logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat kompaktowy za rozsądną cenę, wysoka jakość obrazu.

Orbb08 29 Kwi 2016 19:58 2523 10
REKLAMA
  • #1 15639400
    Orbb08
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    Potrzebuję tani aparat kompaktowy do robienia zdjęć. Głownie zależy mi na jakości wykonanego zdjęcia, abym potem swobodnie mógł przerabiać sobie zdjęcie jakimś photoshopem, gdyż czerpie z tego frajdę. Chciałbym żeby aparat był nie duży w swoich rozmiarach, bym mógł go swobodnie nosić i każdą chwilę móc uwiecznić na zdjęciu.
    Przejrzałem internet i udało mi się znaleźć kilka interesujących modeli lecz w żaden sposób nie potrafię ocenić który wybór jest najbardziej opłacalny dlatego potrzebuję pomocy fachowca, a oto modele które mógłbym zakupić:

1. Nikon Coolpix L820
    2. NIKON COOLPIX S7000
    3. OLYMPUS TG-830
    4. Canon IXUS 275 HS
    5. IXUS 170

Oczywiście mile widziane propozycję innych modeli, zamieściłem tylko te ponieważ udało mi się je wygooglować oraz ich cena jest dla mnie przystępna.
  • REKLAMA
  • #2 15639504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15639531
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Proponuje wbić na optyczne i poczytać testy, a pierwsze wybory zaczynać od wysegregowania aparatu z jak największa powierzchnia matrycy ( nie rozdzielczość tylko powierzchnia ! ), drugi ważny parametr to jasność obiektywu, potem przeczytać test i będzie jakaś wiedza.
  • REKLAMA
  • #4 15639564
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    Christophorus napisał:
    O wadach aparatów Nikona możesz poczytać tutaj. Nawet jeśli nie dotyczy to wszystkich modeli tego producenta, to ja nie ryzykował bym drugi raz kupna aparatu tej firmy.

Za taką cenę nie można oczekiwać zdjęć w jakości lustrzanki.

Ile masz pieniędzy na ten aparat?
  • #5 15639639
    Orbb08
    Poziom 8  
    zdzichra napisał:
    Christophorus napisał:
    O wadach aparatów Nikona możesz poczytać tutaj. Nawet jeśli nie dotyczy to wszystkich modeli tego producenta, to ja nie ryzykował bym drugi raz kupna aparatu tej firmy.

Za taką cenę nie można oczekiwać zdjęć w jakości lustrzanki.

Ile masz pieniędzy na ten aparat?

No tak do 600 maksymalnie mogę dać, ale nie musi być nówka, ważne żeby działało i abym mógł robić w miarę fajne zdjęcia. Dotychczas robiłem zdjęcia smartfonem i po obróbce są nawet w porządku aczkolwiek chciałbym mięć tą ciut lepszą jakość. I trochę mi głupio latać z telefonem robić zdjęcia jak jestem na jakieś imprezie/wydarzeniu sportowym ze znajomymi czy zwykłym ognisku, aczkolwiek cenię sobie wygodę i bardzo byłoby miło gdyby aparat był nie zbyt dużych rozmiarów bym wygodnie mógł się z nim przemieszczać cały czas i robił szybko zdjęcia bez zbędnych ustawień.

Christophorus --> Ta strona optyczne nie ma tych modeli co mnie interesują poza tym te testy są jakieś lipne.
  • REKLAMA
  • #6 15639873
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    W tej cenie mogę ci polecić
    PANASONIC Lumix DMC-FZ150
    SONY DSC-HX200V,
    jeżeli ma być mniejszy to
    SONY DSC-HX50
    a jeżeli zależy ci na prawdę na jakości zdjęć
    SONY DSC-R1
    Wszystkie używane i już mające kilka latek,SONY R1 jakością zdjęć bije nawet najnowsze kompakty( ze względu na dużą matrycę i bardzo dobry obiektyw)
  • #7 15640876
    paulina_01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A ja bym Ci polecała Panasonica TZ-57. Fajny mały kompakt, dobre parametry i naprawdę porządne wykonany. No i jest naprawdę nieduży.
  • #8 15661176
    Orbb08
    Poziom 8  
    Kupiłem Sony HX50, niestety nie wiem jaki rodzaj karty pamięci obsługuje, może mi ktoś polecić coś? Nie chce zamówić złej karty.
  • #9 15661724
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!
    Orbb08 napisał:
    Kupiłem Sony HX50, niestety nie wiem jaki rodzaj karty pamięci obsługuje, może mi ktoś polecić coś? Nie chce zamówić złej karty.

W instrukcji aparatu wszystko jest na ten temat:
    http://pdf.crse.com/manuals/4460572512.pdf
    A konkretniej , np. Kingston SDHC class 10.
  • REKLAMA
  • #11 15662579
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Orbb08 napisał:
    A to będzie działało? http://allegro.pl/show item.php?item=6103169703

Jest na liście obsługiwanych (SDXC) i nie powinno być żadnych problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kompaktowego aparatu fotograficznego w przystępnej cenie, z naciskiem na jakość zdjęć, aby móc je później edytować w programie graficznym. W budżecie do 600 zł rozważa kilka modeli, w tym Nikon Coolpix L820, Nikon Coolpix S7000, Olympus TG-830, Canon IXUS 275 HS oraz IXUS 170. Użytkownicy forum sugerują, aby zwrócić uwagę na powierzchnię matrycy i jasność obiektywu. Rekomendowane modele to Panasonic Lumix DMC-FZ150, Sony DSC-HX200V, Sony DSC-HX50 oraz Panasonic TZ-57. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na Sony HX50, ale potrzebuje informacji na temat kompatybilnych kart pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA