logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm w garażu. Jaką kamerę kupić? Jak ją zamontować?

mevelrik 04 Mar 2007 16:45 3727 13
  • #1 3642798
    mevelrik
    Poziom 12  
    mam taki specyficzny problem:arrow: a zaczynając od początku to było tak: niedawno po raz koleiny włamano mi się do garażu stojącego przy moim mieszkaniu i chciałbym tam zamontować alarm, włamanie było przez okno:cry:. myślałem nad zmontowaniem alarmu ale z kamerą (podejrzewam jednego gościa do to juz jego kolejne włamanie na moją posesję. kiedyś nawet go zobaczyłem ale mi uciekł) gdybym przedstawił na policji nagranie z jego osobą to może miał bym wreszcie spokój.
    obmyśliłem to tak: czujnik ruchu, sygnalizator dźwiękowy, lampa oświetleniowa, kamera.
    problem: jak podłączyć kamerę żeby zaczynała nagrywać wraz z początkiem włamania (oświetlenie i alarm włączy się z opóźnieniem aby on juz mógł wejść do środka), jak nagrywać, jaką kupić kamerę?
  • #2 3642897
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Wkraczasz na dosyć skomplikowany teren....
    Minimum co potrzebujesz to rejestrator( ew komputer z kartą rejestrującą) kamerę dość dobrej jakości, ( detekcja ruchu jest funkcjąrejestratorów i kart rejestrujących.
    Al eto w każdym przypadku jes spory wydatek ( w granicach 1500 zł min)
    Pozdr.J.
  • #3 3642976
    mevelrik
    Poziom 12  
    1500 to dla mnie o wiele za dużo:cry:
    jak działa taki rejestrator?
    komputer mogę jakiś stary zamontować (niedrogo skombinuje), jeśli chodzi o kamere to czy może być czarno biała?
  • #4 3643918
    michalmiko
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Kamera może być czarno-biała ale jeżeli ma być zamontowana w miejscu słabo doświetlonym to powinna być wyposażona w diody podczerwieni - im więcej tym lepiej. Kamerka najlepiej z przetwornikiem CCD.
    Jak działa rejestrator? Jest to urządzenie podobne do video. Rejestruje on obraz, który dostarczany jest z kamery, oraz zapisuje date nagrania (to takie podstawowe funkcje).
  • #5 3643996
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    Jeąeli bedzie w kominiarce to i tak psu na budę.Szczerze?Mały piszczek który Cie obudzi i wtedy w... i do lochu.Tak napisałem skoro byłeś zdolny go nawet gonic.
  • #6 3644107
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    JA zastosowałem na intruzów na budowach lampy z czujnikiem ruchu uzupełnione piszczykiem piezzo. Skutecznie zwraca uwagę i odstrasza gości - trzeba mieć stalowe nerwy by w takim hałasie jeszcze próbować się włamywać.......
    Pozdr.J.
  • #7 3644215
    michalmiko
    Poziom 17  
    Tylko jest mały problem, ponieważ typowe lampy na czujniki ruchu reagują na zwierzęta(jeżeli owa lampa będzie na zewnątrz). Alarm może być więc często fałszywy, a co za tym idzie jeżeli to był ktoś z okolicy to zorientuje się, że masz alarm i już go nie złapiesz.
    Czy to okno w garażu się otwiera?
  • #8 3644866
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2628
    Jeżeli potrafisz dłubać w elektryce/elektronice to proponuję w miarę tanie rozwiązanie polegające na zastosowaniu starego magnetowidu - do kupienia za 20-30zł. Trzeba by tylko wyprowadzić na zewnątrz przewody od przycisków [Zapis] oraz [Stop]. Do sterowania magnetowidem użyjemy zwykłej czujki ruchu za 20-30zł. do kupienia chyba w każdym markecie. Ponieważ zasilane one są napięciem 230V i na stykach przekaźnika także połączone są z napięciem zasilającym to potrzeby będzie dodatkowy przekaźnik ze stykami przełaczalnymi z cewką na 230V. Trzeba jeszcze sprawdzić czy magnetowid startuje od razu po wciśnięciu przycisku czy dopiero po naciśnięciu i zwolnieniu. Jezeli startuje od razu po naciśnięciu to nie trzeba nic kombinować tylko podłączyć bezpośrednio styki dodatkowego przekaźnika równolegle do przycisków w taki sposób, żeby były zwierane styki [Stop] w przypadku,m kiedy czujka nie jest pobudzona oraz [Zapis], kiedy jest pobudzona. Czas nagrywania ustala się czasówką w czujce. Jeże jednak przyciski będa wymagały zwolnienia tzn. funkcje magnetowidu będą wykonywane dopiero po naciśnięciu i zwolnieniu przycisku to trzeba zastosować dodatkowo układy czasowe monowibratory choćby w oparciu o przekaźnik + kondensator + układ rozładowujący ten kondensator lub monowibratory w oparciu o tranzystory lub jakikolwiek układ scalony.
    Do całości będzie potrzebna kamerka czarno-biała - i tylko taką polecam ponieważ poza niewielką ceną (około 70-120zł) umożliwia ona nagrywanie w zupełnej ciemności przy oświetleniu tylko i wyłącznie podczerwienią z diód podczerwieni lub oświetlacza podczerwieni. Ma to tą zaletę, że intruz nawet nie będzie wiedział, że występuje w TV :)
    Potrzeby będzie jeszcze dodatkowo zasilacz do kamerki.
    Jezeli zaś chodzi o czujkę ruchu to można ją także przerobić z 230V na 12V, ponieważ z reguły takim napięciem wewnętrznie są one zasilane, a 230V uzyskiwane jest w nich poprzez użycie prostego zasilacza kondensatorowo-rezystorowego. Trzeba go tylko pominąć :)
  • #9 3645940
    mevelrik
    Poziom 12  
    michalmiko napisał:

Czy to okno w garażu się otwiera?

oczywiście że się otwiera i jest czły czas zamknięte, ale to nie są okna plastikowe i łatwo je otworzyć bez wybijania.

podoba mi sie pomysł z magnetowidem :idea: ale byłem dzisiaj w sklepie elektronicznym i dowiedziałem się że najtańsza czarno- biała kamera kosztuje 197zł :cry: czy taka może być: http://www.allegro.pl/item171582186_czarno_biala_kamera_kopulkowa_sharp_audio_73_netto.html ?
  • #10 3646220
    michalmiko
    Poziom 17  
    Z kamery CMOS może być słaba jakość obrazu.
    Jeżeli złodziej włamywał się poprzez otwarcie okna, to polecam założyć kontaktron magnetyczny. Sam czujnik jest niedrogi kupisz go za około 10zł. Jeżeli chodzi o np. czujnik ruchu stosowany w systemach alarmowych to w garażach powoduje on fałszywe alarmy, więc nie polecam. Sam mam alarm w garażu, na drzwiach założony kontaktron i podłączony do ca4v1 Satela, ale można coś wykombinować ;) zamiast centrali(chociaż ca4v1 nie jest taka droga ;) ).
  • #11 3646305
    mevelrik
    Poziom 12  
    chyba pójdę na łatwiznę i po prostu zrobię alarm bez nagrywania obrazu :| jeśli zamontuje halogen i buzer to wądpię żeby miał tak stalowe nerwy żeby w takich warunkach kraść (zaraz z domu wybiegnę i może go złapie), mam nadzieje to wystarczy żeby go na stałe odstraszyć.

za wszelką pomoc wielkie dzięki.
  • #12 3646333
    michalmiko
    Poziom 17  
    Jak miał byś jakieś jeszcze pytania to chętnie pomogę :)
  • #13 3650552
    Mati
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Osobiście polecałbym prostą centralę - DANTOM DT3, klawiaturę SATEL SZW-02 i czujkę ruchu ignorującą zwierzęta np PAARDOX PRO PET.
    Do tego jeszcze kontaktron do drzwi metalowych no i sygnalizator - najlepiej z akumulatorem wewnętrznym (AS510). To ważne, bo jak Ci stłuką albo zdejmą sygnalizator to i tak narobi hałasu - zasilany z własnego akumulatora :)
  • #14 3651630
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Hmm a ja powiem tak, wpierw sprawdz czy jest sens. Jak to staly klient to pewnie bedzie mial kominiarke i kamera sie nie przyda. Po drugie nawet jak nie bedzie mial kominiarki i go nakrecisz ze lazi po Twoim garazu to musisz sie spytac na komisarjacie, ale chyba nic mu nie zrobia, najwyzej dadza 50zl mandatu. Jak ukradnie ponizej 250zl to tez mu nic nie zrobia, a jak ukradnie Ci np elektronarzedzia to sie okaze ze jako uzywane sa malo warte, szczegolnie ze policja bedzie kombinowac zeby zmienic kwalifikacje czynu na takic zeby sie nie narobic.
    Mysle ze tym przypadku w relacji cena/rozsadek najlepiej zrobic czujke ruchu w srodku + buzer i halogen na zewnatrz. Nie bedzie reagowac na koty pod garazem, narobi halasu i oswietli droge ucieczki, nawet jak nie dogonisz od razu to widzisz w ktora strone ucieka, chociaz ubranie itp. bo w totalnej ciemnosci miedzy garazami latwo zniknac a powiedzmy 500W ladnie oswietli spory kwal terenu.

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zabezpieczyć garaż po serii włamań przez okno, rozważając instalację alarmu z kamerą, czujnikiem ruchu, sygnalizatorem dźwiękowym i oświetleniem. Dyskusja wskazuje, że skuteczne nagrywanie wymaga rejestratora lub komputera z kartą rejestrującą oraz kamery o dobrej jakości, najlepiej z przetwornikiem CCD i diodami podczerwieni do pracy w słabym oświetleniu. Propozycje tańszych rozwiązań obejmują wykorzystanie starego magnetowidu sterowanego czujką ruchu i przekaźnikiem do automatycznego nagrywania. Zwrócono uwagę na problem fałszywych alarmów z czujek ruchu reagujących na zwierzęta oraz na skuteczność prostych sygnałów dźwiękowych i halogenów z czujnikami ruchu jako odstraszaczy. Zalecane jest stosowanie kontaktronów magnetycznych na oknach, które są łatwe do otwarcia, co pozwala na szybkie wykrycie włamania. Wśród polecanych urządzeń wymieniono centrale alarmowe DANTOM DT3, klawiaturę SATEL SZW-02, czujkę ruchu PAARDOX PRO PET oraz sygnalizator AS510 z własnym akumulatorem. Autor ostatecznie rozważa prostsze rozwiązanie bez kamery, opierając się na halogenie i buzerze jako skutecznym odstraszaczu. Dyskusja podkreśla również ograniczenia prawne i praktyczne związane z rejestracją i ściganiem włamań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA