logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor n-mos w układzie klucza 142 kHz - problem z załączaniem

AR2DI2 09 Maj 2016 12:43 894 5
REKLAMA
  • #1 15660670
    AR2DI2
    Poziom 8  
    Witam szanownych kolegów.

Tranzystor n-mos pracujący w układzie klucza z częstotliwością 142 Khz zgodnie z poniższym schematem nie załącza się poprawnie. Załączam oscylogramy.
    Niebieska linia to kształt napięcia na bazie a żółta to kształt napięcia na drenie.
    Jak widać napięcie na bazie po podłączeniu zasilania polaryzuje się ujemnie i tranzystor się zatka. Macie jakieś sprawdzone sposoby na rozwiązanie problemu?

Schemat:

Bez obciążenia.

Z obciążeniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15660755
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    AR2DI2 napisał:
    ak widać napięcie na bazie po podłączeniu zasilania polaryzuje się ujemnie i tranzystor się zatka. Macie jakieś sprawdzone sposoby na rozwiązanie problemu?

Widać że mas tam obwód rezonansowy i stąd spadek napięcia na drenie chwilę po wyłaczeniu tranzystora, przez pojemność Cgd płynie prąd i stąd napiecie ujemne, ale na stan włączenia tranzystora to nie wpływa (co najwyżej może spowodować latch-up drivera).
    Gdy napiecie na drenie spada poniżej zera płynie prąd przez diodę pasożytniczą w tranzystorze, tego prądu w takim układzie nie da sie łatwo przerwać, trzeba by dodać kolejną diodę.
    Jakiego drivera używasz?

P.S. Po połozeniu miller plateau widzę że napięcie na bramce w stanie wysokim trochę za niskie.
  • REKLAMA
  • #3 15662706
    AR2DI2
    Poziom 8  
    Driverem jest atmel.

W celach testowych sterowałem układ generatorem funkcyjnym (z regulacją napięcia, wypełnienia itp). Efekt ten sam. Sprawdzałem inne tranzystory z małą pojemnością bramki, też nie udało mi się poprawić pracy tego układu. Macie jakieś propozycje co można zrobić w takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #4 15662801
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Driverem jest atmel.
    Mam rozumieć mikrokontroler AVR? Atmel produkuje wiele układów.

Widać po długim miller plateau żę ma za kiepska wydajność prądową i za niskie napięcie dla tego MOSFETa, ale nie w tym leży twój problem.

Nie zrozumiałeś działania twojego układu!
    To obwód rezonansowy jest przyczyną wszelkich "dziwnych" zjawisk w tym układzie wstaw zamiast niego rezystor to się przekonasz.
  • REKLAMA
  • #5 15663139
    AR2DI2
    Poziom 8  
    Masz rację, myślałem że jest problem z prądem bramki. Oczywiście chodziło mi o mikrokontroler AVR. Zastanawiam się czy jest jakaś szansa na poprawę sytuacji (zmiana schematu, komponentów). Problemem jest też grzanie tranzystora w takim układzie.
  • #6 15663366
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    AR2DI2 napisał:
    Zastanawiam się czy jest jakaś szansa na poprawę sytuacji (zmiana schematu, komponentów). Problemem jest też grzanie tranzystora w takim układzie.

Ale na czym ta poprawa miała by polegać, jakbyś dostroił częstotliwość (chyba) nie było by problemu, pewności nie mam bo nie określiłeś precyzyjnie co ci nie odpowiada, a ujemne napięcie na bramce napisałem z czego wynika.

Może lepiej opisz co chcesz zrobić, jak to ma działać, co podłaczasz pod X1-1 i X1-2
REKLAMA