki na ASXa.
    Koszt usługi:
    PGE życzy sobie ok. 2500 zł
    Elektrycy krzyczeli od 600 do 1500 zł
    Koszt warkocza ok.10 zł/mb.

Jeśli chodzi o wyniesienie liczników, to przeważnie znajomy znajomego, twojego znajomego ma uprawnienia i podpisze wykonanie usługi.
    Ważne żeby mieć elektryka, który to robi i zna obowiązujące w rejonie przepisy, inaczej możecie się trochę zdziwić przy odbiorze.
    PGE odebrało i od razu położyłem nową elewację.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje ocieplenie domu, jednak napotyka problem z bliskością izolatorów przyłącza, co uniemożliwia umieszczenie styropianu. Zastanawia się, czy PGE wymieni stare linie na przewód izolowany na ich koszt oraz czy wymiana licznika z wnętrza domu na zewnątrz może być zrealizowana przez elektryka. Odpowiedzi na te pytania są niejednoznaczne; większość użytkowników wskazuje, że wymiana przyłącza będzie na koszt inwestora, a PGE może wymienić linie tylko w przypadku ich złego stanu. Wymiana licznika i zabezpieczenia przedlicznikowego również spoczywa na użytkowniku, ale znajomy elektryk z uprawnieniami może wykonać tę pracę. Użytkownicy sugerują, aby złożyć wniosek o wymianę przyłącza na kabel ziemny, co może być bardziej przyszłościowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA