logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTX MotoGP PRO - Problemy z oznakowaniem kabli w alarmie motocyklowym

Randall_ 09 Mar 2016 14:14 1080 4
  • #1 15508397
    Randall_
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam mam taki mały problem, dołączę schemat alarmu, a tu wyjaśnię o co chodzi, jest pewien problem w oznakowaniu kabli, otóż na schemacie jest jeden kabel z oznakowaniem GND ale w samym alarmie mam z takim oznakowaniem GND 2 kable jeden z nich ma blaszkę, i jeszcze jest jeden kabel z oznakowaniem ESTR na schemacie a w samym alarmie są też z takim oznakowaniem ESTR 2 kable na jednym z nich jest stałe napięcie +12V a na drugim napięcie +12V się pojawia w momencie gdy kliknę na pilocie 2 razy w ciągu jednej sekundy błyskawicę, czyli przycisk odpalania motocykla z pilota, i teraz jest jeszcze jeden kabel z oznakowaniem -OUT którego w samym alarmie niema, a co do kabli ESTR to jak podpinałem jeden pod rozrusznik na którym się pojawiało +12V w momencie kliknięcia na przycisk w pilocie to faktycznie motocykl mi odpalał ale po zgaszeniu silnika mi alarm się zawieszał i musiałem odpinać zacisk od akumulatora, są jeszcze 2 przewody z oznaczeniem CUT nie bardzo wiem jak je podłączyć. Nie wiem czyżby jeden z kabli z oznaczeniem GND albo ESTR był tym kablem -OUT. Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • am7page2.pdf (138.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • am7page1.pdf (56.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15508431
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Co do CUT to przecinasz plus idący na cewkę. Alarm tym przewodem gasi motor a jednocześnie blokuje gdy ktoś bez Twojej wiedzy chce odjechać.
    co do GND to jak wychodzą z tego samego miejsca to jeden pod masę
    drugi może być wolny/zaizolować

Dodano po 8 [minuty]:

Co do Estr to są różne opcje w zależności od instalacji.

Dodano po 5 [minuty]:

Przewody estr są do odpalania, i w zależności jakie napięcia masz w instalacji taki podłączasz. Tam jest to w punktach opisane 1.2.3.
  • #3 15508474
    Randall_
    Poziom 12  
    O takie wytłumaczenie co do kabli CUT to rozumiem :) bo tego wytłumaczenia co było na schemacie to bardzo nie rozumiałem. To czyli z kablami CUT problem rozwiązany, ale co do kabli z oznaczeniem GND to nie jestem w stanie powiedzieć czy wychodzą z tego samego miejsca, bo centralki nie da się rozebrać, co prawda jeden z tych z oznaczeniem GND zaizolowałem a tylko jeden podłączyłem, ale co z tymi ESTR hmm nie wiem, jeden no po sprawdzeniu miernikiem wychodzi na to że jest tym który ma być podpięty pod rozrusznik, ale to mnie zastanawia czemu po odpaleniu motocykla z pilota i zgaszeniu mi alarm się zawiesza, czyli nie reaguje na pilot, a ten drugi z takim samym oznaczeniem nie mam pojęcia, czyżby to był ten -OUT ? nie chcę go podłączać na pałę, aktualnie one oba nie są podłączone. A co do kabla z oznaczeniem -SEN nic się nie stanie jak podepnę tradycyjny czujnik z samochodu który wyzwala alarm masą ?
  • #4 15508482
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Co do SENS to sprawdzę. Podepnij tamte narazie. Ten estr daj do plusa idącego ze startera do rozrusznika drugi wolny na razie.
    NA SENS podaj masę a ma wyć.
  • #5 15508490
    Randall_
    Poziom 12  
    ok tak zrobię
REKLAMA