logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć garaż blaszany? Kamera z powiadomieniem na telefon, budżet 300 zł

paw.m 09 Maj 2016 12:35 2895 11
REKLAMA
  • #1 15660663
    paw.m
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    przeglądałem wątki na elektrodzie, jednak nie znalazłem za wiele w moim temacie, więc zadaję pytanie.
    Mam garaż blaszany, niedawno pojawiły się ślady "zainteresowania" moim garażem.
    Pytanie, jak go zabezpieczyć (nie chodzi mi o zabezpieczenia fizyczne) ? Myślałem o kamerze, czy jakimś innym zestawie z powiadomieniem na telefon.
    Garaży jest kilkadziesiąt, pośród z nich, jeden mój. garaż mam ok 600 m od mieszkania, jedynie z okna łazienki widzę jego część dachu, drzwi garażu są tyłem do mojego bloku. W garażu jest prąd, ale jego napięcie jest obniżone z 230V do chyba do 24V.
    Jaki system polecacie ?

Dodano po 27 [minuty]:

co do kosztów, raczej coś w miarę "taniego", tj ok 300 zł, jak coś się kupi w tej cenie.
    Dodam, że często mam samochód w garażu, ewentualnie może jakaś kamera na noc w samochodzie ?
  • REKLAMA
  • #2 15660714
    k124l
    Poziom 20  
    Ocena: 125
    Prosto i tanio to lampa z czujką ruchu + syrena alarmowa , czujki ruchu występują na 24V .
    Światło i hałas powinny odstraszyć włamywacza , oczywiście ty musisz mieś w jakimś tylko tobie wiadomym miejscu schowany wyłącznik żeby wyłączyć instalację .
  • #3 15660724
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    k124l napisał:
    Prosto i tanio to lampa z czujką ruchu + syrena alarmowa , czujki ruchu występują na 24V .
    Światło i hałas powinny odstraszyć włamywacza , oczywiście ty musisz mieś w jakimś tylko tobie wiadomym miejscu schowany wyłącznik żeby wyłączyć instalację .

Mój znajomy miał podobny system w garażu. Syrenę rozpie.....li w drobny mak, a później okradli garaż :)
  • #4 15660726
    paw.m
    Poziom 9  
    syrena raczej odpada, raz że teren, na której są garaże jest nieoświetlony, poza tym nie wiem, czy ktoś by (w tym ja) usłyszał syrenę, szczególnie zimią
  • REKLAMA
  • #5 15660742
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    Może radiopowiadomienie Gorke RPW-2K
  • REKLAMA
  • #6 15660756
    paw.m
    Poziom 9  
    gilder33, na jakiej zasadzie działa to radiopowiadomienie Gorke RPW-2K ? czy anteny odbiornika i nadajnika muszą być na zewnątrz, czy muszą "się widzieć". jak już pisałem wcześniej jedynie z okna łazienki widzę część dachu mojego garażu, reszta jest zasłonięta
  • #7 15660907
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Proponuję zakup i montaż fotopułapki.
    Wielokrotnie na tym forum opisywane były jej zalety.
    Pomimo ceny - w twoim przypadku chyba najlepsze rozwiązanie.

Poszukaj na forum, znajdziesz dużo informacji.
  • #8 15660981
    yankes_69
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Fotopułapka wewnątrz garażu zamontowana na tylnej ścianie w obudowie metalowej i przymocowana do ściany będzie idealnym rozwiązaniem ale wychodzi poza Twój budżet niestety. Do tego halogen również wewnątrz z czujnikiem ruchu, raz że doświetli zdjęcie, dwa że może spłoszyć delikwenta.
  • #9 15661237
    jpl
    Poziom 34  
    W kwestii zabezpieczeń nie ma pojęcia... Tanio.... Jest pojęcie - skutecznie. Twoje urządzenie ma nagrać, zrobić zdjęcie i wysłać jak najszybciej tobie na telefon żebyś mógł zareagować. Inaczej zaoszczędzone pieniądze pójdą w błoto przy pierwszym wlamie.
  • REKLAMA
  • #10 15662657
    paw.m
    Poziom 9  
    w takim razie co do fotopułapki, na co zwracać uwagę w wyborze, jakie ewentualnie modele proponujecie (chciałbym z modułem mms). Druga sprawa, czy jeżeli nadajnik fotopułaki będzie w garażu, będą problemy z zasięgiem, czy raczej nie powinno ich być ?
  • #11 15662738
    yankes_69
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeśli w telefonie masz zasięg to tym bardziej kamerka będzie go miała bo z reguły ma wystającą antenkę.
  • #12 15662836
    jpl
    Poziom 34  
    Dokładnie tak jak kolega powiedział, weż telefon i sprawdz w tym miejscu zasięg - jak jest - to kamerka wyśle zdjęcie, mmsa, smsa od razu na telefon. To jest mega dobre ponieważ od razu będziesz miał informację że coś się dzieje i szybko zareagujesz.
    Dodatkowo, taka kamera ma właśne zasilanie - czyli nawet jak odłączą zasilanie - to kamerka będzie działać niezależnie.

Co do modeli - na all*** masz tego w bród - szukaj z modułem MMS, z antenką zewnętrzną. Filmy i prezentacje - znajdziesz na YT.
    Nie musisz mieć specjalnego uchwytu, nie potrzebujesz jakiejś super szczelności, wybierz coś prostego - oraz podzwoń po firmach - poszukaj kogoś kto zna ten produkt i wie jak się go konfiguruje - dużo pomoże to przy pierwszej instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na zabezpieczenie garażu blaszanego, w szczególności poprzez systemy monitoringu z powiadomieniem na telefon, w budżecie do 300 zł. Proponowane rozwiązania obejmują lampy z czujnikami ruchu, syreny alarmowe, radiopowiadomienie Gorke RPW-2K oraz fotopułapki. Użytkownik zwraca uwagę na ograniczenia związane z zasięgiem sygnału oraz potrzebę skutecznego działania systemu, który powinien natychmiast informować o niepożądanym ruchu. Wskazano również na znaczenie zasilania awaryjnego dla kamer monitorujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA