logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak ukryć i zabezpieczyć jeden arkusz przed podglądem?

woj_tek92 03 Maj 2016 15:30 8856 3
REKLAMA
  • #1 15647023
    woj_tek92
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam nietypowe może pytanie. Jak można zablokować możliwość podglądu w Excelu jednego arkusza z listy na dole? Czy jest w ogóle taka możliwość? Chodzi mi o to, żeby w razie jego wyświetlenia pojawiały się dziwne znaki lub błąd, ewentualnie krzaczki.
  • REKLAMA
  • #2 15647429
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    Ukrycie z haslem nie pomaga?
  • REKLAMA
  • #4 15655024
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 484
    Ja zaproponuję jeszcze coś innego (oczywiście cały czas mówimy o możliwościach bez wykorzystania VBA [makr]).

Zaznacz wszystkie kolumny.
    Ukryj je.
    Włącz ochronę arkusza z hasłem odhaczając wszystkie opcje.
    Najedź na nazwę arkusza kliknij ukryj.

Nawet jak ktoś odkryje arkusz będzie widział szarość i by coś zobaczyć (odkryć kolumny) musiałby znać hasło.

Zaznaczam na marginesie że dla chcącego nic trudnego. Dla doświadczonego "excelisty" :) złamanie jakichkolwiek zabezpieczeń/ochrony excela to tylko kwestia chęci, bo nawet nie czasu :) Kwestią "ochoty łamania" jest innowacyjność rozwiązania (pomysł obliczeń/przedstawienia danych).

W przypadku makr spotkałem się też z kodowaniem (zamianą prawidłowych liter na inne litery lub znaczki), ale wszystko można było rozgryźć analizując kod makra (oczywiście po wcześniejszym jego otworzeniu :) ) Miałem też podobny przypadek: makro kodowania liter wykorzystywało bodajże SN dysku twardego - niby sprytne bo nie do odtworzenia na innym kompie jednak skoroszyt nie działał po przeniesieniu na inny komputer - co prawda może to być wadą jak i zaletą.
REKLAMA