logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreen w trakcie gry na Windows XP - nv4disp.dll, ASUS GeForce 8600 GT

popww302 15 Kwi 2016 13:07 1062 10
REKLAMA
  • #1 15605325
    popww302
    Poziom 10  
    Witam, najpierw konfiguracja:
    Grafika: ASUS GeForce 8600 GT
    Zasilacz: Fortron ATX 350PNF
    Procesor: AMD Athlon 3000 2,0 GB
    Płyta główna: Asus K8N-VM
    Dysk: WD 500 GB
    RAM: 2 GB DDR1 kingston

Witam, podczas grania wyskakuje mi bluescreen związany z plikiem nv4disp.dll.
    Próbowałem przeinstalować sterowniki, lecz bez skutku. Ten problem występuje na razie w jednej grze w innych nie testowałem. Czy rozwiązaniem jest przeinstalowanie jej czy inne sterowniki? Lub może zakurzeniem w środku PC? Do tej pory wszystko było dobrze i dzisiaj zaczęły się problemy. Dołączam plik dmp. Dysk sprawdzałem, pamięci również.
    Załączniki:
    • Mini041516-01.rar (19.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15605399
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Na początek zacząłbym od sprawdzenia "zakurzenia" i sprawdzenia czy wentylator na karcie graficznej dobrze działa. Możliwe, że będzie konieczne wymienienie pasty między radiatorem a chipem karty graficznej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15605420
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Zacznij od odkurzenia go, możliwe że jak pracował z tym kurzem kilka miesięcy/ lat, to mógł się przegrzać procesor graficzny i będzie do wymiany cała karta graficzna. Najpierw dobre odkurzanie, tylko delikatnie i koniecznie odkurzanie przy wyłączonym komputerze, najlepiej wyjąć przewód zasilający z zasilacza.
    Sprawdź przy okazji wizualnie stan kondensatorów przy procesorze, jeśli nie znasz się na tym to pokaż zdjęcie z wnętrza komputera, już po posprzątaniu :)
  • REKLAMA
  • #7 15606291
    CodeBoy
    Poziom 33  
    a możesz do testu zainstalować, uruchomić jakaś inna grę ?, możliwe ze ta gra ma jakiś problem ze sterownikami. ew (https://www.futuremark.com/benchmarks/legacy), jakiegoś starszego (są już darmowe) i one potrafią mocno przetestować kartę graficzną.
  • #8 15606327
    popww302
    Poziom 10  
    Też tak mógłbym pomyśleć ale niedawno ją raz przeszedłem i było dobrze , chciałem drugi raz i takie rzeczy. Zobacze ten program i dam znać co i jak

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Problem chyba rozwiązany. Po usunięciu sterowników wykasowałem ten plik odpowiedzialny za blue screen , poniewaz został w folderze i zastąpiłem go innym sciągniętym. Potem znowu sterowników instalacja i od godziny spokój.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas grania na komputerze z kartą graficzną ASUS GeForce 8600 GT wystąpił bluescreen związany z plikiem nv4disp.dll. Użytkownik próbował przeinstalować sterowniki, co nie przyniosło efektu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zakurzenia karty graficznej oraz wentylatora, a także wymianę pasty termoprzewodzącej. Po czyszczeniu i wizualnej inspekcji kondensatorów, problem nie ustąpił. Użytkownik zainstalował inne sterowniki, usunął plik nv4disp.dll i zastąpił go nowym, co ostatecznie rozwiązało problem bluescreena. Po kilku dniach użytkownik potwierdził, że zmiana sterowników pomogła.
REKLAMA