logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wywalić partycję "zastrzeżone przez system" zachowując system?

MES Mariusz 09 Maj 2016 07:24 6525 2
REKLAMA
  • #1 15660203
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Cześć

Instalator Windows 10 utworzył mi (kiedyś) podczas instalacji Windows 10 dodatkową partycję 100MB (zastrzeżone przez system), co trochę bruździ mi (sporządzanie i przywracanie obrazu partycji systemowej - clonezilla / ghost, jak również komplikuje mrożenie / rozmrażanie systemu - deep freeze).

Potrzebuję mieć pojedynczą partycję systemową, na której znajduje się wszystko (rozruch + system), nie chcę mieć żadnych dodatkowych ukrytych partycji.

Oczywiście najprościej siąść i zainstalować system od początku. Ale z różnych powodów chciałbym tego uniknąć.

Czy jest szansa na usunięcie partycji 100M zastrzeżonej przez system? Jak sprawić, by po usunięciu tej partycji system ładował się poprawnie (innymi słowy - jak przenieść rozruch z partycji zastrzeżonej 100M na partycję systemową, by mieć gwarancję, że system po tej operacji ruszy poprawnie?

Dziękuję i pozdrawiam.
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 15660329
    Michalxd1232
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jeżeli masz uszkodzony dysk twardy to lepiej nie usuwaj bo w partycji Zastrzeżony przez system to ukryta partycja która posiada wszystkie pliki rozruchowe jak by się coś zepsuło.

Jest możliwość usunięcia partycji 100MB ale zależy ci na tym 100 MB?
REKLAMA