logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie dla procesora AMD ( z uszkodzoną płytą główną )

Sithios 08 Maj 2016 17:53 1038 13
REKLAMA
  • #1 15658979
    Sithios
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z chłodzeniem komputera. Ostatnio ułamał mi się jeden plastik służący do "zakleszczenia" chłodzenia na procesorze ( chodzi o te haki pomiędzy białymi kołkami plastiku na którym montuje się chłodzenie ) w płycie głównej Gigabyte GA-M61PME-S2, sam procesor to AMD Phenom II X4 945. Radiator to jakiś standard dołączony do poprzedniego procesora, dwurdzeniowego AMD.

Samo chłodzenie zostało prowizorycznie usztywnione i niby wszystko jest okej, z tym że temperatury procesora w bardziej wymagających grach sięgają lub nawet przekraczają 100 stopni.

Chciałbym kupić nowe chłodzenie z uwzględnieniem awarii jaką opisałem powyżej, gdyż w przypadku zakupu nowego radiatora nie będę mógł go zamontować. Zastanawiam się więc co z tym można zrobić, aktualnie nie mogę sobie pozwolić na wymianę całej płyty głównej. Czy jest jakieś chłodzenie które można zamontować na tej płycie głównej a które poradzi sobie z takim procesorem?

Ewentualnie może wystarczy zamontować jakiś potężny wentylator na aktualnym radiatorze?

Jeśli chodzi o kwotę, bez szaleństw. Myślę że do 40 zł z przesyłką.
  • REKLAMA
  • #3 15659037
    Sithios
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    http://allegro.pl/koszyk-ramka-na-socket-am2-am2-am3-am3-i6176839065.html

Okej, to rozwiązuje problem ułamanego plastiku. Ale nadal to chłodzenie które mam jest za słabe dla tego procesora.

http://allegro.pl/nowy-cooler-master-heat-pipe-am2-am3-fm-miedz-i5605585687.html - Taki będzie lepszy czy to też raczej słabizna?
  • REKLAMA
  • #5 15659086
    Sithios
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:

Sorki za wybredność, ale wolałbym coś z opcją kup teraz i najlepiej nowe.

Wystarczy mi chłodzenie które będzie relatywnie lepsze / skuteczniejsze niż aktualne. Zastanawia mnie tylko czy muszę wymienić całość czy wystarczy sam mocny wentylator?
  • #7 15659178
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Sam wentylator nic nie da. podstawa to dobra konstrukcja radiatora.
  • REKLAMA
  • #8 15659199
    Sithios
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    Sam wentylator nic nie da. podstawa to dobra konstrukcja radiatora.

Dlatego pytam o pomoc. Chciałbym dziś / jutro zamówić żeby jak najszybciej coś z tym zrobić. Nie znam się kompletnie które radiatory są dobre a które nie.
  • REKLAMA
  • #9 15660088
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8268
    Z tańszych chłodzeń, poniżej 100zł, można zerknąć na:
    Raijintek Aidos
    SilentiumPC Spartan PRO-B HE924
    SilentiumPC Fera 3
    Raijintek Themis

Te chłodzenia mają z tego co widzę własny backplate, więc nie wymagają koszyka, który u Ciebie jest uszkodzony. Jeśli będziesz wybierał to sprawdź, czy zmieszczą się w Twojej obudowie. Chciałeś do 40zł, ale masz dość ciepły procesor i szczerze mówiąc poniżej najtańszego z nich - Aidosa (~85zł) - bym nie schodził.

Co do Spartana to drobna uwaga - wyłącznie wersja PRO-B HE924 jest montowana do własnego backplate (bo ma system montażowy identyczny jak wyższy model - Fera), wersja bez literki B albo nowsza wersja PRO 3, a także okrojone wersje LT są montowane do koszyka, więc jeśli jest połamany to te inne wersje raczej odpadają - w przypadku złamania zaczepów nawet dosłownie :)
  • #10 15660662
    Sithios
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Z tańszych chłodzeń, poniżej 100zł, można zerknąć na:
    Raijintek Aidos
    SilentiumPC Spartan PRO-B HE924
    SilentiumPC Fera 3
    Raijintek Themis

Te chłodzenia mają z tego co widzę własny backplate, więc nie wymagają koszyka, który u Ciebie jest uszkodzony. Jeśli będziesz wybierał to sprawdź, czy zmieszczą się w Twojej obudowie. Chciałeś do 40zł, ale masz dość ciepły procesor i szczerze mówiąc poniżej najtańszego z nich - Aidosa (~85zł) - bym nie schodził.

Co do Spartana to drobna uwaga - wyłącznie wersja PRO-B HE924 jest montowana do własnego backplate (bo ma system montażowy identyczny jak wyższy model - Fera), wersja bez literki B albo nowsza wersja PRO 3, a także okrojone wersje LT są montowane do koszyka, więc jeśli jest połamany to te inne wersje raczej odpadają - w przypadku złamania zaczepów nawet dosłownie :)

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Zdecydowałem się na zakup SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 oraz zakupiłem koszyk żeby wymienić ten uszkodzony. Zastanawiałem się jeszcze nad Cooler Master TX3 a słabszym Spartanem, LT HE1012 ale jednak uznałem że dopłacę do HE1024.

Kupiłem Pro HE1024 głównie dlatego, że pozostałe proponowane SilentiumPC niewiele się różniły od tego modelu, a cena wynosiła około 20-30 zł różnicy. Mam tylko nadzieję że przez tą oszczędność nie dostanę kopa w tyłek i nie okaże się że kupiłem babola. Jak sądzisz?
  • #11 15660679
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sądzę, że montowanie dość dużego chłodzenia na plastikowym koszyku jest ogólnie słabe i chłodzenia zamontowane na backplate są lepsze. Wolałbym w takiej sytuacji FERA 3 wybrać, jest mniej więcej o koszyk droższe niż Spartan.
  • #12 15660712
    Sithios
    Poziom 11  
    Hm, no nic - trudno. Szkoda że nie trafiłeś na mój temat wczoraj bo pewnie kupiłbym jakiś montowany na backplate.

W przypadku gdy nie chcę ryzykować że koszyk znów pęknie, warto komputer położyć na boku czy nie powinno się tego robić? Miejsca mam dość tylko nie chciałbym ryzykować na przykład złej cyrkulacji powietrza czy coś.
  • #13 15660740
    dt1
    Admin grupy komputery
    Spartan nie jest aż taki ciężki, montuj normalnie, bez żadnych kombinacji. Tyle ten koszyk wytrzyma.
  • #14 15660749
    Sithios
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Spartan nie jest aż taki ciężki, montuj normalnie, bez żadnych kombinacji. Tyle ten koszyk wytrzyma.

Okej, dzięki wielkie za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z chłodzeniem procesora AMD Phenom II X4 945 z powodu uszkodzonego mocowania na płycie głównej Gigabyte GA-M61PME-S2. Obecne chłodzenie nie radzi sobie z wysokimi temperaturami, które w grach przekraczają 100 stopni. Użytkownik poszukuje nowego chłodzenia, które można zamontować bez wymiany płyty głównej. Proponowane rozwiązania obejmują chłodzenia z własnym backplate, takie jak Raijintek Aidos, SilentiumPC Spartan PRO-B HE924, SilentiumPC Fera 3 oraz Raijintek Themis. Użytkownik zdecydował się na zakup SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 oraz koszyka do wymiany uszkodzonego mocowania. Pojawiły się również sugestie dotyczące montażu chłodzenia oraz obaw o stabilność konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA