logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Good Ram 8GB - Uszkodzona karta microsd, mechaniczne uszkodzenie ? GOOD RAM

bartek24m 03 Maj 2016 20:58 1917 7
REKLAMA
  • #1 15647878
    bartek24m
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Słuchałem muzyki na telefonie i jednocześnie korzystałem z aplikacji moje trasy

podczas zapisu ostatniej trasy w aplikacji wyskoczył błąd:

"nie można zapisać trasy, brak karty micdro sd"
    Muzyka się wyłączyła i od tamtej pory telefon nie widzi karty , godzinę przed awarią muzyka "tneła" i nie szła tak płynnie tak jak by były mp3 z odzysku.
    Nie zwróciłem na to uwagi bo to się stało z 2 - 3 razy.

Próbowałem z telefonu wykryć ją aplikacjami: titanium backup, Next AppSDix, Aparted, Sd Fix Tool, Sd Tools i pod żadną nie widać tej karty.

wyciągnąłem karte z telefonu i włożyłem do kilku różnych adapterów.

Wykrywa komputer sam adapter czyli:
    Generic Storage Device USB Device
    Styl partycji: Główny rekord rozruchowy (MBR)
    Pojemność 0MB
    Stan: brak nośnika

CMD.exe -> CHKDSK /F /X G:
    wypluwa: nie można otworzyć wolumin do bezpośredniego dostępu

to samo jest z takimi programiami:

Mini Tool Partition Wizard Home edition 8.1
    Hard Disk Low Level Format Tool (nie moge sformatować bo nie widzi nośnika)
    HP USB Storage Format Disk Tool
    ZAR X build 328
    ChipGenius_v4

Jakiś chiński program MYDiskTest v3.00 podczas skanu tego nośnika się zawiesza:

Good Ram 8GB - Uszkodzona karta microsd, mechaniczne uszkodzenie ? GOOD RAM

Wygląda tak jak by karta była uszkodzona mechanicznie. Telefon mi nie spadł ani nie przegrzał się.

Wiecie jak nazywa się urządzenie do testowania sprzętowego kart microsd ?
    Potrzebuje jakiegoś urządzenia oraz profesjonalnego oprogramowania do naprawy kart micro sd które sprawdzi je pod kątem uszkodzenia mechanicznego (moze byc płatne)
    Micro SD HC Class4
    nr. fabryczny: MMB3R08GUACA - MG
    FJDA87PZ 119
    Made in Taiwan

Miałem tam ważne dane i pilnie potrzebuje je odzyskać. Nie chce zawozić do profesjonalnego odzyskiwania danych bo tam ceny zaczynają się od 1000 zł.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje

Aha i byłbym zapomniał, wykonuje backupy... ale pech chciał że ostatnio zapomniałem go zrobić.
    Nie kupie więcej kart microsd marki GOODRAM
  • REKLAMA
  • #2 15648591
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    W domowych warunkach nie ma praktycznie szans na odzyskanie danych z karty mikroSD.

Lab też musi być dobry aby to odzyskać dane.
  • REKLAMA
  • #4 15648668
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Najprawdopodobniej masz uszkodzony kontroler.
    Karta nie ma takiego oprogramowania, żeby mogło się trwale zawiesić. Kto trzyma "ważne pliki" tylko w jednym miejscu? Brak wyobraźni.
  • REKLAMA
  • #6 15649951
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    bartek24m napisał:
    czy da sie ja naprawic ?

Bez dostępu do karty i sprawdzenia rodzaju uszkodzenia, to pytanie do wróżki.
    bartek24m napisał:
    Nie chce zawozić do profesjonalnego odzyskiwania danych bo tam ceny zaczynają się od 1000 zł.

Sprzęt do odzysku może. Kosztować nawet 25 tysięcy. Darmo go nie dają.
    Na przyszłość nauczka, co do sposobu trzymania ważnych plików.
  • #7 15651743
    bartek24m
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Czy ktoś z forum ma dostęp do laboratorium i chciałby się podjąć sprawdzenia tej karty ?
    Nie wiąże już dużych nadziei na odzyskanie danych, chce tylko wiedzieć że zrobiłem wszystko co w mojej mocy aby upewnić się że kartę można wyrzucić.

Mam na niej zdjęcia bliskiej mi osoby która odeszła niedawno.
  • REKLAMA
  • #8 15667149
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Normalnie karta microsd komunikuje sie z PC po USB, ale w tych kartach jest też możliwa komunikacja po SPI. Stworzyłbym mini-kontrolerek SPI (np. na ARM/AVR) i próował wysłać jakieś polecenia do karty, np. odczyt sektora, aby sprawdzić, czy coś zwraca.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą microSD, która przestała być wykrywana przez telefon po błędzie zapisu trasy w aplikacji. Przed awarią występowały problemy z odtwarzaniem muzyki. Próby odzyskania karty za pomocą różnych aplikacji i narzędzi, takich jak CHKDSK i Mini Tool Partition Wizard, nie przyniosły rezultatów. Użytkownicy sugerują, że uszkodzenie może być mechaniczne lub logiczne, a odzyskanie danych może wymagać specjalistycznego laboratorium, co wiąże się z wysokimi kosztami. Istnieje również pomysł stworzenia mini-kontrolera SPI do komunikacji z kartą w celu sprawdzenia jej stanu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA