Pi_kej07 napisał: Mam problem z podłączeniem pompy w studni kręgowej. Kupiłem pompę do studni kręgowej gdzie na końcu kabla mam wtyczkę, zastanawiam się jak podłączyć taką pompę w studni. Myślałem nad gniazdkiem w górnej części studni, gniazdo zabezpieczyć wewnątrz żywicą izolacyjną ale zastanawiam się nad szczelnością połączenia wtyczka gniazdo czy nie będzie problemu?
Niefortunnie pokazałeś tylko bok pompy i to nie wiele mówiący poza zwojem przewodu i standardowej wtyczki na jego końcu.Nic o samej pompie!
Wydaje mi się że zakupiona pompa nie będzie odpowiednia do spełnienia zamierzonego zadania, które też bardzo mgliście przedstawiłes, ograniczając zadanie do dyemlatu obcięcia wtyczki lub zalania ją z gniazdem jakimś 'dziegciem' (żywicą?).
Jeżeli jest to pompa jednostopniowa wirnikowa (musi być wirnikowa bo do wody) to jej wysokość podnoszenia nie kwalifikuje jej do zastosowań studziennych i pracy automatycznej, chyba ze wypompowuje wodę ze studzienki ściekowej (zenzy).
Pokaż, albo opisz całość swojego projektu. Głębokość studni; (lustro wody od poziomu gruntu), odległość studni od budynku w którym masz zasilanie energii elektrycznej, oraz gdzie ta woda ma być pompowana. Czy to ma być zbiornik ciśnieniowy (hydrofor) , albo wysoko położony zbiornik grawitacyjny.
Sprawę podłączenia elektrycznego pozostaw na sam koniec rozważań....
Wskazane byłoby zasięgnąć opinii fachowca w tej "wod-kan" dziedzinie; nie elektryka (!), bo tym się wydaje że 'wiedzą wszystko'!, a w rzecywistości wiedzą 'gówno', poza skręcaniem dwóch przewodów ...
e marcus