logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon PMA-757 – syczenie i ruch głośnika przy regulacji volume po czyszczeniu

bartyy94 16 Kwi 2025 16:41 210 3
REKLAMA
  • #1 21521283
    bartyy94
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem ze wzmacniaczem Denon PMA-757. Wymieniłem jakiś czas temu potencjometr głośności i czasami musiałem w niego puknąć, bo jedna z kolumn grała cały czas tą samą głośnością, więc stwierdziłem, że poprawię wszystkie luty. Do tego często przy wyborze kanału było słychać trzaski, więc stwierdziłem, że przeczyszczę miejsca, w których ta taśma zmienia kanał, na tyle ile się da elektrokontaktem bez rozbierania. Od tego czasu pojawił się dziwny problem. Z głośnością jest ok, ale jedna z kolumn syczy coraz bardziej, im więcej na volume. Do tego, jeśli wyłączę opcję subsonic, głośnik niskotonowy z tej samej strony, która syczy, rusza się razem z ruchem volume. Przy wyborze Stereo, Rev słychać głośny trzask. Jeśli zmienię strony z Rev lewa-prawa, druga kolumna zachowuje się tak samo, czyli źle, a druga dobrze. Skąd nagle taki problem?
    AI: Czy te objawy (syczenie, ruch głośnika, trzaski) pojawiają się niezależnie od wybranego źródła sygnału (np. CD, AUX, Tuner), czy tylko na konkretnym wejściu?
    Tak
    AI: Jakiego dokładnie środka użyłeś do czyszczenia przełącznika kanałów i czy po czyszczeniu środek został usunięty lub odparował całkowicie?
    Tech-on contact cleaner
  • REKLAMA
  • #2 21521700
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Masz schemat do niego?
  • REKLAMA
  • #3 21524354
    bartyy94
    Poziom 3  
    Nie mam niestety, ale pewnie da się znaleźć, a co może być nie tak?
  • #4 21524377
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    bartyy94 napisał:
    a co może być nie tak ?

Nie jest istotne co ''może być nie tak'' tylko co JEST nie tak w tym konkretnym przypadku.
    To, co jest nie tak w tym konkretnym przypadku trzeba dopiero wykryć. Bez schematu nie da się niczego wykryć, dlatego jest on niezbędny.
REKLAMA