logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza do 100 PLN: UNITRA PW 7010 czy WS 432?

druidbartek 18 Mar 2006 12:48 3024 9
REKLAMA
  • #1 2428293
    druidbartek
    Poziom 11  
    witam wszystkich, obecnie jestem pozbawiony czegokolwiek co by wydawało dźwięk - poza komputerowym głośniczkiem w obudowie...

skolei w kieszeni studenta kasy zawsze mało :] i stoję przed takim dylematem jak w temacie. mam na wzmaka coś koło 100PLN
    a na allegro widze tylko te 2 oferty
    tutaj linki do tych ofert:
    UNITRA PW 7010
    UNITRA WS 432
    Kolumny do tego chcę podpiąć raczej badziewie (http://www.allegro.pl/item92656790__extra_kolumny_promocja_2szt.html), ale na nic lepszego kasy nie mam a filmu nawet obejrzeć nie mogę :)

dzięki za rady i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2429112
    leszek65
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam!
    Trudno coś doradzić. PW nigdy nie miałem, WS miałem kilka.
    Oba pochodzą z jednej epoki gdzie wszystkie wzmacniacze polskie oparte był w zasadzie na podobnym układzie elektrycznym. Jakosciowo pewnie podobne.
    Niepokoją mnie te przeróbki w PW ,a powdwojona moc jest raczej przesadą.
    Gdybym miał pewność, że WS nie był naprawiany i ma oryginalne, parowane tranzystory na końcu to wybrałbym jego.
    Potencjometry to typowa ich wada, niesety.
    A może warto poczeka na inna okazję? Ja na Allegro kupiłem starszego Technocsa za 140 zł. Gra u mnie juz kilka lat. Żadna rewelacja ale bardzo porządna kontrukcja. Polskim daleko do niego.
  • REKLAMA
  • #3 2429687
    druidbartek
    Poziom 11  
    jeszce trafiłem na takie aukcje:

DIORA WS 442

DIORA WS 442

AKAI AM-U03

EMERSON SA-25

jeśli lpiej nie ryzykować z tym kombinowanym PW7010, o AKAI za dużo się nie dowiedziałem, to pozostaje 2x DIORA WS 442 no i ten EMERSON czyl właściwie WS 303

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
  • #4 2430025
    leszek65
    Poziom 16  
    Trudno wybrać, szkoda że nie można ich obejrzeć i posłuchać...
    Ten Emerson ma stare gniazda DIN, może być problem z kablami.
    Ja bym jeszcze szukał.
    Jest też sprawa stanu w jakim sprzedają sprzęt , wyglądu no i osobistych upudobań. To też jest ważne. Czasem na ukcjach trafiają się stare, piękne wzmacniacze lub amplitunery (ceny ok. 200-300 zł).
    Możesz tez obejrzeć dział amplitunery.

Dodano po 7 [minuty]:

PS. Zobacz na tego:
    http://www.allegro.pl/item91093667_vintage_wzmacniacz_technics_su_7700_jak_nowy_bcm.html
    Szkoda tylko że taki drogi.
    Skontaktuj się może z tym sprzedawcą, zauważyłem że sprzedaje fajny sprzęt.
    Może znajdzie coś taniego dla Ciebie, może sprowadzi ?
    Czasem warto dozbierać lub poczekac na okazję a dla spokoju sumienia sprawdzić kilkanascie różnych ofert. Chociaż chciałoby sie mieć już...
  • REKLAMA
  • #5 2430961
    January
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Osobiście polecam "Diorę".
    Posiadam taki wzmacniacz (WS 442) i jest nie do zobicia. Ma już nie pamiętam, ile lat, jestem jego drugim posiadaczem i poza spalonymi żarówkami nie ma z nim najmniejszych problemów. Do potencjometrów nie zaglądałem również.
  • #6 2431585
    druidbartek
    Poziom 11  
    no w sumie to ten wzmak potrzebuje tylko na początek
    po wakacjachmam zamiar kupić Altusy 200 albo 300 no i wtedy wzmak albo bym już dorawł jakis konkretny albo mam znajomego który jest dobrym elektronikiem i do swoich altusków sam sobie zrobił wzmaka i jest bardziej niż zadowolony :]
    a gdybym miał robiony to obudowa z tej diory jak znalazł ;)

Dodano po 30 [minuty]:

a taki RADMOR 5412
    http://www.allegro.pl/item90419836_radmor_5412.html
    tylko 3 godzinki to bym sie spieszyć musiał : ]

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

a z tych dwóch który polecacie??
    AUDION A-200
    http://www.allegro.pl/item91482937_^^^^super_wzmacniacz_audion_a_200_zobacz^^^^.html
    czy może
    NORDMENDE PA 1050
    http://www.allegro.pl/item91485419_^^super_wzmacniacz_nordmende_pa_1050_zobacz_^^.html

muszę przyznać że prezentują się moim zdaniem świetnie, chodzi mi oczywiście o wygląd :]
  • #7 2432482
    leszek65
    Poziom 16  
    Koncepcja zrobienia wzmaka w obudowie Diory lub innej to całkiem fajny pomysł.
    Wśrodku jest dużo cennych elementów do wykorzystania no i sama obudowa.
    Najdroższe elementy takie jak trafo i radiatory są już w środku. Do tego obudowa, gniazda i przedwzmacniacz z potencjometrami. Wystarczy dorobić dobrą końcówkę mocy i jakiś układ opóźniajacy do załączania głośników.
    Diora ma jeszcze jedną zaletę. Napięcie zasilania końcówek wynosi ok. +37V -37V i da się wykorzystać w wielu scalonych końcówkach mocy. Natomiast niektóre zachodnie wzmaki mają to napięcie dużo wyższe i pozostaje wtedy przewinięcie trafa lub scalaki z górnej półki cenowej.
    No i jeszcze jedna zaleta: 40W w Diorze to jakieś 1000000W w głośnikach komputerowych. Oczywiście to żart ale jest w nim dużo prawdy.
  • REKLAMA
  • #9 2437755
    leszek65
    Poziom 16  
    Witam!
    Jeżeli to ten:
    http://www.allegro.pl/item90714538_kenwood_kr_5030.html
    to mi się podoba, nawet bardzo. Osobiście zdecowanie bardziej wolałbym go od Diory. Ciekawe do ilu zostanie wylicytowany ?
    Fajny jest, oby w rzeczywistości też okazał taki, jak go opisują
    Pozdrawiam
  • #10 3098598
    nik156
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    ILE TEN WZMACNIACZMA WAT

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza do około 100 PLN, z uwzględnieniem modeli UNITRA PW 7010 i WS 432. Oba wzmacniacze pochodzą z podobnej epoki i mają zbliżoną konstrukcję, jednak PW 7010 budzi wątpliwości ze względu na przeróbki i zawyżoną moc. WS 432 jest polecany pod warunkiem, że posiada oryginalne, parowane tranzystory i nie był naprawiany. Potencjometry w tych modelach są typową słabością. Alternatywnie pojawiły się propozycje innych modeli, takich jak DIORA WS 442, AKAI AM-U03, EMERSON SA-25, a także wzmacniacze Technics i Radmor. DIORA WS 442 jest chwalona za niezawodność i solidną konstrukcję, a jej obudowa i napięcie zasilania (+37V/-37V) są korzystne do modernizacji lub budowy własnego wzmacniacza. Pojawiły się także sugestie dotyczące wzmacniaczy Kenwood KR-5030, Audion A-200 oraz Nordmende PA 1050, które są atrakcyjne wizualnie i mogą lepiej współpracować z planowanymi kolumnami Altus 140 lub 200/300. Wskazano, że warto poczekać na lepszą okazję lub dozbierać fundusze na solidniejszy sprzęt, gdyż stan techniczny i oryginalność elementów mają kluczowe znaczenie dla jakości dźwięku i trwałości wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA