logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Jak wyłączyć okno automatyczna naprawa oraz wybór systemu?

MES Mariusz 08 Maj 2016 16:29 21162 4
REKLAMA
  • #1 15658771
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Cześć.

Na jednej z maszyny z Windows 10 przy uruchamianiu komputera pojawia mi się każdorazowo ekran automatycznej naprawy.

Jest to jakieś widmo, ponieważ mechanizm nie znajduje żadnych błędów. Na koniec daje możliwość wejścia w kolejne narzędzia lub restartu komputera. Wybieram restart komputera i wtedy system ładuje się i działa bez problemów. Problem w tym, że przy kolejnym uruchomieniu znów pojawia się ekran automatycznej naprawy. Pozwalanie narzędziu przeprowadzić mechanizm automatycznej naprawy jest bezcelowe (oczywiście wiele razy pozwalałem narzędziu to zrobić) wciskam ctrl-ald-del i wtedy system bootuje normalnie.

Co ciekawe, problem nie znika po przywróceniu partycji systemowej (clonezilla / ghost).

Domniemuję, że problem może nie tyle dotyczyć partycji z systemem, co partycji 100MB tworzonej przez instalator Windows. Ktoś wie co się na tamtej partycji znajduje ?

Docelowe pytanie nr 1 - czy ktoś wie, w jaki sposób trwale / siłowo wyłączyć ekran naprawy systemu? Jak uniemożliwić systemowi jego wyświetlanie?

Inną sytuacją (inne stanowisko) jest (każdorazowo przy starcie) wyświetlanie się ekranu wyboru systemu:

Oczywiście nie jestem zainteresowany wyborem opcji Windows Recovery Environment, w związku z czym ten ekran nie jest mi do niczego potrzebny.

Docelowe pytanie nr 2 - czy ktoś wie, w jaki sposób trwale / siłowo wyłączyć ekran wyboru systemu? Jak uniemożliwić systemowi jego wyświetlanie?

Z góry dziękuję pięknie za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15658850
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 135
    Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie.
    Jaki system ustawiony i czas wyświetlania systemu?
  • REKLAMA
  • #3 15658926
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    WMichał napisał:
    Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie.
    Jaki system ustawiony i czas wyświetlania systemu?

Ustawienia niby standardowe:

Pytanie dlaczego tan ekran w ogóle się włącza przy starcie (na innych maszynach się on nie pojawia).

Jeśli ktoś ma pomysł, dajcie proszę znać.
  • REKLAMA
  • #4 15659201
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    MES Mariusz napisał:

Jeśli ktoś ma pomysł, dajcie proszę znać.

W win10 wprowadzono nowy mechanizm przyspieszania rozruchu, który działa w jakiś pokrętny sposób z pomijaniem pewnych ustawień rejestru.
    Walczyłem długo z uruchamianiem laptopa z aktywnym NumLockiem - nie dało się tego zrobić bez wyłączenia tego "przyspieszacza".

Ja straciłem 5 s przyspieszenia, ale mam ustawienia NumLocka tak jak chciałem.

Być może tworzony jest w tym mechanizmie jakiś cache ustawień, w którym utkwiło to Twoje "widmo". Wyłącz, sprawdź, a potem jak będzie dobrze działać to można włączyć z powrotem. :D
  • #5 15659721
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Spróbuję, ale w międzyczasie doczytałem, że na tej magicznej 100MB partycji "Zastrzeżone przez system" tworzonej przez instalatory znajduje się Windowsowy odpowiednik linuksowego GRUB-a. To by tłumaczyło, dlaczego problem nie ustępuje po odtworzeniu partycji systemowej z obrazu systemu.

Muszę zapuścić instalkę, usunąć wszystkie partycje, niech instalator założy sobie ponownie partycję zastrzeżoną, zapuszczę instalator Windows, niech się zainstaluje do etapu pierwszego restartu, a następnie odtworzę partycję systemową z obrazu. W ten sposób odtworzę poprawny rozruch, i system zapewne zacznie startować poprawnie. Następnie sporządzę również backup partycji "zastrzeżonej".

W przyszłości zaoszczędzę sobie siwych włosów "eliminując" zawsze ową zastrzeżoną "magiczną" partycję:

REKLAMA