logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wodoszczelnie podłączyć pompy i lampy w fontannie, aby można je było odłączyć?

dper15 08 Maj 2016 15:56 1725 18
REKLAMA
  • #1 15658690
    dper15
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam

W fontannie są 3 pompy które były łączone na stałe w wodzie (puszka zalana sylikonem).

Poszukuje sposobu aby podłączyć te pompy do zasilania tak abym na zimę mógł wyciągnąć wtyczkę i schować pompy .

Niestety fontanna jest umiejscowiona na środku placu i nie ma możliwości montażu skrzynki .

Są izolowane gniazda które mogą być zanurzone w wodzie ?

Mam jeszcze do zasilenia lampy również w wodzie i się zastanawiam czy wybrać puszki i zalać żywicą czy palczatki termokurczliwe z klejem.

Chyba że macie inne prostsze i szybsze sposoby .

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15658735
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Prostych i szybkich nie, ale zrobienie gniazd/a dedykowanego jest wskazane, obok, zabezpieczonego RCD
  • #3 15658763
    dper15
    Poziom 17  
    Oczywiście RCD zabezpiecza cały układ ,

Jeśli Cię dobrze rozumiem to są podwodne gniazda 230 V ?

W internecie znalazłem ale IP 66 , są IP 68 ale niestety tylko tablicowe.
  • #4 15658798
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    dper15 napisał:

Tak, podmorskie. Dla słowików.
    Ktoś, kogo stać na fontanny na środku podwórza próbuje ucierać doopę szkłem i kombinuje jakieś zalewanie puszek silikonem, strach się bać.
    Kilka lat temu otrzymałem ofertę wykonania instalacji takiego rodzaju, zadałem wtedy inwestorowi pytanie. Ile pieniędzy przeznaczył na taką przyjemność? Odpowiedział że tyle, aby wszystko bezpiecznie pracowało. Wtedy zgodziłem się zostać wykonawcą.
    Cały sprzęt i osprzęt został na moje zamówienie ściągnięty przez wyspecjalizowany sklep ogrodniczo - jakiś tam, sprzęt przeznaczony do takich zastosowań, do pracy pod wodą, posiadający odpowiednią budowę i stosowne certyfikaty, a ja się mogłem podpisać pod wykonanym zadaniem.

Zabawy w pomysłowego Dobromira można uprawiać do 12 V, a nie do zasilania urządzeń sieciowych.
  • REKLAMA
  • #5 15658851
    dper15
    Poziom 17  
    retrofood napisał:
    dper15 napisał:

Tak, podmorskie. Dla słowików.
    Ktoś, kogo stać na fontanny na środku podwórza próbuje ucierać doopę szkłem i kombinuje jakieś zalewanie puszek silikonem, strach się bać.
    Kilka lat temu otrzymałem ofertę wykonania instalacji takiego rodzaju, zadałem wtedy inwestorowi pytanie. Ile pieniędzy przeznaczył na taką przyjemność? Odpowiedział że tyle, aby wszystko bezpiecznie pracowało. Wtedy zgodziłem się zostać wykonawcą.
    Cały sprzęt i osprzęt został na moje zamówienie ściągnięty przez wyspecjalizowany sklep ogrodniczo - jakiś tam, sprzęt przeznaczony do takich zastosowań, do pracy pod wodą, posiadający odpowiednią budowę i stosowne certyfikaty, a ja się mogłem podpisać pod wykonanym zadaniem.

Zabawy w pomysłowego Dobromira można uprawiać do 12 V, a nie do zasilania urządzeń sieciowych.

Oczywiście ten kto zalał puszki sylikonem gdzie jest 230 V , a do tego nie było to zabezpieczone RCD zrobił to bezmyślnie .

Ale to że ktoś zrobił bałagan nie znaczy że nie da się tego naprawić .

Właśnie znalazłem kamień ozdobny z gniazdami 230 V z kablami izolowanymi żywicą , a że fontanna ozdobiona jest kamieniami nad lustrem wody rozwiązanie będzie chyba jedyne.
  • REKLAMA
  • #6 15658861
    retrofood
    dper15 napisał:

Właśnie znalazłem kamień ozdobny z gniazdami 230 V z kablami izolowanymi żywicą , a że fontanna ozdobiona jest kamieniami nad lustrem wody rozwiązanie będzie chyba jedyne.

Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł wrzucenia go do fontanny.
  • #7 15658881
    dper15
    Poziom 17  
    Przykleję go do kamieni które aktualnie tam są .

A wracając do łączeń lamp 12 V to sposób z puszkami zalanymi żywicą będzie chyba najlepszy ?

Co o tym sądzicie ?
  • Pomocny post
    #8 15658904
    retrofood
    dper15 napisał:

A wracając do łączeń lamp 12 V to sposób z puszkami zalanymi żywicą będzie chyba najlepszy ?

Po co? - pytam. Przecież połączenia (podłączenie) można wykonać na brzegu, poza wodą. Sieci "garden" mają bogaty wybór akcesoriów które można zastosować w tym celu zarówno tymczasowo, jak i na sezon, albo na stałe. Popróbuj poszukać ich oferty, większość produktów jest wprawdzie niemiecka, ale spełnia wymagania bezpieczeństwa i ma stosowne "papiery".
  • #9 15658939
    dper15
    Poziom 17  
    A mógłbyś podać link na pw do jakiegoś sprawdzonego ?

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #12 15659826
    retrofood
    TWK napisał:
    Zwracam uwagę, że kwestię zasilania fontann reguluje norma: http://sklep.pkn.pl/pn-iec-60364-7-702-1999p.html

Norma dotyczy obiektów publicznych, poza tym nie jest w stanie ogarnąć wszystkich pomysłów, wyobraźni i zleceń tych, których stać na fanaberie. Zresztą, temat o którym dyskutujemy dotyczy chyba w głównej części instalacji ogrodowych a fontanny tylko jako uzupełnienie, objętościowo mniejsze, przynajmniej ja tak miałem. Ale tryskającą wodę musiałem oświetlić lampami podwodnymi, tego się nie da zaprzeczyć.
    Największym jednak problemem pozostały glony i zarastanie szkieł reflektorów, a po ich wyjęciu i oczyszczeniu, ponowne ustawienie pod wodą tak, aby dawały właściwy efekt. Ciężka sprawa...
  • #13 15660179
    dper15
    Poziom 17  
    Tak normy są ale jak się to ma do realiów .

Robiłem instalacje na basenach gdzie były zasilane pompy wodne itp.
    Inpektorzy krzyczeli tylko za pomiarami skuteczności uziemienia .
  • #14 15660360
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    retrofood napisał:
    Norma dotyczy obiektów publicznych
    Norma dotyczy wszystkich basenów i fontann. Nie ma w niej słowa o obiektach publicznych. Tłumaczyłem niedawno architektce krajobrazu, jakie są szczegółowe wymagania dotyczące takich obiektów i odesłałem ją do tej normy.
  • #15 15660375
    retrofood
    TWK napisał:
    retrofood napisał:
    Norma dotyczy obiektów publicznych
    Norma dotyczy wszystkich basenów i fontann. Nie ma w niej słowa o obiektach publicznych. Tłumaczyłem niedawno architektce krajobrazu, jakie są szczegółowe wymagania dotyczące takich obiektów i odesłałem ją do tej normy.

Oczywiście, masz rację, użyłem po prostu skrótu myślowego.
  • #16 15666734
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    dper15 napisał:
    dper15 napisał:
    Przykleję go do kamieni które aktualnie tam są .

Czy dobrze zrozumiałem, chcesz ten kamień z gniazdem zamontować w fontannie, tylko że powyżej linii wody??
  • #17 15711935
    dper15
    Poziom 17  
    Chcę go zamontować na krawędzi fontanny.
    Nie będzie on miał styczności z wodą.
    30 cm niżej patrząc z góry fontanny jest przelew.
  • #18 15712733
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    dper15 napisał:
    Chcę go zamontować na krawędzi fontanny .
    Nie będzie on miał styczności z wodą .
    30 cm niżej patrząc z góry fontanny jest przelew.
    Kolego, zapoznaj się z wymienioną w poście nr 14. Są tam narysowane strefy wokół fontanny i tabela, co można w nich montować. Od razu podpowiem, że montowanie gniazda przy krawędzi fontanny jest poronionym pomysłem na dodatek niezgodnym z ww. normą!
  • #19 15722767
    dper15
    Poziom 17  
    Nie no nie miałem w myślach montażu tam gniazda .
    Ale i ta norma jest dla mnie ciężka bo moim zdaniem instalacja nie ma wyglądać , a być skuteczna i zadziałać w razie potrzeby.

120 V a 230 V to RCD zadziała tak samo w obu przypadkach.

A jakby zamontować szafę ze stopniem IPX5 z osobnym RCD to też mogą się przyczepić ?

Bo jest problem w tym że nie mam jak tych pomp zasilić chyba że znacie puszki które można schować w studni w których się woda skraplać nie będzie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wodoszczelnego podłączenia pomp i lamp w fontannie, aby umożliwić ich łatwe odłączenie na zimę. Użytkownik poszukiwał rozwiązań, które nie wymagają montażu skrzynki zasilającej w centralnym miejscu fontanny. Zasugerowano użycie podwodnych gniazd 230 V oraz zastosowanie RCD dla bezpieczeństwa. Wskazano na możliwość użycia puszek zalanych żywicą lub termokurczliwych z klejem do zasilania lamp. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie stosowania odpowiednich norm i certyfikatów dla instalacji elektrycznych w wodzie, a także zwrócili uwagę na konieczność unikania niebezpiecznych praktyk, takich jak zalewanie puszek silikonem. Ostatecznie zaproponowano montaż gniazda na krawędzi fontanny, z dala od wody, oraz poszukiwanie akcesoriów ogrodowych spełniających normy bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA