logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maszyna do szycia Singer 4228 pojemnik na bębenek wypada

avariel 09 Kwi 2016 12:01 20103 10
REKLAMA
  • #1 15590797
    avariel
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Dzień dobry!
    Mam problem z moją maszyną do szycia - pojemnik na bębenek poruszał się, po czym wypadł zupełnie (przy czym plątał nić w taki sposób, jak w tym wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3116971.html). Rozkręciłam całość i próbowałam przypasować, nijak nie idzie, bo pojemnik ociera od dolną część, która się kręci wraz z działaniem maszyny. Nie widzę żadnej możliwości przytwierdzenia tej części na stałe, próbowałam regulować - wyżej, niżej - niestety w dalszym ciągu ociera i przez to maszyna ciężko idzie, a w końcu ta część wypada (albo się nie da ruszyć wcale).

Czy miał ktoś może podobny przypadek?

Ps. znalazłam podobny temat, ale bez ostatecznego rozwiązania... i myślę, że mam trochę inny problem. Jeśli ktoś mógłby mi wrzucić zdjęcie, jak prawidłowo ma ułożony tam ten pojemnik na bębenek, to byłabym wdzięczna.
    Załączniki:
    • Maszyna do szycia Singer 4228 pojemnik na bębenek wypada maszyna3.jpg (218.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Maszyna do szycia Singer 4228 pojemnik na bębenek wypada maszyna2.jpg (228.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Maszyna do szycia Singer 4228 pojemnik na bębenek wypada maszyna1.jpg (225.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15598254
    wiesław67
    Poziom 21  
    Ocena: 400
    Witam.
    Ten pojemnik na bębenek to jest jest właśnie bębenek a to co się do niego wkłada z nawiniętymi nićmi to szpulka bębenka :).
    Ten bębenek będzie o tzw. dolną część która się obraca będzie ocierał ponieważ na tej części tylko jest osadzony.
    Ta dolna część co się obraca to jest chwytacz. W tym chwytaczu osadzony jest bębenek (ja nazywam to kosz chwytacza ).
    W chwytaczu bębenek ma przeznaczone miejsce w którym ma być osadzony( ma pracować) miejsce zaznaczone strzałką pomarańczową.
    Żeby bębenek nie wyskakiwał do góry podczas szycia to jest on zablokowany za pomocą dzwigni ,którą można przesuwać w prawo żeby zamknąć bębenek lub w lewo żeby wyjąć bębenek. (strzałka niebieska). Oczywiście pod warunkiem że będzie prawidłowo zamontowana część która została zdemontowana.Chodzi o to żeby po włożeniu bębenka do chwytacza i zamknięciu dzwigni bębenek miał minimalny luz w chwytaczu .Luz ten powinien być na boki i do góry .Luz do góry pomiędzy dżwignią a bębenkiem wg. mnie ma byc mniej więcej 0.3 mm.
    Luzy na boki ? .Tego za bardzo nie wiem ale myślę ze około 0.5mm.
    Maszyna do szycia Singer 4228 pojemnik na bębenek wypada
  • REKLAMA
  • #3 15612669
    avariel
    Poziom 8  
    Wiesław, dziękuję bardzo za odpowiedź i wyjaśnienie!
    Ja właśnie próbuję tak zamontować, ale problem w tym, że szpulka ciągle i tak wyskakuje, nie wiem jak ją na dobre tam zamontować... Czy możesz mi wkleić zdjęcie, jak szpulka dokładnie powinna być ułożona?
    Widzisz, jak zakładam szpulkę, wszystko znowu nawijam i przeciągam nitkę, nitka się owija wokół szpulki bębenka i wszystko się zacina, a szpulkę można palcem wyciągnąć... :(
    Załączniki:
    • Maszyna do szycia Singer 4228 pojemnik na bębenek wypada nitka.jpg (385.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15612850
    avariel
    Poziom 8  
    Nic tam nie chodzi swobodnie, a jak przekręcę w odwrotną stronę do ruchu wskazówek zegara, to szpulka wyskakuje. Bardzo ciężko wszystko chodzi i szpulka wypada. Stało mi się to po dość intensywnym szyciu ściegiem mocno zagęszczonym.
  • #6 15612890
    wiesław67
    Poziom 21  
    To nie dobrze.Kosz chwytacza (czarny w który wkłada się szpulkę) musi mieć trochę luzu na boki,nie może być zablokowany . Nie wiem czy chwytacz jest dobrze ustawiony względem igły. Najlepiej było by nagrać filmik .Podczas nagrywania wszystko trzeba robić baaaaardzo powoli,wtedy wiecej widać.
  • REKLAMA
  • #7 15612951
    avariel
    Poziom 8  
    Wrzucam film

• #8 15613016
    wiesław67
    Poziom 21  
    Z tego co zauważyłem to kosz w ogóle nie jest osadzony prawidłowo w chwytaczu.Jak już wcześniej pisałem kosz powinien być osadzony w miejscu oznaczonym strzałką pomarańczową.Natomiast on ma tyle luzu że podczas obrotu klinuje się w chwytaczu.Na filmie widać że jeszcze przed obracaniem chwytacza bębenek nie jest na swoim miejscu.Bębenek musi być zamontowany w chwytaczu w tym miejscu gdzie zaznaczyłem Jeżeli po prawidłowym włożeniu bębenka podczas obrotu wypada to znaczy że ma za duzo luzy.Trzeba tą czarną cześć poluzować i przesunąć w lewo aż prawidłowo włożony bębenek będzie miał minimalny luz na boki,nie może być całkiem zablokowany.
  • #9 15613122
    avariel
    Poziom 8  
    Rozumiem. czy mogę prosić o zdjęcie prawidłowo zamontowanego chwytacza? Bo nie rozumiem dokładnie jak ta pomarańczowa strzałka pokazuje, co ma być gdzie...
  • #11 15613461
    avariel
    Poziom 8  
    Ahaaaaa :D a ja ciągle chwytacz wpychałam pod to czarne...

Dziękuję bardzo za pomoc! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z maszyną do szycia Singer 4228, polegający na wypadaniu pojemnika na bębenek, co prowadzi do plątania nici. Po rozkręceniu maszyny, użytkownik zauważa, że pojemnik ociera o dolną część chwytacza, co powoduje trudności w szyciu. Użytkownicy forum wyjaśniają, że bębenek musi być prawidłowo osadzony w chwytaczu, a jego luz powinien być minimalny. Wskazówki dotyczące montażu bębenka oraz zdjęcia ilustrujące prawidłowe ułożenie części zostały udostępnione, co pomogło użytkownikowi zrozumieć problem i poprawić montaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA