logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K501UX - Nie da się zainstalować sterowników smart gesture

Żarówka128 08 Maj 2016 23:52 2937 6
REKLAMA
  • #1 15660040
    Żarówka128
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam!
    Zakupiłem laptop Asus K501UX, system windows 8.1, udało mi się zainstalować wszystkie sterowniki poza sterownikiem touchpada- asus smart gesture. Po uruchomieniu instalatora po chwili wyrzuca komunikat :"There is a problem with this Windows Installer package. A program run as part of the setup did not finish as expected. Contact your support personnel or package vendor." i instalacja staje.
    Dodatkowo nie widzę touchpada w menadżerze urządzeń, jest tylko mysz.
    Próbowałem : uruchomić instalatora jako administrator, przeinstalowałem instalator windows (msiexec /unreg i msiexec /regserver),nic nie pomogło, próbowałem zainstalować sterownik Elantech ale napisał mi że program nie obsługuje tego urządzenia. W biosie touchpad jest oczywiście włączony.
    Co jeszcze mogę zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 15660155
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Witaj,
    Smart Gesture wymaga ATK Package w wersji co najmniej 1.0.0020 - do tego ten laptop nie ma sterowników dla Win 8.1, jedynie dla Win10. Można spróbować dosztukować sterowniki od innego modelu, ja na przykład wybrałem F554LI:

- ATK Package: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/Apps_for_.../ATKPackage/ATKPackage_Win81_64_VER100040.zip
    - Smart Gesture: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/DriversFo...SmartGesture/SmartGesture_Win81_64_VER409.zip

Starałem się dobrać zbliżone wersje do tych, co występowały we wsparciu dla K501UX, tyle że dla Windows 8.1 x64, warto spróbować.
  • REKLAMA
  • #3 15660410
    Żarówka128
    Poziom 10  
    Zainstalowałem te sterowniki, dla ATK poszło bez problemów (wcześniej rzeczywiście był dla win10), ale Smart Gesture znowu wyświetlił komunikat o błędzie pod koniec instalacji :
    "There is a problem with this Windows Installer package. A program run as part of the setup did not finish as expected. Contact your support personnel or package vendor."
    Nie widzę touchpada w menadżerze urządzeń. Jak sprawdzić czy to tylko wina braku sterownika, czy też może od początku touchpad był uszkodzony ?
  • REKLAMA
  • #4 15660681
    dt1
    Admin grupy komputery
    Touchpad jest w menedżerze urządzeń jako mysz, zobacz jaki ma identyfikator sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 15660705
    Żarówka128
    Poziom 10  
    Asus K501UX - Nie da się zainstalować sterowników smart gesture
    Kiedy właśnie nie widać go w menadżerze... Widzę tylko moja mysz USB
  • #6 15660746
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zainstaluj sterowniki chipsetu oraz zajmij się na początek pozostałymi dwoma niezainstalowanymi jeszcze urządzeniami (chociaż one pewnie z TP nie będą miały nic wspólnego).
  • #7 15661126
    Żarówka128
    Poziom 10  
    Sterowniki do chpisetu zainstalowałem wcześniej, znikło przy okazji kilka problemów ze sterownikami w menadżerze, a tych 2 urządzeń PCI nie jestem w stanie określić, bo zainstalowałem już chyba wszystkie sterowniki ze strony asusa. Czy touchpad może mieć coś wspólnego z tym PCI ?
    Te dwa urządzenia mają takie kody w menadżerze:
    Device PCI\VEN_8086&DEV_9D60&SUBSYS_1D1D1043&REV_21\3&11583659&0&A8 was configured.
    Device PCI\VEN_8086&DEV_9D61&SUBSYS_1D1D1043&REV_21\3&11583659&0&A9 was configured.

Udało mi się znaleźć taką stronę : http://ivanrf.com/en/asus-smart-gesture-problem-with-windows-installer/ Zastosowałem większość z zamieszczonych tam porad, ale nic nie pomogło. Nie umiem wprowadzić komendy: msiexec /a "SetupTPDriver.msi" /qb TARGETDIR="C:\ASUS-unpacked" do wiersza poleceń, bo okienko jest jakby zablokowane, a po chwili znika......
    Da się w prosty sposób stwierdzić czy touchpad nie jest zepsuty ???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Asus K501UX z systemem Windows 8.1 napotkał problemy z instalacją sterowników touchpada Asus Smart Gesture. Po uruchomieniu instalatora pojawia się komunikat o błędzie związanym z pakietem instalacyjnym. Touchpad nie jest widoczny w menedżerze urządzeń, co sugeruje, że może być uszkodzony lub brak odpowiednich sterowników. Użytkownik próbował zainstalować sterowniki ATK oraz Smart Gesture z innych modeli, ale napotkał kolejne problemy. Zainstalowanie sterowników chipsetu również nie rozwiązało problemu. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnozy i rozwiązania problemu z touchpadem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA