logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha TX500 - jak przestroić tuner, aby znajdował stacje?

pala7 23 Mar 2016 17:03 1434 6
REKLAMA
  • #1 15549213
    pala7
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanie. co moze byc przyczyna braku znajdywania stacji w tym tunerze ? Ktos kiedys mi go dajac mowil ze trzeba przestroic. Tylko jak ? Dzieki z gory za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15549239
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    To Ci kłamał, tego tunera nie trzeba przestrajać, sprawdż antenę UKF, jeżeli jest dobra, to ukf masz uszkodzony!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 15549573
    pala7
    Poziom 11  
    Sama antena jest ok., bo to kawałek drutu. Mam drugi taki sam tuner i na tym drucie ładnie wszystko działa. Jak można ukf naprawić? Mogł bym może porównywać pomiary na tych dwóch i może dojdę co gdzie?
  • REKLAMA
  • #4 15551013
    _PREDATOR_

Bez schematu będzie ciężko w naprawie jak i poradach. Słychać szumy na UKF? Dokonaj pomiaru zasilania głowicy jak i zmian napięcia warikapowego (tego od przestrajania). Masz drugi tuner, więc masz możliwość sprawdzenia poszczególnych napięć. Głowica jest zintegrowana z płytą główną, czy osobno?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 15555342
    pala7
    Poziom 11  
    wiec tak. szumy sa. cały czas takie same bezmienne.. moze ze zdjecia cos dojdziemy.na czestotliwosci gdzir powinna byc stacja jest jednakowy szum jak tam gdzie jej nie ma.. nie wiem w ktorym miejscu jest to d przestrajania jak rowniez głowica??

Dodano po 3 [minuty]:

Yamaha TX500 - jak przestroić tuner, aby znajdował stacje?
  • #6 15556275
    _PREDATOR_

Głowica jest po prawej, w połowie w dwóch miejscach ekranowana ( nie widać jej całej)!
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #7 15978750
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Uwalona głowica. Mam ten sam problem. AM działa prawidłowo. Napięcie warikapowe się nie zmienia mimo, że strojenie odbywa się prawidłowo. KA7000 nie dostaje sygnału zwrotnego z heterodyny.

Czy ktoś ma może schemat tej głowicy? U mnie jest to VI12270. Moja udało się naprawić. Problemem okazał się zimny lut w cewce heterodyny na płytce głowicy. Trzeba było wylutować puszkę, potem wymontować całą blachę ekranującą. Dopiero wtedy wyszło, co jest problemem. Zimny lut powodował brak oscylacji heterodyny i brak sprzężenia zwrotnego dla KA7000. Co z kolei powodowało brak możliwości zmiany Uvar.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z tunerem Yamaha TX500, który nie znajduje stacji radiowych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że tuner nie wymaga przestrojenia, a problem może leżeć w uszkodzonej głowicy UKF lub antenie. Użytkownik potwierdza, że antena działa poprawnie na innym tunerze. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują pomiar napięcia zasilania głowicy oraz sprawdzenie napięcia warikapowego. W jednym z postów wspomniano o problemie z zimnym lutem w cewce heterodyny, co może być przyczyną braku sygnału. Użytkownik poszukuje schematu głowicy VI12270, aby ułatwić naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA