logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon PMA 757 - jeden kanał trzeszczy, gra ciszej i wzmacniacz się grzeje

brudniś 25 Kwi 2016 22:56 846 8
REKLAMA
  • #1 15630493
    brudniś
    Poziom 8  
    Witam jestem posiadaczem denona 757 i od ostatniego czasu jedna strona zaczeła trzeszczeć i grać znacznie ciszej , od tej chwili zaczął sie strasznie grzać i nie wiem co może być nie tak , prosze o jakies podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 15630505
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Jaka impedancja głośników? trzeszczy przy regulacji głośności czy ogólnie nawet jak nic nie dotykasz?
  • REKLAMA
  • #3 15630531
    brudniś
    Poziom 8  
    trzeszczy cały czas , przy kazdych głosnikach czy to 8 czy to 4 , a stało sie tak gdy odlaczylem wzmacniacz i zawiozlem go na sale , tam juz jeden kanał zaczął grać 10x ciszej i trzeszczeć . chce zaznaczyć ze nie chodzi tu o kanał A czy B tylko o Balans a dokladnie prawej strony
  • REKLAMA
  • #4 15630544
    humbel
    Poziom 27  
    Otwórz go i zobacz co się grzeje jeżeli masz pirometr. Ostatecznie paluchem ;)
  • REKLAMA
  • #5 15630566
    brudniś
    Poziom 8  
    rezystor R304 i R302 zauwazylem tez ze jesli nacisnalem lekko plytke w okolicach C239 i C240 przestał trzeszczeć ale grał ledwie słyszalnie cicho , wymieniłem te 2 kondensatory ale nie pomogło
  • #6 15630617
    humbel
    Poziom 27  
    To są rezystory emiterowe? Jeżeli tak to prawdopodobnie uszkodzone są tranzystory stopnia mocy.
  • #7 15631429
    brudniś
    Poziom 8  
    chyba nie bo obok nie ma tranzystora wiec nie wiem do konca czy jest to emiterowy , bardziej dziwi mnie jak reagowalo to na dotkniecie tej płytki ze przestalo trzeszczec
  • #8 15631545
    humbel
    Poziom 27  
    Dwa duże zielone rezystory? Tak to są emiterowe. Zapewne pod nimi laminat zmienił kolor na ciemniejszy?
    Możliwe że wpływ wysokiej temperatury spowodował zimne luty. Przelutuj wszystko. Bez pomiarów nic raczej nie naprawisz, a naprawa wzmacniacza polega na serii pomiarów. A do serwisu nie opłaca się oddawać bo naprawa wyniesie cie więcej niż jak byś kupił nowy :)
  • #9 15636691
    brudniś
    Poziom 8  
    moglbys podpowiedziec co i gdzie mam pomierzyć ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Denon PMA 757, gdzie jeden kanał trzeszczy, gra ciszej, a urządzenie się przegrzewa. Po odłączeniu wzmacniacza i przetransportowaniu go, zauważono, że jeden kanał gra znacznie ciszej, a trzeszczenie występuje niezależnie od podłączonych głośników. Użytkownik zidentyfikował potencjalne uszkodzenia w okolicach rezystorów R304 i R302 oraz kondensatorów C239 i C240, które wymienił, ale problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie tranzystorów mocy oraz przelutowanie podejrzanych elementów, wskazując na możliwość zimnych lutów spowodowanych wysoką temperaturą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA