logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki basowe : jak, gdzie i co kupić, żeby działało...

Aerandirek 08 Lip 2005 20:24 1452 4
REKLAMA
  • #1 1639489
    Aerandirek
    Poziom 2  
    Jestem nowy na forum, i w związku z tym mocno zielony... Chce sobie zbudować głośnik do mojej gitarki- basowej zresztą. Mam wzmacniacz (Nijaki Basston 30, lapowy, więcej nie powiem, bo nie wiem...) i chce ZROBIĆ OD PODSTAW (znaczy ide do sklepu, kupuje materiału i składam sam) całe pudło (no z wyjątkiem głośnika z wiadomych powodów :P), ale nie wiem jak, chodzi mi o to, żebyście mi poradzili, doradzili, pomogli wybrać właśnie najleprzy głośni , może jakieś zchematy, jak zbudować głośnik, może jakieś tabele w związku z tym, jaką powinien mieć pojemność głośnik, żeby dziwięk był odpowiedni i cieszący ucho... Poprostu chce, żeby tutaj zamieszczano wszystkie porady związane z budową takiegoż właśnie głośnika i TYLKO głośnika bassowego... no to chyba tyle, z góry dzięki... (btw, mam nadzieje, że nie dubluje tematu... :P, ale w wyszukiwarce takowego nie znalazłem...)
  • REKLAMA
  • #2 1639511
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    To proponuje poszukac w stylu kombo basowe kolumna do basu kolumna do gitary basowej bo bylo kilka watków od wersji ekonomicznych po takie bardziej kosztowne...... jak bys napisal jakiej serednicy ten glosnik ci odpowiada jaka moc tego wzmacniacza ile kasy i co grasz to moze by ktos cos napisal
  • REKLAMA
  • #3 1639552
    Aerandirek
    Poziom 2  
    no to może od początku: cena nie gra roli, chciałbym wiedzieć jakie są wszystkie warianty cenowe jak i jakościowe, gram raczej spokojne rockowe kawałki, żadnego defu czy czegoś tam w stuli łubu dubu h*** się wściekł. Co do wzmacniacza to nie wiem, dostałem go, nie mam pojęcia co to jest.... ale sądze, że ma conajmiej 100W Przynajmniej podpinany był pod taki głośnik i nie wykazywał oznak żadnego zmęczenia... z możliwością regulacj na 2Ω lub 4Ω (chciaż szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to daje...) Co do wyszukiwania, to sprawdze.

Dodano po 10 [minuty]:

mała errata :z możliwością regulacji na 4Ω lub 8Ω... to jakiś przedwojenny wzmacniacz jest tak mi sie zdaje... no może powojenny :D ale działa i gra fajnie, ale nie z tym pudłem, które mam obecnie... i dlatego chce sobie zbudować coś leprzego jakościowo... podawajcie ceny dane i wszystko co możecie..w razie jakichkolwiek terminów specjalistycznych prosze o przełożenie tego, z polskiego na nasze, bo jak już pisałem jestem zielony w tych sprawach, a chciałbym się czegoś jednocześnie nauczyć... tak na przyszłość :D
  • REKLAMA
  • #4 1639704
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Możesz zamiścić zdjęcie tego wzmacniacz. To by bardzo pomogło. Głosnik, a raczej głośniki możesz kupić od ok. 100 zł (Tesla) do nieskończoności.
  • #5 1639954
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    No jak do basu 15" 200W najtanszy z profesjonalnych ok 190zł craaft solton TC15-200 super zejscia nie uzyskasz ale pasmo zacheca .... druga opcja 2x10" eminence fajne brzmienie ale bez przesady za to cena ok 400zł za sztuke z konstrukcja na 1 szt nie ma co wyskakiwac
REKLAMA