logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G580 z kartą Broadcom 802.11b/g/n - niska prędkość WiFi przy Neostradzie 80mb/s

Grzes133 24 Kwi 2016 17:45 1020 8
REKLAMA
  • #1 15627059
    Grzes133
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam. Posiadam laptopa Lenovo G580 z kartą wifi Broadcom 802.11b/g/n. Założyłem kilka dni temu Neostradę 80mb/s. Łącząc się przez kabel LAN prędkość jest 80mb/s a gdy łączę się przez wifi prędkość jest ok. 48mb/s. Czy ta karta nie chodzi z większą prędkością czy coś może być źle poustawiane? Proszę o pomocne wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 15627273
    m.marrcin
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Sprawdź ustawienia WiFi routera od neostrady. Prawdopodobnie jest ustawione na 54Mb/s, przestaw na 150 Mb/s. Aby uzyskać taką prędkość, siła sygnału musi być odpowiednia - tzn. laptop powinien się znajdować możliwie jak najbliżej routera.
  • REKLAMA
  • #3 15627317
    Grzes133
    Poziom 10  
    Sprawdziłem ustawienia wifi routera ustawione jest na 144Mb/s a do testów trzymam laptopa przy samym routerze aby wyeliminować zbyt dużą odległośc laptopa od routera. Router to Fun Box 2.
    Nie wiem czy to ważne ale jak wejdę do panelu sterowania, sieć i internet, połączenia sieciowe i wezmę właściwości i stan mojej karty wifi to tutaj pokazuje prędkość karty 72Mb/s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15627355
    m.marrcin
    Poziom 14  
    Nie uzyskasz większej prędkości (download) internetu niż prędkość sieci WiFi. Podejdź z laptopem na metr do routera, rozłącz połączenie sieciowe WiFi w laptopie, połącz ponownie i wtedy sprawdź prędkość karty i internetu.
  • #5 15627692
    Grzes133
    Poziom 10  
    Laptop pół metra od routera i bez zmian, prędkość we właściwościach karty 72Mb/s a faktyczna prędkość internetu ok. 48Mb/s, po podłączeniu przez kabel 80Mb/s
  • Pomocny post
    #6 15627855
    m.marrcin
    Poziom 14  
    Niestety, prędkość pokazywana w połączeniu sieciowym nigdy nie równa się prędkości downloadu - ta zawsze jest mniejsza. Aczkolwiek tak blisko routera karta powinna się połączyć z maksymalną prędkością - czyli u Ciebie 144Mb/s. Znam ten laptop i karta Wifi na 100% obsługuje 150 Mb/s.
    Co jeszcze możesz zrobić: aktualizacja firmware funboxa jeśli jest możliwa,
    eksperymentowanie ze zmianą kanału nadawania od 1 do 13 - jeśli w pobliżu jest więcej nadajników WiFi - mogą się wzajemnie zakłócać. Działaj i napisz jakie efekty.
  • REKLAMA
  • #7 15629668
    Grzes133
    Poziom 10  
    Właśnie to jest dziwne że pokazuje mi prędkość karty 72Mb/s a nie 150Mb/s. Kanały zmieniałem i nic, chyba że może wifi w nowym routerze jest uszkodzone.
  • Pomocny post
    #8 15629831
    m.marrcin
    Poziom 14  
    Poczytałem trochę o tym FunBoxie i wiele osób ma podobny problem, a możliwości konfiguracyjne tego urządzenia są ograniczone. Ale generalnie kanał nadawania powinien być ustawiony na sztywno po przeskanowaniu kanałów np wbudowanym w router narzędziem i wybraniu najlepszego.
    A masz może inny router WiFI w standardzie n? Jeśli tak to sprawdź czy Twój laptop połączy się z nim na 150Mb/s. Wyjściem z sytuacji byłoby podłączenie go kablem do Funboxa i korzystanie z niego jako nadajnika WiFi.
  • #9 15630206
    Grzes133
    Poziom 10  
    Też właśnie poczytałem o tym funboxie i dowiedziałem się że ma zablokowane 40mhz przez co nie ma możliwości osiągnąć przez wifi 80mb/s.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Lenovo G580 z kartą WiFi Broadcom 802.11b/g/n i doświadcza problemów z prędkością połączenia WiFi przy Neostradzie 80mb/s, osiągając jedynie 48mb/s. Połączenie przez kabel LAN działa poprawnie z pełną prędkością. Użytkownik sprawdził ustawienia routera Fun Box 2, które są ustawione na 144Mb/s, oraz bliskość laptopa do routera, ale prędkość karty WiFi wynosi tylko 72Mb/s. Użytkownicy sugerują aktualizację firmware routera, zmianę kanału nadawania oraz testowanie innego routera WiFi w standardzie n, ponieważ Fun Box 2 może mieć ograniczenia w konfiguracji, co wpływa na osiąganą prędkość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA