logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zamontować membranę w zbiorniku hydroforu 100 l?

pchorseba 06 Maj 2016 18:19 1977 4
REKLAMA
  • #1 15654806
    pchorseba
    Poziom 9  
    Witam, proszę powiedzcie mi co robię źle ?
    Wymieniam membranę w zbiorniku 100 l. Za żadne skarby nie mogę jej równo przykręcić. Już na wszelakie sposoby próbuję ... czy ją należy czymś podkleić przed przykręceniem pokrywy ? za każdym razem dokręcam na przemian wszystkie śruby (w ostatniej próbie jedną nawet ukręciłem) stawiam zbiornik na ziemi, próbnie pompuje i przez otwór doprowadzający wodę wylatuje powietrze, szczelność układu zero, zdejmuje pokrywkę i za każdym razem jakiś fragment membrany jest w środku w zbiorniku... membranę mam trochę mniejszą niż oryginalna, tj mniejszą objętościowo, średnica fartucha taka sama ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15655268
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Cześć

Ja to widzę tak. Wkładasz nowy "worek".
    Skręcasz flanszę.
    Pompujesz powietrze przez zaworek i wychodzi powietrze z przyłącza wody.

Dużo tego powietrza przez wentyl wpychasz? Ponad 100L?
    Jeśli nie ponad 100L, to po prostu wypychasz powietrze które znajduje się po stronie wody i wszystko jest w porządku. Jeśli natomiast możesz pompować godzinę, a powietrze ciągle uchodzi to worek nieszczelny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15655457
    jmietek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witaj, membrama stara jest większa bo się rozciąga z czasem
    Nową zakładaj w taki sposób żeby zwisała w zbiorniku w dół. i będzie O.K
    czyli postaw zbiornik w pionie
  • REKLAMA
  • #4 15657123
    pchorseba
    Poziom 9  
    za każdym razem jak przykręcam flanszę to z którejś strony wpada do środku. Próbowałem różnych kombinacji w pionie i w poziomie, a także z różną siłą i z różną kombinacją kolejności śrub. Wygląda na to, że muszę kupić orginalny worek którego poniekąd wentylek "trzyma lekko" w górze i przez to nie będzie wpadał ...
  • #5 15659838
    jmietek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeszcze spróbuj do góry nogami wtedy membrana nie wpadnie do środka membrana nowa zawsze jest mniejsza niż zbiornik
    Ewentualnie wygnij z drutu koło i przywiąż brzegi membrany do niego za pomocą igły z nicią,będziesz miał takie krosno
REKLAMA