logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który wzmacniacz wybrać: Unitra WS 432 czy Radmor 5412? Opinie i porady

koniii 22 Cze 2005 16:35 4373 21
REKLAMA
  • #1 1598336
    koniii
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem szczęśliwym posiadaczem obydwu wzmacniaczy.
    Nie potrzebuję dwóch podobnych i chce jeden sprzedać. Który z nich jest lepszy i mam sobie zostawić?

Za wszelkie opinie ni ich temat z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1598401
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    koniii zadając takie pytanie masz chyba pustke w głowie(nieno bez urazy ale....). RADMOR KOLEGO NIE RADEON :!:.Przypuszczam że jesteś panem o nazwie Tanx tyle że na nowym koncie.

Zastanów sie zanim sie o coś spytasz.

A ja dodam od siebie - WS432 to średni wzmacniacz ,Radmor ma wady konstrukcyjne
  • #3 1598540
    koniii
    Poziom 10  
    Nie nie jestem "Tanx" ale masz rację co do mojego głupiego błędu. Spieszyłem sie pisząc wcześniejszy temat i stąd mój błąd. Oczywiście powinno być Radmor.
  • #4 1598681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1598851
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    ja bym brał radmnora ma leprzą jakośc dzieku
  • #6 1599182
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    OK wybacz troszke sie uniosłem :).Zostaw sobie radmora ponieważ jest mocniejszy a jakościowo to to samo co WS432.
  • #7 1599260
    polakk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ja też bym zostawił sobie Radmora, chociażby ze względu na wbudowany tuner FM. Co do jakosci To chyba też jest po jego stronie ze wzgledu na bardziej rozbudowany przedwzmacniacz.
    No i jeszcze jedna sprawa na rzecz 5412- jest prostszy i szybszy w naprawie- wyjecie płytki zasilacza wraz z końcówkami mocy(najbardziej awaryjne "miejsce") to wyjecie 3 wtyczek i odkręcenie 7 śrubek, w wzmacniaczu Diory nie jest to już takie proste ze względu na większe zagęszczenie w obudowie.
  • #8 1599386
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    ALTON napisał:
    Zostaw sobie radmora ponieważ jest mocniejszy a jakościowo to to samo co WS432.

Dokładnie odwrotnie. Zarówno 5412 jak i WS432 mają taką samą moc wyjściową - po 35W na kanał przy 8Ω , natomiast Radmor bije Diorę na głowę pod względem jakości. Przemyślany, zupełnie inaczej skonstruowany układ - żadnych oszczędności w zasilaniu, elementach toru sygnału i zabezpieczeń...

Zdecydowanie zostawiać Radmora i nawet nie myśleć o przeciwnej możliwości!
  • #9 1600174
    dodii
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Zostaw ten którego "brzmienie " ci się bardziej podoba.
  • #10 1618071
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Jeżeli to ta diora którą ja miałem (taka z zielonymi wstawkami) i EQ to może w papierach ma 35W ale Ramdmorkowi nie podskakuje pod żadnym wzgledem nawet mocy to jest wymysł diory a diora to sprzęt przecietny ale dosyć dobry ale nie ma co prównywać do Radmora to sprzęt z wyższej pułki wiem bo mam teraz tego radmorka a diore miałem. Ja osobiscie zostawił bym obydwa bo jestem miłośmikiem starego sprzętu a go poprostu kocham ale diory sie pozbyłem bo mam tego za dużo, dałem kuzynowi ale ty zostaw obydwa a jak musisz to popchnij diore ale za przynajmniej 120zł za mniej ci sie nie opłaca mówie oczywiście o samym wzmacniaczu
  • REKLAMA
  • #11 2113466
    goniec20
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja bym raczej zostawil radmora
  • #12 2113801
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    WS432 to wcześniejsza wersja WS442. Nie znam 432, ale uważam, że 442 to udana konstrukcja. W przypadku ewentualnej naprawy, po zdjęciu pokryw wszystko masz na wierzchu, więc argument, że Radmor jest prostszy w naprawie do mnie nie dociera.
    Radmor to niewątpliwie najbardziej prestiżowa konstrukcja PRLowska, (Radmor produkował sprzęt dla wojska), ale ja jestem jednak zwolennikiem samych wzmacniaczy, nie amplitunerów.

Jednak jakbym miał wybierać został bym przy Radmorze.
  • #13 2113838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2114286
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Ja też bym zostawił Radmora, sam takiego mam. Ale jeśli masz oba te wzmacniacze na miejscu no to sprawdź który Ci bardziej przpadnie do gustu bo ostateczna decyzja należy do Ciebie.
    Pozdrawiam
  • #15 2114558
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    000andrzej napisał:
    uważam, że 442 to udana konstrukcja. W przypadku ewentualnej naprawy, po zdjęciu pokryw wszystko masz na wierzchu, więc argument, że Radmor jest prostszy w naprawie do mnie nie dociera.

Pozwoliłbym sobie polemizować. Pokrywa w 442 owszem po zdjęciu odkrywa wszystkie elementy, ale spodnie, poprzeczne listwy montażowe wybitnie utrudniają wylutowanie niektórych elementów. U Radmora zaś większość elementów jest bardzo łatwa do wymiany.
    Z samej strony układowej jednak, Radmor 5412 jest urządzeniem dla masochistów. Gra znacznie lepiej niż WS442 czy 432, ale usuwanie usterek w przedwzmacniaczu albo stopniach mocy, to wyzwanie dla ludzi o stalowych nerwach :roll: .
  • #16 2115612
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    masochistów ?? a dlaczego? ja jakoś niemam z tym problemów.. (ostatnio mam bo moduł excraya mi w jakiś przedziwny sposób uwalił BDW...:/ ) niemam pojęcia jak.. ale orginalne układy serwisowały się zawsze bardzos zybko..
  • #17 2115977
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Nie wiem, może miałem pecha, ale naprawiłem już sporo Radmorów 5412 i z każdym, dosłownie KAŻDYM w którym padł wzmacniacz mocy lub przedwzmacniacz, były takie problemy, że już miałem wielokrotnie ochotę stwierdzić: Nie biorę więcej do naprawy 5412!
    Nie mam zielonego pojęcia czemu to przypisać. Z żadnym innym sprzętem nie ma tylu problemów. Naprawa wszelkich WS'ów, PW, Eltronów, Radmorów 5102 to poezja. A ten... Klątwa jakaś :roll: .
  • #18 2122444
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    MOżemy się dowiedzieć co się stało z tymi wzmacniaczami

ja może się powturze jak masz wybierać to tylko radmor już wiem co to za sprzęt mój kumpel to ma co prawda puszcza to na innych głośnikach ale słychać że to nie to samo co radmor strasznie płytkie to cacko
  • #19 2122765
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    ja po kilku naprawach,dużych kosztach i zjedzonych zębach wstawiłem do 5412 lm3886 i problemy się skończyły.ws432 tańszy ale gorszy.no i radmor ma bardzo dobre radio.
  • #20 2126827
    8ghost7
    Poziom 12  
    ja też mam radmorka i nienarzekam choc go aktualnie naprawiam to chodzi jak buza :D z tego co wiem to uciągnie każdy głosnik ale jesli jest zbyt wielki to niewykorzysta pełnej mocy
    ;/ a co do napraw to nieprzekracza 30 zł z końcówkami .... jednym słowem radmor !!

Dodano po 1 [minuty]:

a tak poza timon125 co to jest te lm3886 :D też chce miec koniec problemów:D:D
  • REKLAMA
  • #21 2126930
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    No właśnie pytanie bardzo aktualne :) Mam WS 442, ale gdy tylko zachorowałem na sprzęt marki Unitra i wogóle na te klimaty to wpadł mi w oko Radmor. Już kilka razy byłem o włos od zakupu i nic :). Teraz mam uszkodonego Ws 442 i korektor do niego. Wacham się. Naprawić do końca kupić kolumny Tonsil jakieś starsze i resztę klocków i cieszyc się kompletem, czy może naprawić, sprzedać i kupić 5412. Fakt wieży Radmora raczej nie skompletuję ze względu na tego CD- trudno dostępny. Dźwięk WS nie do końca mi pasował, a Radmora nie miałem okazji posłuchać. Teraz kolega kupuje 5102, posłucham, ale czy to pozwoli mi się zdecydować na 5412?
  • #22 2135028
    8ghost7
    Poziom 12  
    hmm no wiesz radmor jest wzmacniaczem który wymiata niesamowicie po kilku drobnych przeróbkach płytki do sterowania końcówkami można osiągnac wymarzony efekt więcej basu zero psucia i lepszy dzięk schcematy jak to wykonac mam na hdd a koszt to groszowa sprawa zdecydowanie polecam radmorka tym bardziej jakgby sie popsól to9 naprawa jest banalna i taniutka .... pozdro i 3maj jak cos kupisz to sie pochwal :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między wzmacniaczami Unitra WS 432 a Radmor 5412. Większość uczestników poleca pozostawienie Radmora 5412 ze względu na jego wyższą jakość dźwięku, moc (35W na kanał przy 8Ω), lepszą konstrukcję oraz wbudowany tuner FM. Radmor jest uważany za sprzęt z wyższej półki, bardziej przemyślany i solidny, choć naprawy mogą być trudniejsze i wymagają doświadczenia, zwłaszcza w przedwzmacniaczu i stopniach mocy. WS 432, będący produktem Diora, jest oceniany jako sprzęt przeciętny, prostszy w naprawach i tańszy, ale o niższej jakości dźwięku i mocy. Niektórzy użytkownicy sugerują modyfikacje Radmora, np. wymianę końcówek mocy na układy LM3886, co poprawia stabilność i jakość brzmienia. Wartość rynkowa WS 432 jest niższa, a Radmor 5412 cieszy się renomą i uznaniem wśród miłośników sprzętu vintage. Ostateczna decyzja powinna zależeć od preferencji brzmieniowych użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA