logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy oscyloskop analogowy DF4321 z pasmem 20MHz jest wart zakupu? Opinie?

filipcio 25 Sty 2006 18:07 4472 9
REKLAMA
  • #1 2218377
    filipcio
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    DF4321 Oscyloskop analogowy
    "pasmo 20MHz, dwa kanały
    duża czułość odchylania pionowego 1mV/dz
    wyzwalanie sygnałem TV
    modulacja jasności plamki – oś Z
    wyzwalanie przemienne ALT i siekane CHOP
    korzystny stosunek ceny i parametrów eksploatacyjnych" czy to=prawda ? ? ?
    ps.intresują mnie opinie uzytkowników szczere aż do bólu :)

http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=44&id_firmy=15
    Załączniki:
    • DF4321.pdf (109.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2220335
    kazik10
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witaj wszystko zalezy od tego co nim chcesz robic? Ja np. kupilem 15 lat temu oscyloskop z miernikiem cyfrowym rosyjski SI 112a za 60 PLN(600 000 starych zlotych)i do dnia dzisiejszego dziala bez zarzutu, a mozliwosci w zupelnosci wystarczaja.
  • REKLAMA
  • #3 2222083
    filipcio
    Poziom 10  
    kazik10 napisał:
    Witaj wszystko zalezy od tego co nim chcesz robic? Ja np. kupilem 15 lat temu oscyloskop z miernikiem cyfrowym rosyjski SI 112a za 60 PLN(600 000 starych zlotych)i do dnia dzisiejszego dziala bez zarzutu, a mozliwosci w zupelnosci wystarczaja.

mówisz o swoim czy moim potencjalnym oscyloskopie ze jest "niezły" ps.mam na mysli prace podstawowe... wiem ze do szybkich rzeczy i "zakreconych" to jest I liga traktuje go jako niezbęnik podreczny i wiadomo ze wsród świadomych użytkowników,potencjalnych przyszłych zakup danego modelu determinuje cena...
  • #4 2222604
    kazik10
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witaj , moim zdaniem poszukaj czegos tanszego. 800 PLN to nie jest mala kwota.
  • #5 2225290
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zalezy do czego to ma być. Ja nie mam oscyloskopu, jakbym bardzo potrzebowal kupiłbym cos ruskiego, uzywanego za 180-250zł MAX.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2225771
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    To jest chiński produkt. Cena w porównaniu z europejskimi (ok.380€) nie jest wygórowana. Płyta czołowa jest stylizowana na Tektronix`a ale nie te czynniki przemawiają za wartością użytkową tego oscyloskopu.
    Jeżeli są spełnione parametry techniczne, które podaje producent to ten oscyloskop w zupełności wystarcza do prac serwisowych w szeroko rozumianym znaczeniu. Pasmo 20MHz pozwala serwisować OTVC (za wyj. przebiegów IF z głowicy TV), sprzęt AUDIO, VCR-y (praca na 2ch kanałach) DVD itp. Parametry elektryczne są typowe dla popularnych modeli oscyloskopów stosowanych w serwisie, jest również możliwość rozciągnięcia podstawy czasu (MAG x10) co niejako rekompensuje wartości graniczne toru X w zakresie wysokich częstotliwości.
    Trudno coś powiedzieć o jakości i trwałości tego przyrządu. Jest to stosunkowo nowy wyrób i dopiero po jego kilkuletniej eksploatacji można wydać ocenę.
  • REKLAMA
  • #7 2225905
    filipcio
    Poziom 10  
    oldboy napisał:
    To jest chiński produkt. Cena w porównaniu z europejskimi (ok.380€) nie jest wygórowana. Płyta czołowa jest stylizowana na Tektronix`a ale nie te czynniki przemawiają za wartością użytkową tego oscyloskopu.
    Jeżeli są spełnione parametry techniczne, które podaje producent to ten oscyloskop w zupełności wystarcza do prac serwisowych w szeroko rozumianym znaczeniu. Pasmo 20MHz pozwala serwisować OTVC (za wyj. przebiegów IF z głowicy TV), sprzęt AUDIO, VCR-y (praca na 2ch kanałach) DVD itp. Parametry elektryczne są typowe dla popularnych modeli oscyloskopów stosowanych w serwisie, jest również możliwość rozciągnięcia podstawy czasu (MAG x10) co niejako rekompensuje wartości graniczne toru X w zakresie wysokich częstotliwości.
    Trudno coś powiedzieć o jakości i trwałości tego przyrządu. Jest to stosunkowo nowy wyrób i dopiero po jego kilkuletniej eksploatacji można wydać ocenę.

no to mi wbiłeś klinik :\
  • #8 4052158
    kacperek29
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Co lepiej zakupic DF4321 czy GOS-630?
  • REKLAMA
  • #9 4208313
    Nes86
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Powiem tyle: Kupiłem DF4321 za niecałe 700zł i byłem z niego bardzo zadowolony.Sprawiał wrażenie naprawdę dobrze zrobionego i dla mnie (amatora) miał aż za dobre parametry.
    Ale niestety zepsuł mi sie po 4 miesiącach używania :( Wygląda że zepsuł sie układ wyzwalania bo np. pomiar w trybie XY działa normalnie.
  • #10 4441913
    kacperek29
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A co sądzicie o zakupie: Oscyloskop analogowy CQ-5620 ?

Podsumowanie tematu

✨ Oscyloskop analogowy DF4321 z pasmem 20 MHz i dwoma kanałami jest oceniany jako urządzenie o parametrach wystarczających do podstawowych prac serwisowych, takich jak naprawa sprzętu RTV (TV, audio, VCR, DVD). Posiada dużą czułość pionową (1 mV/dz), wyzwalanie sygnałem TV, modulację jasności plamki na osi Z oraz tryby wyzwalania ALT i CHOP. Cena około 700-800 zł jest uważana przez niektórych za wysoka, zwłaszcza w porównaniu do używanych oscyloskopów rosyjskich dostępnych za 180-250 zł. Jakość i trwałość DF4321 budzi wątpliwości – użytkownik zgłosił awarię układu wyzwalania po 4 miesiącach użytkowania, mimo że tryb XY działał poprawnie. Model jest produktem chińskim, stylistycznie nawiązującym do oscyloskopów Tektronix, ale o niepewnej długoterminowej niezawodności. Alternatywnie polecane są używane oscyloskopy rosyjskie lub inne modele analogowe, np. CQ-5620 lub GOS-630.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA