logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne otwieranie bramy garażowej przez Raspberry Pi - od czego zacząć?

bartek5412 06 Maj 2016 20:01 3660 24
  • #1 15654994
    bartek5412
    Poziom 8  
    Witajcie, wraz z rozbudową garażu postanowiłem urozmaicić moją bramę, aczkolwiek nie wiem od czego zacząć. Wymyśliłem sobie coś takiego że jeżeli mój samochód pojawi się w odległości powiedzmy 10 metrów od bramy, ona zacznie się otwierać i zapali się światło w garażu. Wie ktoś jak się za to zabrać? Wykorzystać moduł Bluetooth, czy może jakiś transponder? Myślałem także że można to zrobić jakoś z w połączeniu z ruterem. Z góry dzięki za pomoc.
  • #2 15655033
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    A sterowanie ma wydzielone otwórz, zamknij ?
  • #3 15655051
    bartek5412
    Poziom 8  
    Tak, na pilocie są dwa guziki, jeden odpowiada za otwieranie, drugi za zamykanie.
  • #4 15655072
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Zamontuj pilota w samochodzie.
  • #5 15655095
    Fest3r
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Możesz w podjeździe zamontować obwód pętli indukcyjnej, odbiornik i wyjście z przekaźnika podłączyć pod otwieranie bramy.
    Każde najechanie samochodem na miejsce pętli będzie dawało sygnał otwórz na bramę.
    Jak ktoś położy rower albo coś większego metalowego to też otworzy bramę.
  • #6 15655112
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    Detektor pętli indukcyjnej i pętla w podłożu (np. pod kostką). Samochód przejeżdzając nad nią w kierunku garażu uruchamia otwieranie a wyjeżdżając uruchamia zamykanie (przy podłączeniu do wejścia krok po kroku). Istnieje tylko ryzyko że jak otworzysz garaż z pilota/przycisku to przejeżdżający pojazd uruchomi zamykanie.... Można zastosować detektor dwukanałowy z funkcją rozpoznawania kierunku ruchu, ale automat musi mieć wtedy niezależne wejścia na otwieranie i zamykanie.
  • #7 15655127
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Do rozpoznania kierunku wystarczy 2 pary fotokomórek.
  • #8 15655185
    Marek J.
    Zbigniew 400 napisał:
    Do rozpoznania kierunku wystarczy 2 pary fotokomórek.

Zgoda...Tylko każdy pieszy, pies itp itd będzie bawił się bramą :D
  • #9 15655193
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Nieprawda, zgadnij dlaczego ?
  • #10 15655229
    bartek5412
    Poziom 8  
    Oki, rozumiem zaraz pomyślę coś z tą pętlą. A powiedzcie mi jeszcze, jak zrobić coś takiego że wykrywa czyj pojazd przyjechał, powiedzmy mój i po otwarciu bramy przez jakiś mały głośnik wymawia głos: Witaj w domu Bartek. Takie coś w ogóle jest wykonalne? :D
  • #11 15655249
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Da się zrobić, kwestia kosztów.
  • #12 15655256
    bartek5412
    Poziom 8  
    Zbigniew 400 napisał:
    Da się zrobić, kwestia kosztów.

Ale jak się za to zabrać? Zrobić to na module GPS? Czy może Bluetooth? Jakieś dokładniejsze informacje?
  • #13 15655293
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Brama wjazdowa jest ?, /fotokomórki ?/.
  • #14 15655471
    Marek J.
    Z pętlą to jedna z możliwości...Wszystko zależy (tak jak napisał Kolega Zbigniew ) ile chcesz na to wydać. Pętla rozpozna każdy pojazd również taczkę czy rower (w zależności od ustawionej czułości)
    Pod pętlę i inne urządzenia można podpiąć syntezator mowy (stosowany w systemach alarmowych) w połączeniu ze wzmacniaczem m.cz i głośnikiem.
    Można zastosować również czytnik kart rfid dalekiego zasięgu (przejeżdżając obok niego pojazdem z kartą np na szybie bramę otworzy tylko i wyłacznie pojazd/osoba z uprawnioną kartą).
    Można też pokusić się o kamerę z funkcją rozpoznawania tablic rejestracyjnych.
    Najpewniejszy zaś jest lokaj który otworzy bramę z uśmiechem na twarzy i powitaniem w stylu
    "Witam Jaśnie Panie"... :D :D :D
  • #15 15655875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 15655897
    arecoag
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Teraz dość popularne są moduły ESP2866 na nich można zrobić to samo co pisze kolega Mareczny a dodatkowo przez wifi można mieć kontrolę wszystkiego co się dzieje wkoło garażu i w nim, natomiast cena to 5 zł za moduł.
  • #17 15657111
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    A czym się to różni od naciśnięcia przycisku pilota? Wszystkie patenty typu pętle, fotokomórki są wg mnie bez sensu, a co jak będziesz chciał po prostu zaparkować przed garażem ? Nie wiem skąd się biorą te "nowe trędy" sterowania idiotycznego bez zwiazku z tym co aktualnie człowiek potrzebuje.
    Dla normalnych pilot przyklejony gdzieś w kieszeni samochodu, dla leniwych np. pilot blink, podłaczony do świateł drogowych.
    Może i ja jestem jakiś chory, ale coraz cześciej (w innych dziedzinach branży instalacyjnej) obserwuje, że jak coś nie ma bluetooth'a wi-fi, GPS i nie jest dotykowe :D to sie do niczego nie nadaje, choć spełnia w 100% oczekiwania .
  • #18 15657415
    arecoag
    Poziom 19  
    To nie spełnia. Kolega potrzebuje wodotrysk "Witaj w domu Bartek"
  • #19 15657833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 15658088
    elektro16
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    W kwestii bezpieczeństwa (jeśli jest to brama uchylna) : jak brama rozpozna ,że w zasięgu jej działania nie znajduje się żaden przedmiot lub osoba (rower ,motocykl , wózek z / bez dziecka ) .Otwierając zniszczy / przewróci to co będzie stało w pobliżu .Lubię automatyzację ale przemyślaną . Gdzieś czytałem o magiku ,który wyeliminował klamki w samochodzie i po wypadku jego dziewczynę wyciągała straż pożarna (mam nadzieję że tak pocięli to auto że poszło na złom) .
    Pozdrawiam
  • #21 15658845
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    To pilotem nie można wcześniej otworzyć bramy? Odrywanie rąk od kierownicy? A zmiana biegów , to nie odrywanie reki? Ludzie , życie jest śmiertelną chorobą przenoszona droga płciową... "Niebezpieczeństwa" są wszędzie i żaden system nie przewidzi wszystkich możliwości. Dlatego nadal człowiek jest za wszystko odpowiedzialny.
    Dużo więcej zagrożeń to właśnie automatyczne bezmyślne ( gadżeciarskie) otwieranie bramy jak pisze Kol. elektro16.
  • #22 15658898
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Czyli bez nadmiernego kopania 2 pary fotokomórek załatwiają sprawę.
  • #23 15658952
    arecoag
    Poziom 19  
    Może i dwie fotokomórki wystarczą, a gdzie prestiż, gdzie możliwość pochwalenia się przed sąsiadami. Dlaczego nie można mieć otwieranej bramy z powitaniem? Przecież na tym polega postęp. Gdyby każdy ograniczał się do prostoty to do dzisiaj wszyscy kopali by kopaczką i nikt nie potrzebowałby kombajnu. Im bardziej skomplikowane urządzenia tym więcej osób ma zatrudnienie, tym więcej się rodzi nowych pomysłów i rozwiązań. Dlaczego jak kolega ma fantazję to się go sprowadza do prostoty. Prostota jest nudna i nieatrakcyjna!
  • #24 15659571
    Marek J.
    Też jestem zwolennikiem prostych ( i w większości przypadków wystarczających) rozwiązań, ale trzeba być otwartym na oczekiwania mniej lub bardziej wymagających klientów...
    Pomysł, a w zasadzie spostrzeżenie kolegi Mareczny wydaje się być interesujący i przyszłościowy gdyż bluetooth 4.0 jest cały czas rozwijany i są zapowiedzi że jego zasięg w klasie 1 wzrośnie ze 100 metrów (obecnie w teoriii) wkrótce 4-ro krotnie wraz ze wzrostem szybkości i bez zmian na zapotrzebowanie energii !
    W związku z powyższym prośba do kolegi Mareczny (jako najbardziej doświadczonego z nas) o szersze opisanie działania , zastosowanych elementów, sposobu podłączenia , konfiguracji, na co należy zwrócić uwagę (czyli plusy i minusy) itp itd ww urządzenia.
    Z góry serdecznie dziękuję w imieniu swoim i wszystkich którym Kolegi doświadczenie się w przyszłości przyda...
  • #25 15660077
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Film wyjaśniający jak to działa https://www.youtube.com/watch?v=IR41IOHCQ5s
    Obecnie smartfony mogą już pełnić rolę takiego identyfikatora BLE jak na filmie. Niestety działa to tylko w telefonach z Win10 i w bardzo nielicznych modelach z systemem Android. Odpowiedni proces jest uruchomiony w tle i w praktyce nie wpływa na szybsze zużycie baterii.
    Jeśli chodzi o "rycie gleby pod pętlę" to są też takie czujniki BLE własną baterią przewidziane do zamontowania drodze. Zamiast "rycia" jest tylko wiercenie otworu. Używa się ich głównie do liczenia przejeżdżających pojazdów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat automatycznego otwierania bramy garażowej przy użyciu Raspberry Pi. Użytkownik poszukiwał rozwiązań, które umożliwiłyby otwieranie bramy w momencie zbliżania się samochodu, a także zapalenie światła w garażu. Proponowane metody obejmowały zastosowanie pętli indukcyjnej, fotokomórek, modułów Bluetooth oraz RFID. Uczestnicy dyskusji wskazali na zalety i wady różnych rozwiązań, podkreślając, że Bluetooth 4.0 może być efektywnym sposobem na automatyzację, eliminując potrzebę wykopów pod pętlę. Wspomniano również o możliwościach rozpoznawania pojazdów oraz zastosowaniu syntezatorów mowy do powitania użytkownika. Wskazano na różne aspekty bezpieczeństwa związane z automatycznym otwieraniem bramy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA