logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polo 9N 2007 1,2 benzyna gaśnie na ciepłym, brak błędów

załamka666 09 Maj 2016 13:28 1842 11
REKLAMA
  • #1 15660739
    załamka666
    Poziom 8  
    Dzień dobry,
    piszę tutaj w akcie desperacji, bo wszystko mi już opadło:(
    jestem nieszczęśliwą posiadaczką POLO 2007, 1,2 benzyna (nie mam teraz innych danych samochodu, pewnie niezbędnych, sorry). Od roku walczę z usterką, którą żaden fachowiec nie jest w stanie naprawić. Jeżdżę od elektryka do mechanika i każdy mnie zlewa twierdząc, ze auto jest sprawne 100pro.
    Auto gaśnie na ciepłym silniku (na zimnym jest wszystko ok), standard, jak dojeżdżam do skrzyżowania, klapa. Odpala ponownie bez problemów i jedzie do następnych świateł... Na jałowym po prostu gaśnie, nie szarpie, po prostu się "wyłącza". Zdarza mu się także nie zgasnąć, zwłaszcza u mechanika, jedzie jak złoto, wiec patrzą na mnie jak na chorą psychicznie babę z urojeniami... prawa "marfiego" LOL
    wymienione było:
    - czujnik temperatury (nie pomogło)
    - przepustnica najpierw czyszczona, potem nowa (nie pomogło)
    - sprawdzona pompa paliwa, ponoć sprawna
    - komputerek lutował elektryk, bo podobno był "wstrząśnięty" (nie pomogło)
    - świece wymienione rok temu w ASO

na razie nic nie pomogło. Pali na wszystkie cylindry, generalnie jest super, tylko mały szkopuł, że gaśnie.
    jutro prowadzę do kolejnego elektryka
    widzę, ze oni już nie mają pomysłów, bo wszystko wygląda na sprawne.

POMOCY, bo psychika mi już siada
    przepraszam za niefachowe słownictwo, nie jestem specjalistą:(

łykam każdy pomysł, bo ręce już opadają....

edit: aaaaa dodam, ze nie ma błędów oczywiście żadnych kiedy go podpinają...
  • REKLAMA
  • #2 15660776
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2238
    Trzeba by podłączyć rejestrator danych OBD i pojeździć, później analiza danych z momentu zgaśnięcia.
  • REKLAMA
  • #4 15660793
    załamka666
    Poziom 8  
    stonefree napisał:
    Czy ktoś sprawdził serwo? Skoro gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania to pewnie w czasie hamowania. Może po prostu obce powietrze?

lewe powietrze ponoć nie.
    Serwa zapewne nikt nie sprawdzał. Biorę pod uwagę.
    Tylko, że ono nawet jak stoi i pracuje to gaśnie jak się dobrze nagrzeje, wtedy nie używa się hamulca, jeśli ma to jakieś znaczenie. Dzis matka była z nim jakichś speców, popracowało sobie stojąc, zgasło nie pokazało żadnego błędu.
    Rejestrator OBD - powiem jutro elektrykowi.
    Dziękuję za rady!

Acha, wszyscy mówią, ze to na bank elektryka.

Auto serwisowane regularnie, filtr powietrza wymieniony, choć nie wiem czy ktoś w ogóle tam zaglądał.
    Czy to możliwe, że to rozrząd???
  • #5 15662677
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Żle ustawiony rozrząd raczej byłby przyczyną nierównej pracy silnika. Poza tym przy pomiarze ciśnienia sprężania coś powinno wyjść. Z mojego doświadczenia - miałem w Golfie 1,4 16V taką dziwną przypadłość, że silnik tracił moc na ułamek sekundy w czasie jazdy po prostu zdarzało się tak, jak by ktoś na chwilę wyłączał zapłon, co prawda na wolnych obrotach nigdy silnik nie gasł, aż pewnego dnia cewka dostała przebicia i wymieniłem ją na inną. Od tamtej pory problem zniknął.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 15662967
    załamka666
    Poziom 8  
    No to mam kolejną teorię, którą bede zmuszona sprawdzic w praktyce.
    Dzis pan elektryk nim pojezdził, pogazował i auto zaczeło gasnąc pieknie na jałowym stojąc sobie pod warsztatem. po klikukrotnym zgasnieciu, ukazał się błąd czujnika halla. nie pozostaje mi nic innego jak wymienić go na nowy z jakim efektem zobaczymy... w cuda juz nie wierze. kiedy było u innego elektyka jakis czas temu, to wywalało błedy mapsensora (wykasował i kazał jeżdzić) a potem przepustnicy (wymieniona bez sensu), gdybym wtedy wiedziała z jakim hardkorem przyjdzie mi sie mierzyć spisałabym te błedy, ehhhh...

na razie tematu nie zamykam, bo kto wie co jeszcze mnie czeka w tej przygodzie. bede raportowac jak sie sprawy mają;)
    pozdro!
  • #10 15663069
    załamka666
    Poziom 8  
    nauka jest wielka, tylko szkoda że tak bolesna! nerwy zszrapane o kieszeni nie wpominając. jak tak dalej pojdzie zostane mechanikiem amatorem;) jesli to nie bedzie to, to nie wiem, pochlastac sie tylko. mam strone A4 notatek na temat tego co to moze być... jest tam wszystko prawie:( auto moje od nowosci, osiem lat było bez zarzutu, ale wszystko sie kiedys konczy;)
  • #11 15663088
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    dlatego tak jak wcześniej koledzy pisali trzeba by wpiąć rejestrator OBD i przeglądać parametry a nie tylko odczytywać błędy. A jeżeli chodzi o niekompetentnych mechaników to często pomagali ludzie z forów ( np. vwgolf.pl ), w grupach regionalnych są chłopaki, którzy się znają na robocie i chętnie pomogą.
  • #12 15663224
    załamka666
    Poziom 8  
    wbiłam na forum golfa, dziekuję. Cos dziś Pan był jakos przeciwny podpinaniu pod OBD, choć napierałam w tej sprawie. Dziwne to wszystko....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Polo 9N z 2007 roku, 1,2 benzyna, który gaśnie na ciepłym silniku, szczególnie podczas dojeżdżania do skrzyżowań. Pomimo licznych wizyt u mechaników i elektryków, nie znaleziono przyczyny, a auto nie pokazuje błędów. Wymieniono czujnik temperatury, przepustnicę oraz sprawdzono pompę paliwa. Użytkownik rozważa również sprawdzenie serwa oraz rozrządu. Ostatnio pojawił się błąd czujnika Halla, co może wskazywać na jego wymianę jako potencjalne rozwiązanie. Użytkownik planuje podłączyć rejestrator OBD do analizy danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA