Witam, od niedawna mam internet światłowodowy od Inea 300 Mb/s. Niestety laptop wyciąga ok. 30. Jest to Lenovo G580.Karta sieciowa -Broadcom 802.11 network adapter. Czy ja musze ja wymienić ,czy cos w ustawieniach?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamszarik1404 napisał:Karta sieciowa -Broadcom 802.11 network adapter
szarik1404 napisał:Windows 10, a karte spisałem z menagera urzadzeń, jeśli jest gdzieś dokładniejsza nazwa to spiszę.Witam, od niedawna mam internet światłowodowy od Inea 300 Mb/s. Niestety laptop wyciąga ok. 30. Jest to Lenovo G580.Karta sieciowa -Broadcom 802.11 network adapter. Czy ja musze ja wymienić ,czy cos w ustawieniach?
szarik1404 napisał:Identyfikator karty-BTH\MS_BTHPANszarik1404 napisał:Windows 10, a karte spisałem z menagera urzadzeń, jeśli jest gdzieś dokładniejsza nazwa to spiszę.Witam, od niedawna mam internet światłowodowy od Inea 300 Mb/s. Niestety laptop wyciąga ok. 30. Jest to Lenovo G580.Karta sieciowa -Broadcom 802.11 network adapter. Czy ja musze ja wymienić ,czy cos w ustawieniach?
szarik1404 napisał:Jest to Lenovo G580.Karta sieciowa -Broadcom 802.11 network adapter. Czy ja musze ja wymienić
szarik1404 napisał:Identyfikator karty-BTH\MS_BTHPAN
szarik1404 napisał:.Karta sieciowa -Broadcom 802.11 network adapter
bartman24 napisał:Witam ,pierwszy obrazek to test po kablu ,a drugi po wi fi.Komputer dość leciwy. Wg specyfikacji masz 802.11n WiFi, 10/100M LAN (RJ-45 connector). Powinno około 70-80mbit/s wyciągnąć bez problemów po wifi. Spróbuj podłączyć kabel LAN i zobacz czy wynik będzie lepszy. Wynik po skrętce będzie około 95Mbit/s. Posiadasz USB 3.0 więc istnieje możliwość zakupu adaptera USB np TP-LINK Karta sieciowa Archer T2U Nano AC600
bartman24 napisał:To zobacz teraz jakie jaja,test z przed chwili nr 1, mam nowy tel. i tu śmiga że aż miło. Dpodziewałem sie że na tym lapku nie będzie wyciągał maxa, ale taka tragedia? pierwszy obrazek to z tel. Sorry w tamtym poście pomyliłem kolejność obrazków.Przepraszam, że zadaję dość oczywiste pytanie, ale czy ty testowałeś ten swój internet na innej maszynie? Nie ma takiej opcji, abyś uzyskał taki wynik na kablu, jeżeli twój operator faktycznie dostarcza 300Mbit/s. Drugi obrazek to jest test z kabelkiem. Upload jest bliski limitu, jaki masz na karcie sieciowej (karta fast ethernet). Natomiast download powinien być w okolicach 90-95mbit/s
szarik1404 napisał:Pierwszy przy routerze, drugi na biurku, to jest jakieś 2 m od routera,
bartman24 napisał:Witam, zainstalowałem tą kartę oto scriny z testu sieci, czy można uzyskać coś więcej? W specyfikacji karty jest 433Mbps na 5 GHz. Pisałes że mam usb 3.0 , a ta karta to usb 2.0Testy na laptopie powinny być robione tylko po karcie ethernet. Wyniki Wifi wcale mnie nie zaskakują. Kup sobie Wifi na USB jak wyżej podałem TP-LINK Karta sieciowa Archer T2U Nano AC600. Niedroga i powinna poprawić te wyniki. Oczywiście jeżeli nie planujesz wymiany laptopa w najbliższym czasie
szarik1404 napisał:Pomiary pokazują około 150 Mb/s.
szarik1404 napisał:mam usb 3.0 , a ta karta to usb 2.0
szarik1404 napisał:Chciałbym się tylko dowiedzieć czy można w ogóle na tej karcie wyciągnąć więcej. Pomiary pokazują około 150 Mb/s.
_cheetah_ napisał:Zrobiłem pomiar przy routerze i wyszło 192 Mb/s, także chyba jest jak piszesz i nic więcej nie ma sensu szukać chyba, dziekuje.szarik1404 napisał:Pomiary pokazują około 150 Mb/s.
Ale na speed teście masz prawie 185Mbps?
szarik1404 napisał:mam usb 3.0 , a ta karta to usb 2.0
USB to transfer do 480Mbps, więc nie tu jest problem. Inna kwestia, czy twój komputer chciałby na takiej prędkości współpracować z kartą.
szarik1404 napisał:Chciałbym się tylko dowiedzieć czy można w ogóle na tej karcie wyciągnąć więcej. Pomiary pokazują około 150 Mb/s.
Karta na 5GHz ma 433Mbps, więc mogłoby się to przekładać mniej więcej na 200...250Mbps transferu internetu max przy dobrych warunkach (brak / minimalna ilość zakłóceń, wysoki poziom sygnału).
Jeśli dobijasz do tych 185Mbps, to jesteś prawie na maxa, co się da wyciągnąć. Można by spróbować dać kartę na przedłużacz i znaleźć jej lepszy sygnał, co mogłoby się może przenieść na zwiększenie o kilka procent szybkości.