logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić oznaczenia rozrządu w VW B3 1.8 z 1990 roku?

kris_w6 28 Cze 2005 01:04 1630 4
REKLAMA
  • #1 1612124
    kris_w6
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    J/w silnik 1.8 90 rok. Wiem że są oznaczenia do ustawiania rozrządu, na kole od wałka rozrzadu znalazłem oznaczenia na dwóch pozostałych też widze oznaczenia ale nie wiem jak je ustawić? (koło od wału i od zapłonu) nie mogę znaleźc tego oznaczenia, czy wie może ktoś jak te dwa mają być ustawione
  • REKLAMA
  • #2 1612299
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.Na kole pośrednim jeden ząb ma nabity punkt,poprzez obracanie wałem korbowym z kołem na pasek klinowy należy zgrać rysę (nacięcie)
    z koła pasowego z napunktowanym zębem.Punkt nabity na zębie koła rozrządu ma się pokryć z górną krawędzią pokrywy głowicy.Wymianę paska robi się bardzo prosto.Poluzować trzeba napinacz ,stary pasek przesuwać w stronę silnika (głębiej).Od przodu w jego miejsce nasuwać nowy aż do skutku.Stary do wyciągnięcia możesz przeciąć,ale i bez tego
    go wyciągniesz.Napnij odpowiednio napinacz i po wszystkim.
    Trzeba to robić na unieruchomionym silniku tj.1 bieg i ręczny hamulec.
    Znaki ułatwiające wymianę paska rozrządu są narysowane na każdym
    opakowaniu paska.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1613692
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jak nie wiesz jak to nie eksperymentuj na swoim samochodzie. Wymiana poza ASO kosztuje w granicach 60 - 100 zl a remont silnika duzo wiecej.
    Pozdrawiam.
  • #5 1614469
    amre
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Wymiana jest prosta dla tego co potrafi,natomiast pozostali mogą próbować uszkodzić swoje silniki.W warsztacie zostanie założony i napięty prawidłowo.
REKLAMA