logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu cyfrowego z najlepszym stosunkiem jakości do ceny

opelr 30 Maj 2003 13:51 3849 19
REKLAMA
  • #1 231936
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Jaki wybrać apart cyfrowy,żeby był najlepszy stosunek jakości do ceny.
    Miałby służyć do robienia zdjęć do ogłoszeń jak i uroczystości, prywatnych zdjęć,no i żeby mozna było coś cyknąć w ruchu.
    Która z firma byłaby najlepsza pod względem serwisu, obsługi itp.
  • REKLAMA
  • #3 231958
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    minolta albo canon bo maja dobre optyki
    no i nie schodz poznizej 2,5megapix
    i nie podniecaj sie zoomem cyfrowym tylko szukaj z optycznym
    a reszta zalezy od zasobnosci kieszeni
  • #4 232015
    demolek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Polecam HP PhotoSmart 320 :)
  • REKLAMA
  • #5 232024
    opelr
    Poziom 29  
    mgim napisał:
    Jaką kasę chcesz na to przeznaczyć i jakie będzie "obciążenie" tegoż aparatu.

No jak najmniej,a obciążenie tzn mam na myśli użytkowanie ,takie jak dla prywatnych celów ,imprezka,zdjęcia na ogłoszenia,itp.
    Własnie ile musiałbym dać za taki aparacik np. z parametrami jak podał kss213
  • #6 232051
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem aparatu. Można poszukać na allegro ( sprzęt z niemiec lub USA ) , lub na giełdach elektronicznych.
    -jeśli chodzi o parametry to poprę poprzedników ( zoom optyczny + cyfrowy, jeśli chcesz robić odbitki na papierze foto to min 3megapix , do internetu wystarczy aparat 1-2mega)
    -nie polecam kupna wynalazków ( może i mają dobrą matrycę -czasami nawt 3.0 ale do dupy optykę )
    -ogólnie panuje tendencja spadkowa cen więc warto troszkę poczekać
    - co do innych udogodnień to warto aby aparat był na 'paluszki' można wtedy kupić aku + ładowarkę i problem pożerania baterii jest do pominięcia
    -ostatnio w makro pojawiły się ciekawe aparaty Kodak
    rozdielczość 3,2 ,zoom x2, pamięć 16MB, wyświetlaczLCD 1,5'' ( cena 974pln)
    -ciekawe co tak naprawdę jest jest ten aparat wart...
    ( ja jeszcze poczekam -poluję na OLYMPUSA 4.0 mega -ale cena 2000pln...)
  • #7 232062
    kss213
    Poziom 20  
    hmm tendencja spadkowa fakt ale kosztem pogorszenia optyki zaczeli stosowac plastyk :(.
    Sam uzywam minolty DIMAGE201E 2,3Mpix
    odbitki na papierze foto w rozmiarach A4 bardzo ladne bez pixelozy drukuje na hp 5550
    ja kupilem uzywke ze 128MB pamieci za 1000zl nowke widzialem za 1200zl polecam canona IXUS'y albo minolte z wieksza matryca
    nie ma zoomu optycznego ale nie jest az tak potrzebny zdjecia i tak daja sie niezle powiekszac :)
    pozostalych firm raczej nie testowalem
    poza mavicka na dyskietki ale to porazka
    pozdrawiam
  • #8 232069
    opelr
    Poziom 29  
    Bardzo dzięki za rady, oczewiście jeśli jeszcze ktoś chciałby dodać coś ze swoich doświadczeń,to temat otwarty.
  • #9 232085
    Leku
    Poziom 12  
    troche się bawie fotografią analogową, ze skromnych doświadczen wiem ze najwazniejsza rzecz to - pelny tryb manualny (przyslona, czasy, ostrość juz mniej) oraz pomiar swiatla przez obiektyw - aparaty pozbawione tego to zabawki. Zwróć tez uwage na dostepne czulości - czym wieksza czulosc tym mniej swiatla trzeba ale spada jakosc (to rowniez obowiazuje w cyfrowkach), zakres czasow - jesli chcesz cos fotografowac w ruchu, oraz bawić sie glębią ostrości itd itd... temat rzeka - popatrz na fajną stronke:

http://www.piox.krakow.pl/foto-cyf/

zoom optyczny to podstawa !!! cyfrowy sie nie liczy - na kompie mozesz se zrobic, no i tryb makro -z bardzo malych odleglosci, daje niesamowite efekty powiekszenia.
  • REKLAMA
  • #11 232105
    kss213
    Poziom 20  
    :arrow: Leku

hmm powiedzmy sobie szczerze, jesli chcesz miec wplyw na czasy itp parametry to przynajmniej 3tys trzeba miec w kieszeni
    tryb makro to juz bardziej rozpowszechniona funkcja
    lepsze aparaciki sa wyposazone w funkcje czulosci matrycy i w zaleznosci od modelu jest wiele roznych poziomow ( ja mam 5) do tego dochodza ustawienia oswietlenia przynajmniej takie zgrubne ktore w jakis dobry sposob reguluja przeslone (niestety nie mam mozliwosci ustawienia recznie)
    W kazdym razie do lepszych zdjec (walory art) uzywam lustrzanki maloobrazkowej modelu juz nie pamietam z wymiennymi obiektywami
    tutaj zdjecia maja klase ale do codziennej pstrykanki nie wyrobilbym na filmy i chemie (przy czarnobialych wywoluje sam :) oczywiscie odbitki bo na 1 film to mi sie nie chce korexa odpalac )

podrowionka dla all amatorow :)

ps lustrzanka tez minolta :D
  • #14 232190
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Polecam Nikon PhotoSmart.
  • #15 239743
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    A ja polecam Ci ktorys z serii canona, w tym segmencie jesli chodzi o jakosc licza sie praktycznie tylko renomowane firmy, do zwyklych fotek w zupelnosci wystarczy Ci 2-3 Mpix. Osobiscie mam canon'a powershot'a A40 i jestem bardzo zadowolony, niedawno wyszly nowe modele tej serii - A60 i A70, polecam zainteresowac sie akurat nimi gdyz nie sa drogi , robia swietne fotki i maja naprawde duze mozliwosci.
  • REKLAMA
  • #16 240172
    golo
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Popieram poprzednika ja tez używam canona A40 , porownywałem fotki z innych cyfrówek w podobnej klasie cenowej i rozdzielczości i stwierdziłem ze canon to dobry sprzęt jeśli chodzi o optyke i jakość zdjęć. Jestem z niego bardzo zadowolony. :)
  • #17 240218
    Andrzej_H
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Używam Casio QV8000SX - niezły - zoom optyczny 8x, ale myślę o kupnie Nikona 5700, na Allegro licytujący dochodzą do 4.000, w salonie ponad 6.000 ale uwaga w USA można go kupić od 730 $ (jest teraz promocja 100$). Szukam więc znajomego który to cacko kupi i przyśle lub przywiezie do Polski. Jeżeli chcesz obiektywnie porównac aparaty to polecam www.dpreview.com. Znaleźć tam można zdjęcia wykonane aparatami o podobnych matrycach a tym samym porównać jakość zdjęć, można też sprawdzić aktualne ceny aparatów w USA.
    Ale jeżeli chcesz dobry i względnie tani to myślę że HP850 będzie niezłym wyborem. Przy wyborze warto też zdecydować sie na aparaty zasilane z akumulatorków R6, ich cena jest średnio 10 razy niższa od specjalnych, firmowych akumulatorków.
  • #18 240307
    jano
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja osobiscie mam hp850 i uwazam ze jest naprawde wart tej ceny
    ma duzo ustawien manualnych a jednoczesnie jest prosty w obsłudze
    jesli chcesz jakies fotki moge przeslac
  • #19 240326
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Ciekawym rozwiązaniem jest Canon Ixus 400. Mały, dosyć zręczny i ma kilka plusów. Pierwszy to karty CF, pojemne i stosunkowo tanie w porównaniu np. ze SmartMedia o tej samej pojemności. Możliwości ustawiania manualnego dużo, ale ostrości nie ma.
    Minusy to mały akumulator, chociaż Li-Ion, przy oszczędzaniu da się nim zrobić kartę CF 256MB, ale nie więcej. Brak zewnętrznego zasilacza sieciowego, oraz nagrzewanie obudowy w czasie pracy to niewątpliwe minusy. Zoom optyczny x3 to trochę za mało, ale normalnie wystarcza.
    Co do ceny, to w zależności od sklepu są od 2799 PLN w dół. Mnie udało sie kupić za 2350PLN i jest ok. Karty CF są szerokodostępne i bez trudu można kupić 256MB, większe też, ale wychodzą drożej. Ogólnie jestem zadowolony.
    Pozdrawiam.
  • #20 240419
    XrootX
    Poziom 13  
    Witam

Polecam minolte DIMAGE S414 ,ma dwa tryby pracy auto i manual.
    W trybie manual kazdy parametr ustawia sie indywidualnie,4x zoom optyczny 2.2 cyfrowy ,4.0 mega pixels.
    Pamiec Compactflash na 256mb mozna zmiescic 116 zdjec 2272 x 1704
    Tutaj w Chicago mozna go kupic za 320 $ .

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego o najlepszym stosunku jakości do ceny, przeznaczonego do zdjęć prywatnych, ogłoszeń oraz fotografii ruchu. Zalecane są aparaty renomowanych marek takich jak Canon, Minolta, Nikon, Olympus oraz HP, ze względu na dobrą optykę i serwis. Kluczowe parametry to rozdzielczość minimum 2,5-3 megapiksele, zoom optyczny (cyfrowy jest mniej istotny), tryb makro oraz możliwość manualnej regulacji parametrów (przysłona, czas naświetlania, pomiar światła przez obiektyw). Aparaty zasilane akumulatorkami R6 są polecane ze względu na niższe koszty eksploatacji. Warto zwrócić uwagę na modele z kartami pamięci CompactFlash, które są pojemne i stosunkowo tanie. Ceny aparatów wahają się od około 1000 PLN za używane modele do około 3000 PLN za bardziej zaawansowane. Przykładowe polecane modele to Canon Powershot A40, A60, A70, Canon Ixus 400, Minolta DIMAGE 201E i S414, Nikon PhotoSmart, HP PhotoSmart 320 i 850 oraz Casio QV8000SX. Dla bardziej zaawansowanych użytkowników rozważane są lustrzanki z wymiennymi obiektywami, jednak ich koszt i obsługa są wyższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA