logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zlutować kable od słuchawek po wymianie jacka? Dziwny dźwięk i stereo

rafciol11 23 Mar 2016 18:29 801 8
REKLAMA
  • #1 15549415
    rafciol11
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam mianowicie nie działały mi słuchawki postanowiłem zmienić jecka więc obciąłem kawałek kabla wstawiłem nowy połączyłem kolorami i niestety dzwięk jest jakiś dziwny, gdy robię test stereo to niezależnie czy powinna grać prawa czy lewa strona to i tak grają obydwie a gdy jest test obydwu na raz to praktycznie nic nie słychać , podczas testu basu tez jakoś dziwnie słychać . Dodam , że kable opaliłem i oczyściłem. dorzucę rysunek jak to wygląda .

Jeszcze taka ciekawostka , niezależnie czy masa jest połączona czy nie dzwięk się nie zmienia.

Jak poprawnie zlutować kable od słuchawek po wymianie jacka? Dziwny dźwięk i stereo
  • REKLAMA
  • #2 15549456
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Pewny jesteś czy prawidłowo podpięte głośniki względem masy .
  • REKLAMA
  • #3 15549487
    rafciol11
    Poziom 12  
    kajron napisał:
    Pewny jesteś czy prawidłowo podpięte głośniki względem masy .

niczego nie jestem pewien , co masz na myśli dokładnie ?
  • REKLAMA
  • #4 15549509
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, a może by tak pomierzyć kabelki omomierzem od wtyczki do słuchawek? :D
  • #5 15549512
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Miernik i sprawdzasz czy masa wtyczki to masa następnie od strony głośników tak samo ,impedancje względem masy kanału lewego i prawego powinny być podobne . Kolory niekoniecznie muszą sie zgadzać
  • REKLAMA
  • #6 15549533
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9454
    Wtyczka musi być podłączona tak:
    Jak poprawnie zlutować kable od słuchawek po wymianie jacka? Dziwny dźwięk i stereo Kolorami bym się nie przejmował, gdy lutujesz nową wtyczkę nie ma w niej przewodów, a we wtyczce z "odzysku" może być inaczej.
    Masa musi być podłączona do wspólnego przewodu słuchawek - można sprawdzić omomierzem (na zakresie testu diod) - podłączając jedną końcówkę do masy a drugą do kabelka "kanałowego" słuchawek usłyszysz w sprawdzanej słuchawce trzaski/pykanie.
    Jeśli podłączysz źle - będziesz słyszeć te efekty w obu słuchawkach.
  • #7 15549574
    rafciol11
    Poziom 12  
    Koledzy jak włączę np muzykę na słuchawkach i połaczę masę z lewym kanałem to gra tylko lewy a jak z prawym to tylko prawy? może to coś wam podpowie.

Jakby mógł ktoś powiedzieć jak to połaczyć ze sobą Jak poprawnie zlutować kable od słuchawek po wymianie jacka? Dziwny dźwięk i stereo
  • #8 15551158
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Skoro nie masz miernika, to proponuję nazwać kabelki z czarną osłoną 1= niebieski,
    2=brązowy, 3= czerwony, kabelki z białą osłona 4=niebieski, 5= brązowy, 6=czerwony. Teraz użyj kombinacji połączeń:
    1 z 4, 2 z 5, 3 z 6,
    1 z 4, 2 z 6, 3 z 5,
    1 z 5, 2 z 4, 3 z 6,
    1 z 5, 2 z 6, 3 z 4,
    1 z 6, 2 z 4, 3 z 5,
    1 z 6, 2 z 5, 3 z 4.
    Jeśli któraś z kombinacji nie zadziała prawidłowo, to jest uszkodzenie we wtyczce lub którymś z przewodów.
    Pozdrawiam. :D
  • #9 15551392
    rafciol11
    Poziom 12  
    Rozwiązane "nowa" wtyczka była uszkodzona :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z dźwiękiem w słuchawkach po wymianie wtyczki jack. Po lutowaniu kabli, dźwięk był dziwny, a test stereo wykazywał, że obie strony grają jednocześnie. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie poprawności połączeń masy oraz pomiar impedancji kabli omomierzem. Wskazano, że kolory kabli mogą się różnić, a kluczowe jest prawidłowe podłączenie masy. Po przetestowaniu różnych kombinacji połączeń, problem został rozwiązany - okazało się, że nowa wtyczka była uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA