logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kineskopu w monitorach SMILE i MACOM 17 - co warto wiedzieć?

kubaa86 27 Cze 2005 21:37 3313 17
  • #1 1611453
    kubaa86
    Poziom 10  
    Witam
    Mam monitor SMILE i chyba ma uszkodzon siatkę w kineskopie
    a drugi MACOM dałem go do kumpla żeby mi go zrobił ale przyniosłem bo naprawa by mnie więcej wyniosła niż ten monitor :D obydwa 17"
    czy dam rade wymienić kineskop ? co muszę zrobić ? czego się trzymać ?

pozdrawiam Kuba
  • #2 1611536
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam. Osobiscie nie polecam ci wymiany kineskopu na własną ręke jesli nie masz o tym chociaz minimalnego pojęcia, a dlaczego to użyj opji SZUKAJ. Napewno na forum coś o tym znajdziesz.

POZDRAWIAM.
  • #3 1611580
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Ogólne zasady wymiany kineskopów jak i BHP przy tym, masz opisane w Serwisie Elektroniki na 07 z 1996 roku, strona 39 :P
    Pomijam tu elektronikę, tak jak kolega wcześniej wspomniał, odradzam również.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #4 1611586
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wyciąg wtyczkę z gniazdka!
    Przede wszystki ostrożnie wyciągnij kabel wysokiego napięcia z kineskopu chwytając ostrożnie za plastikowy kapturek.
    Jeżeli to zrobisz to cały czas pamiętaj iż kineskop jest naładowany i może cię kopnąć gdy dotkniesz otworu.
    Rozładuj kabel wysokiego napięcia dotykając nim do części metalowej.
    Powyciągaj wszystkie wtyczki z kineskopu, wyciąg sobie najlepiej całą elektronikę.
    Połóż monitor na kocu kineskopem do koca.
    Wykręć kineskop, i zamontuj drugi wcześniej tak samo wykręcony.
    Ostrożnie, powoli, delikatnie po prostu jak z kobietą.
    Do odważnych świat należy. Tylko nie zapomnij włożyć do kineskopu kapturka przewodu wysokiego napięcia.
    Pozdrawiam.
  • #5 1611603
    _PREDATOR_

Roman Szemik napisał:
    delikatnie po prostu jak z kobietą.

Jak możesz tak klikać, z kąd wiesz ile lat ma autor postu? :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 1612746
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Roman Szemik, bardzo chciałbym aby tak wyglądała wymiana kineskopu. Mechaniczny sposób wymiany kineskopu jest tutaj najmniej istotny. Bardzo często kineskopy nie są zaminne z powodu różnych cewek. Pominąłeś sprawę balansu bieli, ABL, max kontrastu itp.
  • #7 1613125
    kubaa86
    Poziom 10  
    dla _PREDATOR_ : mam latek 19 ':D'

mam trohe pojecia o elektronice ale nigdy nie wymienialem kineskopu w jednym jest 8 przewodów i w drugim tez 8 przewodów tylko teraz ktore sa ktore czym i jak to sprawdzic zeby bylo dobrze ':('
    i czy cewka wysokiego napiecia bedzie pasowac do drugiego kineskopu ?
    czy kineskop musi byc odpowiednio przystosowany do plyty głównej w monitorze ?

pozdrawiam kubaa86
  • #8 1613288
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Nie chodzi tutaj o "cewkę wysokiego napięcia" tylko o cewki odchylające zamontowane na kineskopie.
    Ilość kabli jest standardem: 2 do cewek V, 2 do cewek H, 2 do rotacji i 2 do pętli degauss. Tutaj nie ma żadnych problemów. Problem zaczyna się gdy cewki nie pasują do układu na płycie i trzeba go dopasować. Czasami pomimo dobrego (wydawałoby się) dopasowania, uszkadza się HOT po kilku dniach czy tygodniach użytkowania.
    Czy będą z cewkami problemy przekonasz się gdy zamienisz kineskopy. W przypadku gdy cewki będą OK, zostaje regulacja ostrości, G2, sprawdzenie napięcia żarzenia, ustawienie właściwego balansu bieli.
    Balans bieli ustawia się najczęściej z poziomu menu serwisowego i nie jest to takie hop-siup.
  • #9 1613603
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Moja rada dotyczyła dwóch takich samych kineskopów.
    Postaraj się gdzieś poszukać w necie pdf-a na tematy tych dwóch kineskopów (naklejka na kineskopie) bo z tego co piszesz to są to kineskopy z dwóch różnych monitorów.
    Pozdrawiam.
  • #10 1613976
    kubaa86
    Poziom 10  
    no niestety niemam takih samyh monitorow bo gdyby tak bylo to nie zastanawial bym sie :D ale musze najpierw sie dowiedziec trohe na ten temat. Naprawiam drobne usterki w wierzah CD umiem obslugiwac sie lutownica ale z monitorami to jedynie regulacja kineskopu od srodka zdawala mi egzamin Ale nigdy nie wymienialem kineskopu :( czy zwyklym miernikiem DT-832 dam rade cos sprawdzic zeby nie pomylic przewodow ?? i nie uwalic jeszcze dzialajacego monitora ktory przy lekkim udezeniu skacze ekran ??

pozdrawiam Kuba
  • #11 1615115
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Najpierw usuń zimne luty, z tego powodu skacze obraz.
    Co do zamiany kineskopu - trzeba być bardzo zdolnym żeby zamienić przewody.
    Najwżniejsze są cztery przewody od cewek. Są na jednym wtyku, którego nie da się włożyć odwrotnie. Czasami może wyjść obraz do góry nogami ale to niczemu nie szkodzi i łatwo sobie z tym poradzić.
    Rotracji, degauss i WN również nie można pomylić.
    Zwykłym miernikiem trudno cewki zmierzyc. Rezystancja cewek jest bardzo mała i mało istotna, w cewkach chodzi o impedancję.
  • #12 1615133
    _PREDATOR_

Rezystancję cewek odchylających możesz zmierzyć mostkiem Thomsona np. TMT-2 (pomiar od 0.001 do 6 Ohm).
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #13 1619521
    kubaa86
    Poziom 10  
    niewiem oco hodzi z tymi zimnymi lutami !!
    mozesz powiedziec mi gdzie one sa ??
    tzn ze jak bede wiedzial gdzie sa te luty i je usune to MOŻE nie bedzie skakał obraz przy delikatnym puknieciu ??

pozdrawiam Kubaa86
  • #14 1619690
    _PREDATOR_

Zimne luty, powstają pod wpływem nagrzania i naprężeń termicznych, niejednokrotnie są widoczne pod lupą, sprawdż miesjca gdzie wydziela się ciepło, przelutój wszystkie te punkty, diody prostownicze, stabilizatory, układy zasilania, elementy montowane na radiatorach jak układy scalone i stabilizatory, rezystory mocy, transformatory, złącza, masy.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #15 1620419
    kubaa86
    Poziom 10  
    toznaczy jak ? jezeli stabilizatory, rezystory mocy, transformatory itd ......... sie nagrzewaja to mam przelutowac - do + ??
    czy odlutowac calkowicie <to chyba niemozliwe>

pozdrawiam
  • #16 1620433
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Kolego sympatyczny, przelutować zimne luty tzn. dotknąć lutownicą i dodać trochę nowej cyny tak aby powstał nowy, piękny, błyszczący lut. Bardziej łopatologicznie juz chyba nie można.
  • #17 1632257
    kubaa86
    Poziom 10  
    Moze i bardziej łopatologicznie nieszło ale jak sie czegos niewie to lepiej zapytać !!! :D
    DZIEKUJE BARDZO ;)
    ajak te zimne luty niedaza rady??

A mam jeszcze jedno pytanie ! mam telewizor 21" grundig i jak sie wlaczy to pokazuje mi tylko swiecacy pas w poprzek w wysokosci 1/3 ekranu u dołu oco w tym chodzi ? rozebrałem a nic spalonego niema ! moze twornica winna ! jak przestawic w niej napięcie ??
  • Pomocny post
    #18 1632461
    _PREDATOR_

kubaa86 napisał:
    A mam jeszcze jedno pytanie ! mam telewizor 21" grundig i jak się wlaczy to pokazuje mi tylko swiecacy pas w poprzek w wysokosci 1/3 ekranu u dołu oco w tym chodzi ? rozebrałem a nic spalonego niema ! moze twornica winna ! jak przestawic w niej napięcie ??

Mona prosić o typ tego Grundiga?
    Ten pasek to uszkoddzenie w układzie odchylania pionowego, weż schemat tego TV, sprawdż zasilanie i kondensatory elektrolityczne w tym układzie, no i wcześniej wspomniane zimne luty.
    Nie sądzę by 'przestawienie' (?) tego napięcia coś tu dało, bo układy odchylania pionowego w Grundigach są zasilane z trafopowielacza (transformatora wysokiego napięcia).
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana kineskopu w monitorach SMILE i MACOM 17" wymaga dużej ostrożności i podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki. Zaleca się unikanie samodzielnej wymiany bez doświadczenia ze względu na ryzyko uszkodzenia elementów i niebezpieczeństwo porażenia wysokim napięciem. Podstawowe zasady to odłączenie zasilania, ostrożne odłączenie przewodu wysokiego napięcia z kapturkiem, rozładowanie kineskopu oraz delikatne wykręcenie i wymiana kineskopu. Ważne jest, aby kineskopy były kompatybilne, zwłaszcza pod względem cewek odchylających (V, H, rotacja, degauss), które muszą pasować do układu na płycie głównej. Niewłaściwe dopasowanie może prowadzić do uszkodzenia transformatora wysokiego napięcia (HOT). Po wymianie konieczna jest regulacja ostrości, napięcia G2, żarzenia oraz balansu bieli, zwykle z poziomu menu serwisowego. Pomocne jest posiadanie schematów i dokumentacji kineskopów. Problemy z obrazem, takie jak skaczący ekran, mogą wynikać z zimnych lutów, które powstają na skutek nagrzewania i naprężeń termicznych; ich przelutowanie poprawia stabilność obrazu. Do pomiaru rezystancji cewek odchylających zaleca się użycie mostka Thomsona (np. TMT-2), gdyż standardowy miernik nie jest wystarczająco precyzyjny. W przypadku telewizora Grundig 21" z paskiem na ekranie problem najczęściej dotyczy układu odchylania pionowego, uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych lub zimnych lutów, a nie regulacji napięcia w transformatorze wysokiego napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA