Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przemienniki a pomiar sygnału. -

jann111 20 Mar 2016 21:37 1449 18
  • #1 20 Mar 2016 21:37
    jann111
    Poziom 31  

    Witam,
    W instalacji zbiorczej zastosowano przemiennik kanałów DVB-T.
    Parametry sygnału zmierzone na gnieździe abonenckim jak na zdjęciu. Teoretycznie nie powinno nic odbierać a pomimo to telewizor pokazuje na swoim "mierniku" 100% siły, 100% jakości. Obraz bez żadnych zacięć. Co ciekawe, miernik nie potrafi zdekodować tego sygnału.
    Zastanawiam się nad zakupem takiego miernika (satlink ws-6980) ale nie wiem czy w tej sytuacji warto?
    W czym może być problem?
    W innej instalacji (bez przemiennika) parametry zmierzone przez ten sam miernik realne i miernik dekoduje sygnał

    Przemienniki a pomiar sygnału. -

    0 18
  • #2 21 Mar 2016 08:30
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    jann111 napisał:
    W instalacji zbiorczej zastosowano przemiennik kanałów DVB-T.

    Jaki to przemiennik?

    0
  • #3 21 Mar 2016 08:41
    irekr
    Moderator

    Ten MER to cieniutki.....

    Możesz konstelację pokazać..?

    Możesz zrobić zdjęcie ekranu w TV z ustawionym menu strojeniowym i ocenie poziomu/jakości sygnału..?

    0
  • Pomocny post
    #4 21 Mar 2016 08:43
    genek75
    Poziom 20  

    Nie możliwe.

    Po pierwsze poziom -47 dBmv to 13 dBuV.

    Podejrzewam że pomiar jest robiony na częstotliwości źródła sygnału. Czyli na takiej jakiej jest nadawany lokalnie z nadajnika.

    A przemiennik zmienia częstotliwość na jakąś inną.
    Na jaką to nie wiemy.
    Ale telewizory wiedzą jak poprawnie to odbierają.


    Poprosimy o pomiar przed przemiennikiem i po to wszystko będzie jasne?

    Dodano po 1 [minuty]:

    irekr napisał:
    Ten MER to cieniutki.....

    Możesz konstelację pokazać..?


    To jakaś sciema z tym MER-em przy tak niskim poziomie pewnie miernik pokazuje głupoty.

    0
  • #5 21 Mar 2016 08:49
    irekr
    Moderator

    Ostatnio pojawiły się w obrocie moduły opisywane jako przemienniki, ale tak naprawdę to gappfilery, częstotliwość będzie wówczas taka sama.
    Miałem takiego w rekach, produkt Kathreina, nie pamiętam modelu. I nie ma go w liście produktów na stronie, więc coś nowego...

    0
  • #6 21 Mar 2016 09:17
    jann111
    Poziom 31  

    Przemienniki a pomiar sygnału. - Przemienniki a pomiar sygnału. -
    Dorzucam konstelację przy pomiarze na tym gnieździe abonenckim oraz pomiar na instalacji bez przemiennika. Wykonałem kilkadziesiąt pomiarów tym miernikiem na instalacjach bez przemienników i zawsze wartości były w normie. Niestety nie mam możliwości wykonania pomiaru przed przemiennikiem, najwcześniej za tydzień.
    Sytuacja wygląda tak. Odbiór ze Skrzycznego k.55 i k.58 a po przemianie mam k.21 i k.23. Problemem dla mnie jest wiarygodność miernika. Najlepiej abym skonfrontował ten pomiar innym miernikiem ale mam tylko DTA-500 Mezona. Muszę szybka pojąć decyzję. Miernik z wysokiej półki niestety nie zarobi na siebie a cena tego =1800 zł, takie sobie chińskie combo. Podejrzewam, że czułość głowicy jest bardzo niska.

    Edit.
    Nie wiem co to za przemienniki, spróbuję się dowiedzieć od firmy serwisującej. W sieci są 3 muxy na UHF-ie i kilkanaście kanałów analogowych gdzieś "nisko".

    Dodano po 7 [minuty]:

    irekr napisał:
    Możesz zrobić zdjęcie ekranu w TV z ustawionym menu strojeniowym i ocenie poziomu/jakości sygnału..?

    Niestety nie mam zdjęcia ale wydaje mi się , że było 100/100, telewizor/monitor Samsung ma jakieś 8 lat ale wieczorem sprawdzę to jeszcze raz i wstawię fotkę.

    0
  • #7 21 Mar 2016 09:45
    genek75
    Poziom 20  

    Pomiary stają się bardziej wiarygodnie.

    Pytania:

    Dla czego zmieniłeś jednostki pomiaru mocy w mierniku?

    Jaki jest zakres pomiarowy tego miernika?

    Jak to wygląda na spectrum?

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Mar 2016 10:04
    irekr
    Moderator

    To co widać na konstelacji w gnieździe abonenckim to kompletna masakra. Ledwo są zaznaczone punkty odniesienia synchronizacji.
    Powinny być piękne grządki jak w grze w okręty...

    Widać że miernik pokazuje prawidłowo to co powinien pokazywać, czyli BER, MER i Konstelacje. Na tych trzech parametrach jesteś w stanie zrobić wszystko.
    Sądząc z tego co masz "po przemienniku" to oznacza, że ten przemiennik ma jakiś problem.

    Być może jest przesterowany lub ma ustawiony dziwny punkt pracy. Nie piszesz nic na temat tej wkładki przemiennikowej, ale stare i tanie przemienniki rodem z analogu najczęściej nie są w stanie prawidłowo przenieść sygnału cyfrowego, właśnie z powodu konstrukcji samego mieszacza we wkładce. Dla przemiany sygnałów COFDM musi to być mieszacz zarównoważony (dobre wkładki analogowe taki mają!), a nie prosty mieszacz na zagięciu charakterystyki tranzystora ustawionego w klasie B.

    Co to za wkładka przemiennikowa..?

    0
  • #9 21 Mar 2016 10:37
    jann111
    Poziom 31  

    Co do przemiennika niestety nie mam dostępu ale będę drążył temat. Nikt nie zgłasza problemów z odbiorem a abonentów ponad 1000. Dla mnie problemem jest wiarygodność miernika. Dziwi mnie dlaczego telewizor dekoduje sygnał a miernik tego nie potrafi. W trudnych lokalizacjach czasem sygnał jest na styk a ja chciałbym mieć wiarygodny pomiar.

    Sorry, pomyliłem jednak ten poziom 100/100 z telewizora, to było z innej instalacji.
    Poniżej wskazany sygnał przez telewizor oraz widmo i parametry po zmianie jednostek na dBuV.
    Czyli co sugerujecie, wart jest ten miernik tej ceny czy ....funta kłaków?
    Model niedawno na rynku, pewnie mało znany ale wydaje się lepszy niż zwykły dekoder udający miernik.
    Parametry miernika

    Przemienniki a pomiar sygnału. -
    Przemienniki a pomiar sygnału. - Przemienniki a pomiar sygnału. -

    0
  • #10 21 Mar 2016 11:03
    irekr
    Moderator

    Jeżeli miernik pokazuje MER, BER i konstelacje, a do tego będzie pokazywał wielkość napięcia sygnału, to jest to już coś wartego zainteresowania.
    Widmo liniowe nie jest aż tak potrzebne, ale jak jest to na pewno się przyda, szczególnie do lokalizacji zakłóceń obcymi sygnałami. Jak jest za rozsądne pieniądze to "czemu nie... "

    0
  • #11 21 Mar 2016 11:24
    jann111
    Poziom 31  

    irekr napisał:
    Jeżeli miernik pokazuje MER, BER i konstelacje, a do tego będzie pokazywał wielkość napięcia sygnału, to jest to już coś wartego zainteresowania.

    No tak, ale jeżeli pokazuje kiepski MER i BER oraz poszarpaną konstelację, bardzo niski poziom sygnału a obraz żyleta to .....już sam nie wiem co o nim myśleć.
    Czyli jak klient będzie miał instalację "na przemiennikach" to lipa.
    Chyba, że...znajdziemy przyczynę. :wink:

    0
  • #12 21 Mar 2016 11:50
    irekr
    Moderator

    Pokazywałeś w poście nr #6 obraz sygnału z anteny bezpośrednio, gdzie MER był na poziomie powyżej 30 dB. Jaka wówczas była konstelacja..?
    Może robisz jakiś prosty błąd manualny przy ustawianiu parametrów?
    Czy odbiorniki jakie maja"żyletę" odbierają właściwe sygnały?
    Odbiorniki były strojone ręcznie..?

    Pomijam problem doboru kanału 23go w przemienniku - jest on używany na Chorągwicy i wysoce prawdopodobne, ze ten sygnał odbierasz na jakimś "wycieku". Ja bym użył innego kanału.

    0
  • #13 21 Mar 2016 12:40
    genek75
    Poziom 20  

    Wracając do problemu.

    Na widmie -ter jakie podesłałeś marker jest na kanale 23.
    W pobliżu ani poniżej nie widać żadnego sygnału.
    Telewizor odbiera programy na kanale 21.

    Jak dla mnie coś tu jest nie tak z operatorem miernika i pomiarami.
    Albo miernik nie widzi sygnału poniżej np. 550 MHz.

    0
  • #14 21 Mar 2016 13:07
    jann111
    Poziom 31  

    irekr napisał:
    Pokazywałeś w poście nr #6 obraz sygnału z anteny bezpośrednio, gdzie MER był na poziomie powyżej 30 dB. Jaka wówczas była konstelacja..?

    Nie mam zdjęcia konstelacji przy tamtym sygnale ale mam ze Skrzycznego dla k.41.
    Przemienniki a pomiar sygnału. - Przemienniki a pomiar sygnału. -
    irekr napisał:
    Czy odbiorniki jakie maja"żyletę" odbierają właściwe sygnały?

    Tak, kasowałem ustawienia i programowałem ręcznie konkretny (23) kanał jak i 21k. Próbowałem zastosować rozgałęźnik na miernik i TV. Telewizor odbiera a miernik nie dekoduje sygnału i podaje parametry jak we wcześniejszych postach.
    irekr napisał:
    Pomijam problem doboru kanału 23go w przemienniku - jest on używany na Chorągwicy i wysoce prawdopodobne, ze ten sygnał odbierasz na jakimś "wycieku". Ja bym użył innego kanału.

    Nie ja to ustawiałem i nie mam na to wpływu. Działa to od czasu kiedy weszła DVB-T a sygnał z Chorągwicy w tej lokalizacji nie do odebrania, zasłaniają góry, nawet z odbicia ciężko cokolwiek....ale pomińmy to. Na 21k. podobna historia.
    genek75 napisał:
    Telewizor odbiera programy na kanale 21.

    Telewizor odbiera na 21 i 23 kanale, sprawdzałem to za pomocą programowania ręcznego .
    genek75 napisał:
    Jak dla mnie coś tu jest nie tak z operatorem miernika i pomiarami.

    Właśnie to chciałem rozstrzygnąć. :wink:

    0
  • Pomocny post
    #15 21 Mar 2016 13:19
    irekr
    Moderator

    1. Jak dla MER 32 dB to konstelacja jest ok. Lekko rozmyte flance synchronizacji ale jeżeli to jest kanał 41 to jest bardzo dobrze. Porównaj - jak dasz rade - wskazania na k.55, powinno być lepiej.
    2. Czyli sam miernik jest ok i ja bym go brał... pozostaje sprawa ceny.
    3. Przychylam się do opinii , że jest coś nie tak z metodologią pomiaru sygnału zza przemiennika. Sprawdź kabelki, gniazda, czy przypadkiem nie ma jakiegoś prymitywnego błędu. Tłumik masz..? Może sygnał jest za silny i miernik głupieje...?

    0
  • Pomocny post
    #16 21 Mar 2016 13:24
    genek75
    Poziom 20  

    A masz jakiś modulator analogowy lub cyfrowy?

    Ustaw go sobie na kanale 43 i sprawdź poziom i C/N.
    A następnie zmniejszaj częstotliwość aż dojdziesz do 21 kanału.
    Ja bym na razie trzymał się pomiaru poziomu, a jak to będzie już poprawne to dopiero przeszedł do MER i BER.

    Żaden telewizor nie jest w stanie poprawnie odebrać sygnału o poziomie 13 dBuV.

    0
  • #17 21 Mar 2016 14:28
    jann111
    Poziom 31  

    irekr napisał:
    Może sygnał jest za silny i miernik głupieje...?

    Tak kolego, miernik głupieje ale że operator....... :oops:
    Człowiek szuka cudów zamiast zacząć od podstaw.
    Wg instrukcji INPUT LEVEL=-79,5 dBm ale....
    Tak to wygląda po wytłumieniu odgałęźnikiem. Tylko ta konstelacja....
    Przemienniki a pomiar sygnału. - Przemienniki a pomiar sygnału. -
    genek75 napisał:
    Żaden telewizor nie jest w stanie poprawnie odebrać sygnału o poziomie 13 dBuV.

    Tego również nie mogłem pojąc dlatego powstał temat czy ten miernik można uznać za wiarygodny.
    irekr napisał:
    Czyli sam miernik jest ok i ja bym go brał... pozostaje sprawa ceny.


    Cena 1450 netto, nic lepszego "w kombi" w tej cenie nie mogłem znaleźć.
    Warto, nie warto?
    Podajcie wszystko....przeciw, oczywiście biorąc pod uwagę cenę. Profesjonalny PROMAX może się nie zwrócić.:wink:
    Jeśli ktoś chciałby wiedzieć więcej odnośnie tego modelu to mam możliwość go przetestować ale bardzo krótko.

    0
  • #18 21 Mar 2016 14:42
    genek75
    Poziom 20  

    A wiec coś widzi na tej częstotliwości.

    Teraz załóż tłumik 10 dB i kolejne 10 dB.

    Może jaki poziom jest poniżej 50 dBuV to go nie widzi. I twierdzi że nie ma nic. Czyli 13 dBuV.

    Co do miernika to ja bym się nie zdecydował.

    0
  • #19 21 Mar 2016 15:22
    jann111
    Poziom 31  

    genek75 napisał:
    Teraz załóż tłumik 10 dB i kolejne 10 dB.

    Nie mam za dużo osprzętu przy sobie ale ....po wytłumieniu o -23dB parametry się "normują", czyli sygnał w sieci zdecydowanie za silny.
    Widocznie odbiorniki TV jakoś sobie z nim radzą, mierniki różnie a operatorzy...próbują.:D Przemienniki a pomiar sygnału. -

    genek75 napisał:
    Co do miernika to ja bym się nie zdecydował.
    irekr napisał:
    miernik jest ok i ja bym go brał.

    Tutaj prosiłbym o jak najwięcej agrumentów, chociaż wiem, że to ich waga a nie ilość się liczy.

    0