logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół?

woda_cisowianka007 10 Maj 2016 14:35 5385 20
REKLAMA
  • #1 15663310
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Ocena: 156
    Witam,
    Mam pytanko apropo kol, moje stare do niczego sie nie nadają. Rozebrałem je, wyjąłem tylko piasty,szprychy obręcze na złom. Piasty wyczyściłem sczotkami na błysk i prysnąłem lakierem bezbarwnym.Obręcze i szprychy zamowilem nowe. Powiedzcie mi proszę, jak złożyć z powrotem te piasty z ośkami ? Na tyle mam łożyska 6201-z ( ja zamowilem 6203 rs- coś takiego więc to nie bedzie pasowalo co nie ? musze jutro kupic 6201. A na przodzie mam zwykle kulki osadzane na smarze wiec jako ze oske mam prostą to wyczyściłem je nalozylem nowy smar i zlozylem ale nie wiem czy dobrze. Powiedzcie jak zlozyc poprawnie oske na przod i tyl, czy te lozyska na tyl trzeba jakos zakladac na kleju czy jak ?
    Załączniki:
    • Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół? 91457_DSC_0236.JPG (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół? 81420_DSC_0240.JPG (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół? 41672_DSC_0244.JPG (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół? 37146_DSC_0243.JPG (2.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół? 24751_DSC_0238.JPG (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół? 16028_DSC_0237.JPG (870.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15663644
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Ośkę przednią składasz dokładnie jak w rowerze (z tego co widzę). Bezpośrednio po skręceniu jej powinna obracać się z delikatnym oporem.

W tylnej ośce, łożyska są wciskane w piastę, najlepiej zrobić to na dużym imadle. Żadnych klejów nie trzeba.
  • #3 15663695
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Ale czy mial bys moze taki schemat gdzie konkretnie ida konusy,sruby,podkladki bo jest ich troche a nie pamietam gdzie co i jak i nie wiem czy przod dobrze zlozylem. Gdyby ktos mial schemat co po kolei to bylo by fajnie przod i tyl. A te lozyska na tyl to poprostu nabic delikatnie na oske, wlozyc w piaste i dopiero potem nabijac 2 lozysko przez jakas tulejke i wystarczy ? Nie chce tebo rozwalic czy cos ? Widze ze w piasce tu gdzie sa lozyska w tylnim kole jest mocno zcharowane jak by specjalnie to jest chyba zeby wlasnie lozysko dobrze siedzialo bez kleju wlasnie tak ?
  • REKLAMA
  • #4 15663752
    rafik54321
    Poziom 30  
    po internecie krąży taka żółta książka "romet - obsługa i naprawa" (albo bardzo podobnie). Jest tam dokładny schemat koła "ogólnorometowego" (że to tak nazwę). Najprawdopodobniej takie masz w kadecie, zresztą - sam poznasz :)

Tutaj zapodaję ci te 2 schematy, ale mogę ci całą książeczkę podesłać na mail :)
    Jak poprawnie złożyć piasty i osie w Romet Kadet po regeneracji kół?
  • #5 15663811
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    No dzieki za schemat, cos tam sie chyba rozni jakies podkladki mam a jakis moze nie ale niby to samo:) Tylko z przodu mam jeszcze slimaka i nie wiem w ktore miejsce go dac i czy dawac jakas podkladke pod niego czy na niego nie wiem.
    Teraz pytanie jak z przodu mam kulki lozyska 1/4cala i zlozylem je z powrotem to jest sens je wymieniac na inne czy moga zostac ? Ogolnie piasta na nich ladnie chodzi dopiero po zalozeniu dekielka lekko trze i jak slimak zaloze no to nie chodzi to perfekcyjnie bo lekko przyciera albo o dekielek albo szczeki.
  • #6 15663829
    rafik54321
    Poziom 30  
    Generalnie pod ślimaka się nie daje podkładek. Ślimak dajesz nie od strony hamulca tylko z drugiej :) .

Jeśli kulki są całe ich średnica wszędzie jest taka sama, to mogą zostać. Zwykle to raczej bieżnie się wycierają. Pamiętaj że dekiel może ci lekko trzeć jeśli nie jest koło wstawione w widełki. Po wkręceniu koła nie ma prawa nic trzeć.
  • #7 15663855
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Aha, no wlasnie tak jak by ten dekiel lekko tarl, tak jak krece w rekach w widelki jeszcze nie wkrecilem. Musze zaplesc kolo i do wycentrowania zaniesc komus i dopiero...A powiedz mi bo ja zamowilem lozyska na tyl 6203 xx jakies tam one chyba nie beda pasowac na tyl bo tam powinny byc 6201 -z to co innego co nie ?
  • #8 15663877
    rafik54321
    Poziom 30  
    Tak to są zupełnie inne łożyska różniące się wymiarami :(

6201 ma wymiary 12x32x10mm
    a 6203 17x40x12mm więc zupełnie inne.
  • #9 15663909
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Ok, rozumiem jutro jego będę jechał kupię właściwie a tamte oddam bez problemu :-)
  • REKLAMA
  • #10 15665822
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Bębny dzisiaj nawet poskladalem o tyle o ike chodzą w miarę. Teraz koła obrecze i szprychy. Nie orietujecie się kto lub gdzie w Miechowie Krakowie zaplecie mi koła i wycentruje? Nie mówcie że w rowerowym bo pytałem w 3 i mi nie zrobią bo albo nie mają czasu albo centeownicy specjalnej...
  • #11 15665847
    rafik54321
    Poziom 30  
    Na pewno w każdym ASO motocykli się podejmą. Zapleść możesz sam. to nie jest trudne, jeśli się postarasz to nawet sam wycentrujesz.
  • #12 15665888
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Próbowałem ale piasta wychodzi mi z boku koła i jakoś tak dziwnie więc Wolak by to komuś oddać. A w aso kasuja 100 zł koło w jakimś rowerowym
  • #13 15665914
    rafik54321
    Poziom 30  
    W takim razie jeśli nie ASO (lub inny serwis motocyklowy) to wątpię by ktokolwiek ci wycentrował koło.

Mogę ci jedynie poradzić jak samemu centrować koło. Generalnie centrowanie to bardzo czasochłonna praca, ale prosta. Mimo wszystko wymagająca doświadczenia. Z racji iż to małe koło, centrowanie będzie dość łatwe.

Masz 2 rodzaje bić: promieniowe (czyli tak zwane jajo, gdzie piasta nie jest idealnie na środku obręczy) i osiowe (gdzie obręcz jest przesunięta w którąś stronę widełek, jakby na skos).
    Najpierw musisz się pozbyć bicia promieniowego, a potem osiowego.
  • #14 15666093
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Wiesx co najpierw mi powiedz jak to zaplesc bo to jest priorytetem. Centrowanie może kto zrobi. Ja jak dzisiaj zaplotlem to os koła wyszła mi poza obręcz koła i ostatniwvsxprychy z tej 2 strony mi się nie chciały nałożyć na ibrecz. Po prostu mi to ściągnelo na jedną strine na max. Wiem tylko że w piascie się bierze co 2 a w obręczy co 4
  • #15 15666129
    rafik54321
    Poziom 30  
    Cóż, będzie trochę trudno wytłumaczyć ale spróbujmy :)

Jak zapewne wiesz, szprychy masz po lewej stronie piasty i prawej, jak również na samej jednej stronie jedne szprychy masz od wewnątrz i zdrugie od zewnątrz.
    Zacznij sobie od np prawej strony piasty i przekładaj szprychy tak, aby były na zewnątrz (jednocześnie "grzybek" szprychy będzie do wewnątrz) i włóż szprychę w któryś z otworów obręczy (tutaj ważna rzecz czy otwory masz "stronnicze" jeśli tak, będziesz musiał się ich trzymać!). Potem po kolei dokładaj szprychy (co drugi otwór w pieście i co czwarty w obręczy!). Gdy skończysz stronę wewnętrzną czas na zewnętrzną (ale wciąż prawą!). Przekładasz szprychę i musi się ona skrzyżoważ ze szprychą obok (tak aby wyszedł ci taki "X"), od tej szprychy obok liczysz otwory, na 6 wkręcasz szprychę. I tak do końca.
    Brawo - jedna strona zrobiona :)
    Teraz druga - spójrz na którąś z "wewnętrznych" szprych, po drugiej stronie piasty będzie otwór na szprychę tam również musi być szprycha wewnętrzna (będzie ten otwór lekko przesunięty odpowiednio do otworu w obręczy). Obok szprychę od lewej strony piasty zaplatasz dokładnie obok szprychy którą wcześniej wybrałeś i tak lecisz po całości - stronę zewnętrzną zaplatasz analogicznie jak wcześniej (z tym na "X"). i wsio :)

Radzę sobie po prostu wziąć zdjęcie jakiegoś koła na wzór. Ew jak nie ogarniesz to coś ci w paincie ogarnę...
  • REKLAMA
  • #16 15666675
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Wiesz co próbowałem 3 razy i za każdym razem wydaje mi się że sobrze robiłem a po założeniu tak jak by 3 stron szprych na piescie zostawala nie statnia cdyli jak by 4 i w tym momencie piasta mi nie równomiernie wyszła w kole tylko max na ♌ lewo albo prawo i ostatnich szprych nie mogłem założyć bo musiał bym je zagiac. Po prostu piasta zamiast w sroeku to była z.boku koła! Nie ogarnąłem tego. I udało mi się to zawieść do takiego wiejskiego Janusza od rowerów:-D mówił że zrobi więc zobqcze mam nadzieję że nie popsuje. A jeśli coś weźmie.za to to parw groszy a nie 100 or koła.jak serwis. Oby było dobrze. A ja nie wiem co złe robiłem bo robiłem jak na filmie i szprych nie pomyliłem tzn gdzie która bo pilnowalwm tego a i tak coś nie tak poszło :-/
  • #17 15671463
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    No i niestety zawiodlem sie, gosciu co mi to robil calkowicie spieprzyl sprawe. Bo bylem dzisiaj oglądać jak mu to idzie bo mówił że tylko zostało do wycentrowania koła a tu sie okazuje że tak zaplutł te koła że szprychy sa po wyginane na wszystkie strony jak by miotłe plutł z nie koło! Masakra koła będa do wyrzucenia ew obrecze moze komu sie sprzeda a bedee musiał kupic nowe:( Mówi że inaczej sie nie dało i że takie pokrzywione sprychy sie wyciągnie na centrowaniu ja pier...zmiarzdzyl mnie totalnie szkoda gadać://///
  • #18 15671775
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2547
    Prościej będzie gdy będziesz miał na wzór oryginalne fabrycznie zaplecione koło, wówczas będziesz wiedział w jaki sposób zapleść koło.
    Zaplatanie wcale takie trudne nie jest, tylko trzeba wiedzieć jaki jest na to sposób.
    Felgi zawsze mają taki sam powtarzający się układ otworów. Dwa do przodu, dwa do tyłu. Pierwszy na lewą stronę piasty, drugi na prawą stronę piasty.
    W piaście zawsze główki szprych idą na przemian, natomiast jedna strona piasty względem drugiej strony jest przestawiona o pół otworu. Od otworów zależy od której strony wejdzie główka szprychy (niektóre piasty mają nawiercane otwory itp).
    Miałem okazję oglądać na żywo jak to się właśnie robi. Dopiero wtedy zrozumiałem o co tutaj chodzi. Rozumienie cykliczne...
    Zazwyczaj szprychy są splatane na dwa krzyże, ale to nie ma znaczenia bo można spleść na jeden, trzy, cztery, a widziałem nawet koło na pięć krzyży (Harley) oraz koło bez krzyży (Harley, na "prętach" M8).
    Koło wypełnia się szprychami w parach właśnie w taki sposób:
    http://wandysku.dyn.pl/simson/Tuning/Koła/szprychowanie-koła-1.jpg
    http://wandysku.dyn.pl/simson/Tuning/Koła/szprychowanie-koła-2.jpg
    Natomiast to co widziałem w internecie (zaplatanie szprychami z jednej strony, skierowane w jednym kierunku) właśnie kończy się tym, że ostatnich szprych nie da się przełożyć.
    Jeśli chodzi o szprychy to jeszcze znaczenie ma kąt zagięcia główki, bo na piastach tego typu jeszcze dzieli się szprychy na wewnętrzne i zewnętrzne. Połowa szprych ma ostry kąt zagięcia główki, a druga połowa ma łagodny kąt zagięcia główki. Jeśli szprychy Ci odstawały to albo były źle zagięte, albo trafiły w otwory od niewłaściwej strony. Może też szprychy trafiały w niewłaściwe otwory w obręczy, ale to trzeba być hardkorem aby coś takiego zrobić.

Jeśli chodzi o centrowanie, to tu jest temat rzeka. W życiu centrowałem tylko jedno koło od roweru i coś mi nie chciało wyjść. Ważne są trzy rzeczy:
    1. Bicie na boki.
    2. Bicie góra-dół.
    3. Odsunięcie środka felgi względem środka piasty (aby koło po zamontowaniu było dokładnie w osi motocykla). Informacja rzadko spotykana w instrukcjach serwisowych.
    Zazwyczaj ludzie od rowerów mają pojęcie jak przeprowadzić centrowanie, ale niektórzy takich kół z motorowerów i motocykli nie chcą robić. Też kwestia dociągania szprych, w Rometach piasty są dość słabe i mogą pęknąć przy mocniejszym dociągnięciu szprychy. W Jawkach to piasty i szprychy same z siebie pękały.
  • #19 15672041
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Widzę że się opisales bardzo szczegółowo i fakt ja przeplatalem zgodnoe z filmikami na yt i ostatnia część szprych nie udawało mi wie przeplesc trseba było by je mocno zakrzywic z tego wzgl że piaste ściągnelo w jedną stronę. Gościu co mi to robi zrobił to dobrze rzn zaplutl na krzyż i piasta jest w środku koła wszystlo jadnje fajnie tglko szprychy pokrzywil mówi że jw naprostuje i naciągane i będzie ok ale wątpię. Ale też sprawa jest taka że szprychy te nowe są po 0,5 cm dłuższe i trochę grubsze od moich starych ro jedno a drugie niektóre nyple nie dają się wkręcić na szpryche do końca. Więc tutaj po stronie producenta też jesr nie wszystko tak jak być powinno. 3 sprawa to tak jak mówisz są szprychy lewe i prawe może nie są na swoim miejscu i stąd też mie chciało wyjsx tak jwk trzeba ale to trzeba być mistrzem żeby takie rzeczy robić ka soe przyglądam i roznicu mie dostrzegam :-/ nic zobaczymy co dzisiaj gościu z tym wymodzi ale wątpię żeby dało się ma tym jeździć
  • #20 15676094
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2547
    Szprychy powinny się naprostować po naciągnięciu. W tej kwestii jest jeszcze jedna tajemnica: gwinty i nyple trzeba pokryć olejem lnianym aby mocniej dociągać szprychy przy tym samym momencie dokręcenia, a po wyschnięciu nie poluzowały się. Tylko trzeba pamiętać że Romet ma trochę słabe części i mogą popękać.
    Może szprychy nieodpowiednie kupiłeś? Głównie w sensie długości. Grubsze są może dlatego, że mają gwinty narzynane (które są mniej wytrzymałe). Dobre szprychy z gwintami walcowanymi (wytrzymalsze) mają druty cieńsze niż gwint.
  • #21 15676518
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Trochę może się ma prostuje jak dociagna ale wątpię żeby to wyglądało ładnie. Szprychy są przelecione na wzór także inaczej nie mogą iść. Szprychy kupiłem komplet do kadeta i innych nie ma są trochę grubsze i dłuższe o 0,5 cm od oryginalnych. I takie teraz robią.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat składania piast i osi w rowerze Romet Kadet po regeneracji kół. Użytkownik zadał pytanie dotyczące poprawnego montażu piast, łożysk oraz elementów takich jak konusy i podkładki. Odpowiedzi wskazują, że łożyska 6201 są odpowiednie do tylnych piast, podczas gdy łożyska 6203 nie pasują. Użytkownicy podzielili się również informacjami na temat schematów montażowych oraz technik zaplatania kół, podkreślając znaczenie poprawnego ułożenia szprych. Wskazano, że szprychy powinny być montowane na przemian, a ich długość oraz grubość mogą wpływać na proces centrowania. Problemy z centrowaniem kół oraz ich naprawą były również omawiane, a użytkownicy dzielili się doświadczeniami z lokalnymi serwisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA