logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić nowy oscyloskop CQ5010B z AVT za 475 zł?

ciubers 27 Cze 2005 11:57 3681 7
REKLAMA
  • #1 1610058
    ciubers
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Czy warto kupic ten oscyloskop w cenie 475zl brutto? czy tez lepiej poszukac w tych pieniadzach uzywanego z lepszymi paramterami. Dodam, ze te paramtery mi wystarcza gdyz zajmuje sie tylko amatorsko, ale moze ktos doradzi cos innego w tej kasie. Przewaga tego produktu jest to, ze jest nowy i dosyc maly, a ta druga cecha jest dla mnie wazna. Podaje linka do produktuAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Moze ktos go ma i cos powie na ten temat. U conrada podobny kosztuje 900zl tylko jest pod inna nazwa voltcraft 610-2 linkAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1610431
    sicio1
    Poziom 12  
    Cześć.
    Ja osobiście nie jestem w stanie powiedzieć Ci nic na temat tego oscyloskopu :[ jakbyś potrzebował to na stronce Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany jest instrukcja do niego (może zawsze coś pomoże :) ).
    A teraz moja rada, po pierwsze szukałbym oscyloskopu dwu kanałowego (nawet używanego) jest to baaardzo przydatne. A druga rada, to szukałbym czegoś na ciut większą częstotliwość, ale to już zależy konkretnie od zastosowań (za podobną cenę można coś o lepszych paramtrach znaleźć na allegro, ale wtedy jest ryzyko czy na pewno będzie działać).
    No i jeszcze jedno. Po uruchomieniu kilku obwodów już przestaniesz być amatorem :D[/i]
  • REKLAMA
  • #3 1610488
    ciubers
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Znalazlem wydaje mi sie dobra alternatywe w stosunku cena/mozliwosci za 805zl brutto mozna kupic oscyloskop firmy ndn DF4321 pasmo 2x20Mhz i w komplecie 2 sondy. Sprzet nowy i rok gwarancji. Jeszcze sie nie zdecydowalem, ale chyba go kupie. podaje linka z zdejciem i opisemAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 1640132
    byrek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przykład - na ebayu w USA kupiłem analogowy HP1740A, dwukanałowy, pasmo 100MHz za 85USD. Z przesyłką wyszedł mi łącznie za 116USD około 50pln za przesłanie kasy Western Union. Minus taki, ze poczekałem na niego około 2,5 miesiąca, zanim dotarł. :-)
  • REKLAMA
  • #5 1878786
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    witam
    mam pytanie do kolegi ciubers, kupiles juz ten oscyloskop?? bo wlasnie tez sie zastanawiam nad tym modelem i mam ten sam dylemat...czy warto??
    chodzi mi o CQ5010B

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1879917
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    -ja powiem tak ten oscyloskop MA JEDYNĄ ZALETĘ jest mały i to wszystko co można na jego temat powiedzieć ( no może że jest nowy)
    -lampa malutka, tylko jeden kanał, generalnie chińszczyzna
    -takie oscyloskopy płyną po nagrzaniu

Osobiście wolałbym za mniejsze pieniądze kupić jakiś Polski dwukanałowy oscyloskop np. DT5200 lub DT516A do którego można kupić dokumentację i ewentualnie samemu go naprawić.
  • #7 1885445
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    a np hameg HM203 2x20mhz bez sond, uzywany, stan ok, za 550pln, warto??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu nowego oscyloskopu CQ5010B oferowanego przez AVT za 475 zł brutto w porównaniu do używanych modeli o lepszych parametrach w podobnym przedziale cenowym. Zwrócono uwagę, że CQ5010B ma jedynie jeden kanał i niską częstotliwość pasma, co ogranicza jego zastosowania, choć jest kompaktowy i nowy. Zalecane jest rozważenie oscyloskopów dwukanałowych, które są bardziej funkcjonalne, nawet jeśli używane. Jako alternatywę wskazano nowy oscyloskop NDN DF4321 z pasmem 2x20 MHz i dwuletnią gwarancją za około 805 zł. Pojawiła się także propozycja zakupu używanego oscyloskopu Hameg HM203 2x20 MHz za 550 zł, który jest polecany ze względu na lepsze parametry i renomę marki. Wspomniano również o oscyloskopach polskich, takich jak DT5200 i DT516A, które można samodzielnie naprawiać i do których dostępna jest dokumentacja. Przykład importu oscyloskopu HP1740A z USA za około 116 USD pokazuje, że za podobne pieniądze można uzyskać znacznie lepsze parametry, choć z dłuższym czasem oczekiwania. Podsumowując, zakup CQ5010B jest uzasadniony głównie ze względu na nowość i rozmiar, ale dla lepszej funkcjonalności i parametrów warto rozważyć używane oscyloskopy dwukanałowe lub inne modele w podobnym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA