logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iphone 5 - Rozładowuje baterie oraz pobiera prąd jak jest wyłączony

gsmowiec 07 Maj 2016 22:05 3960 3
  • #1 15657329
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    Mam iphone 5 prawdopodobnie po zalaniu.
    Telefon po wyczyszczeniu działa normalnie tyko ze rozładowuje każda baterie w ciągu 5h jak jest w trybie czuwania. (baterie oczywiście przetestowanie - sprawne)
    Jeżeli iphone sie rozładuje całkowicie i nie podłącze go pod ładowarkę to po kilku godzinach nie da się go wogole naładować ładowarką ponieważ potrafi rozładować baterie tak ze ma 1-2V
    Po podpięciu samej płyty pod zasilacz serwisowy telefon samoczynnie pobiera prąd 0.2A na około 2 sekundy.
    Wygląda na jakieś zwarcie ale sprawdziłem wszystkie układy oraz ich elementy na lini PP_BATT_VCC i nie zauważyłem nic niepokojącego wiec podejrzewam u2.
    Moje pytanie brzmi:
    Jak zdiagnozować uszkodzony układ od ładowania u2 ?
  • Pomocny post
    #2 15658260
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 177
    Jakim prądem odbywa się ładowanie telefonu gdy telefon jest uruchomiony? Czy po rozładowaniu baterii do poziomu niemożliwości włączenia telefonu, układ ładowania podejmuje ładowanie?

Jeśli U2 jest uszkodzony z reguły prąd ładowania wynosi ≈0.5A i po rozładowaniu telefonu (czyli kiedy podczas próby włączenia pokazuje się ikona baterii na przygaszonym ekranie z symbolem wtyczki Lightning) i podłączeniu do ładowania układ ładowania nie podejmie próby ładowania baterii. To są 2 najczęstsze objawy przy których stwierdzam uszkodzenie U2.
  • #4 16199912
    xSzwagier
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Wg tego co opisałeś leży u2 100%.
REKLAMA