logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq CQ58-301SW - Windows 8 - laptop nie wykrywa sieci WiFi, działa tylko po kablu

adolfone 06 Maj 2016 12:28 1572 7
REKLAMA
  • #1 15654068
    adolfone
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam serdecznie. Laptop jak w temacie nie wykrywa sieci Wifi, natomiast po kablu internet działa. Klawisz od wifi na klawiaturze cały czas jest zapalony, po wciśnięciu pojawiają się komunikaty tryb samolotowy, sieci bezprzewdodowe więc laptop reaguje na klawisz. Próbowałem instalować najnowsze sterowniki ze strony hp, zaktualizowałem bios do najwyższej wersji. Nic to nie pomogło, zdecydowałem sie na przywrócenie do ustawień fabrycznych - usuwając wszystko, również nie pomogło. Trudno mi powiedzieć w jakich okolicznościach się to stało gdyż jest to laptop rodziców. Spotkał się ktoś z takim problemem, jak temu zaradzić, czyżby karta sieciowa padła? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15654080
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 135
    Urządzenie jest wykrywane w menedżerze urządzeń? Czy nie ma przy nim jakiś wykrzykników żółtych?
  • REKLAMA
  • #3 15654088
    adolfone
    Poziom 13  
    Witaj brak wykrzykników. Wrzucam foto menadżera.

Compaq CQ58-301SW - Windows 8 - laptop nie wykrywa sieci WiFi, działa tylko po kablu
  • #4 15654090
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Oprócz sprawdzenia czy winę za to ponosi sama karta/sterownik to sprawdziłbym na telefonie czy wifi jest dostępne w miejscu w którym dokonujesz sprawdzenia. Nie wiem na czym robiłeś te przywrócenie ustawień fabrycznych (router?)
  • REKLAMA
  • #5 15654094
    adolfone
    Poziom 13  
    Na innych odbiornikach wifi internet działa, nie jest to wina routera. Laptop jest w tym samym pomieszczeniu gdzie router, nie ma żadnych problemów z odbiorem sygnału.
  • REKLAMA
  • #6 15654100
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Jesteś pewien ze na tej liście znajduje się właściwa karta (panel sterowania) ? Zobacz w innych gałęziach menadżera urządzeń czy nie masz wykrzykników. Masz może kopie systemu z czasu gdy wifi działało ? (może są aktywne w windowsie punkty przywracania systemu) Rodzice nic nie instalowali przez ten czas ?
  • #7 15654106
    adolfone
    Poziom 13  
    Spójrz na zdjęcie menadżera wyżej, wykrzykników nie ma więc chyba wygląda na ok. Punktów przywracania nie ma ponieważ laptop jest przywrócony do ustawień fabrycznych z opcją wyczyszczenia wszystkiego. Rodzice raczej nic nie instalowali, korzystają tylko z internetu.
  • #8 15655282
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 135
    Na screenie, który podałeś nie widać karty sieciwej wifi. Spróbuj odinstalować tą microsoft'u i zainstaluj odpowiednie sterownik ido wifi dl Twojego laptopa.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq CQ58-301SW z systemem Windows 8 nie wykrywa sieci WiFi, działa jedynie po kablu. Klawisz WiFi na klawiaturze jest aktywny, ale mimo prób aktualizacji sterowników i przywrócenia ustawień fabrycznych problem nie został rozwiązany. Użytkownik potwierdził, że inne urządzenia w tym samym pomieszczeniu łączą się z WiFi bez problemów. W menedżerze urządzeń nie ma wykrzykników, co sugeruje, że karta sieciowa może być sprawna, jednak nie jest widoczna na liście. Sugerowane rozwiązania obejmują odinstalowanie sterowników Microsoftu i zainstalowanie odpowiednich sterowników dla karty WiFi laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA