logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 5 czujników ruchu do halogenów w korytarzu w kształcie U?

CaneCorso 02 Maj 2016 00:09 16923 19
  • #1 15643995
    CaneCorso
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, jestem świeżak na forum więc jeśli dodałem temat w złym dziale z góry przepraszam.

Chciałbym podłączyć 5 czujników ruchu które będą zapalać halogeny w korytarzu w kształcie litery U. Chciałbym alby każda z czujek zapalała wszystkie halogeny w korytarzu. Proszę o pomoc jak to podłączyć, najlepiej łopatologicznie - schemat podłączenia.

Zielona kropka - czujniki ruchu
    Czerwona kropka - halogeny
    Granatowy kwadrat - prąd

Z góry dziękuję za pomoc
    Łukasz
  • #4 15644022
    jharlan
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    CaneCorso napisał:
    Chciałbym podłączyć 5 czujników ruchu

Jakie czujniki ruchu :?:
    CaneCorso napisał:
    Halogeny mają być podłączone szeregowo

Jakie napięcie zasilania tych halogenów :?:
  • #5 15644026
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Proponuję zamiast halogenów dać diody. Na przykład oczka w oprawkach MR16 GU5,3 już są fajne. Napięcie zasilania 12V, wtedy można by podłączyć do takiego cacka PIR 12V
    http://elektrycznahurtownia.pl/czujnik-ruchu-i-zmierzchu-12v-led-pir.html
    potrzebny będzie odpowiednio mocny zasilacz.
    Nie spotkałem jeszcze centralki z szeregiem czujników PIR, więc tu koszt wzrasta.
    Zastanawia mnie tylko u Ciebie ta ilość tych czujek. 5 czujników to za dużo. One przeważnie mają zasięg około 6-7m przy sporych kątach 80°-100°. Zawsze można poszukać jakiś dwóch, trzech mocniejszych 360° i styka.
  • Pomocny post
    #6 15644035
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Schemat z painta ;) oczywiście przy założeniu 230V:

PS. Schemat nie uwzględnia przewodu PE.
  • #7 15644265
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    Schemat zaproponowany przez kol. Łukasza - to najprostsza realizacja. W niektórych sytuacjach ten schemat to przekleństwo. Zwłaszcza gdy obciążenie stanowi kilka opraw rastrowych 4x18W. I co chwila jakaś czujka pada (ściślej padają styki przekaźnika). Tak mam na kilku obiektach. :-(

bercik_gsi napisał:
    Zastanawia mnie tylko u Ciebie ta ilość tych czujek. 5 czujników to za dużo.
    Jak na taki korytarz z tyloma "wlotami" to nie koniecznie jest to duża ilość czujek. Chcąc zmnieszyć ilość czujek - trzeba je bardziej starannie rozmieścić, a i tak znajdzie się malkontent narzekający na zbyt późne załączenie, przy wejściu z którejś stron. W krańcowym przypadku mogą to być dwie czujki dookólne, ale przy znanych mi czujkach to raczej nie wróżę zadowolenia.

pzdr
    -DAREK-
  • #8 15644357
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15644400
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    15kVmaciej napisał:
    To coś związane z ultradźwiękami

Być może chodzi koledze o czujnik mikrofalowy. Są dokładniejsze niż PIR-y i niezawodniejsze. Wersji jest wiele a to do puszki a to na szynę...Zależy od adaptacji.

Darom napisał:
    I co chwila jakaś czujka pada

Dołożenie przekaźników półprzewodnikowych SSR nie pomoże w Twoim przypadku kolego?
  • #10 15644433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15644508
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Najgorsze jest to że nie można kupić czegoś w formie centralki, do której można podłączyć kilka czujników na raz. Koszta rosną, bo trzeba założyć w takim wypadku 5 czujników każdy po ok 50 zł, chyba że kolega CaneCorso myśli o czymś, czym będzie sterował mikrokontroler własnej produkcji.
  • #12 15644569
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15644586
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Ok, istnieje, podejrzewałem że są przemysłówki, tylko ile kosztują ;D
    Ja bym robił klasycznie jak radził kolega Łukasz-O, nie martwiąc się o styki w przekaźniku.
    Sam w łazience podłączyłem pod czujnik pir wentylator 230V + mocniejszy halogen (oczko) z przetwornicą, działają już ładnych kilka lat.
  • #14 15647693
    CaneCorso
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W odpowiedzi na pytania:
    1. Halogeny 230V
    2. Czujniki PIR mikrofalowy

Dodatkowo chciałbym mieć możliwość zapalania światła (w całym korytarzu) niezależnie od czujników ruchu. Czyli włącznik podwójny, jeden włącza czujniki drugi włącza pełne oświetlenie pomijając przy tym czujniki.
  • #15 15647706
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    CaneCorso napisał:

2. Czujniki PIR mikrofalowy
    Znaczy się PIR czy mikrofalowy?
  • #16 15647721
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Na pewno chodziło o mikrofalowy. Kolego CaneCorso śmiało możesz wykorzystać kolegi Łukasz-O. Wystarczy że wepniesz w ten schemat przełącznik bistabilny obchodzący układ przekaźników.
  • #17 15650416
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    bercik_gsi napisał:
    Najgorsze jest to że nie można kupić czegoś w formie centralki, do której można podłączyć kilka czujników na raz. Koszta rosną, bo trzeba założyć w takim wypadku 5 czujników każdy po ok 50 zł, chyba że kolega CaneCorso myśli o czymś, czym będzie sterował mikrokontroler własnej produkcji.

Podłacz te sterowanie światlami pod centrale alarmową. Nie bedziesz dublował czujek a i mozliwości sterowania duzo wieksze
  • #18 15766830
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2041
    CaneCorso napisał:
    Dodatkowo chciałbym mieć możliwość zapalania światła (w całym korytarzu) niezależnie od czujników ruchu. Czyli włącznik podwójny, jeden włącza czujniki drugi włącza pełne oświetlenie pomijając przy tym czujniki.

Zapoznaj się może z tym postem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3016494.html#14603944
  • #19 15767061
    kamo502
    Poziom 20  
    Ocena: 140
    Darom napisał:
    W niektórych sytuacjach ten schemat to przekleństwo. Zwłaszcza gdy obciążenie stanowi kilka opraw rastrowych 4x18W. I co chwila jakaś czujka pada (ściślej padają styki przekaźnika). Tak mam na kilku obiektach

Wysteruj czujkami na końcu przekaźnik albo stycznik. O ile jest możliwość.

Zastanawia mnie czy sprawdziła by się opcja z zamontowaniem czujki z zewnętrznym sensorem i do tego podłączenie równolegle kolejnych. Pewnie będzie potrzebna mała modyfikacja zasilania.
  • #20 19331874
    Pogromca_kelt
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Łukasz-O napisał:
    Schemat z painta ;) oczywiście przy założeniu 230V:

PS. Schemat nie uwzględnia przewodu PE.

Hej,

Czy coś takiego jak narysowałem poniżej będzie działać czy spalę czujkę?
    Opis tego co narysowałem:
    Czerwony kwadrat jako włącznik światła 2 klawiszowy:
    Tryb1 : wszystko wyłączone
    Tryb2: włączony obwód dla zasilania czujek
    Tryb3: wyłączony obwód zasilania czujek, ale włączone światło ciągłe (włącznikiem)
    Tryb4: tutaj pytanie czy jak uruchomię oba klawisze to czy będzie to działać w trybie ciągłym czy raczej spalę czujki i wywalę korki?

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie pięciu czujników ruchu do halogenów w korytarzu w kształcie litery U, z zamiarem, aby każdy czujnik zapalał wszystkie halogeny. Odpowiedzi sugerują, że halogeny powinny być podłączone równolegle. Wskazano również na możliwość użycia diod LED zamiast halogenów oraz na różne typy czujników, takie jak PIR i mikrofalowe. Użytkownik chce mieć możliwość włączania światła niezależnie od czujników, co można osiągnąć poprzez zastosowanie podwójnego włącznika. Dyskutowano także o problemach z obciążeniem czujników oraz o braku centralek do podłączenia wielu czujników. Wskazano na potrzebę starannego rozmieszczenia czujników, aby zminimalizować ich liczbę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA