logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak określić moc i obroty silnika z zamazaną tabliczką znamionową?

Blackphantom 11 Maj 2016 10:35 1695 7
REKLAMA
  • #1 15665260
    Blackphantom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, zwracam się o pomoc w określeniu mocy oraz obrotów silnika znajdującego się na fotografii
    Wiem tylko że pochodzi z agregatu chłodniczego i był używany do jego napędu na postoju z sieci 380V

Jak określić moc i obroty silnika z zamazaną tabliczką znamionową? Jak określić moc i obroty silnika z zamazaną tabliczką znamionową?

Proszę dać zdjęcie tabliczki w lepszej jakości.
    Moderator ; Krzysztof Reszka
  • REKLAMA
  • #2 15665609
    atan48
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Kolego, zrób porządniej fotkę tej tabliczki.
  • REKLAMA
  • #3 15666235
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Król jest goły! Przecież na tabliczce niczego nie ma!
  • REKLAMA
  • #4 15667279
    Blackphantom
    Poziom 10  
    Panowie właśnie o to chodzi że dosłownie nic na niej niema.

Widoczny w polu obrotów jest jedynie koniec zapisu "430" Domniemam że silnik ma 1430 lub 1480 obr/min

Nie znam natomiast mocy
  • #5 15667435
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    bonanza napisał:
    Król jest goły! Przecież na tabliczce niczego nie ma!

Myślę że tak źle nie ma jeśli widzę że jest znak Δ i 400 V . ale kolega nie chce pokazać bliżej to chyba tylko do zamknięcia temat.
  • #6 15670224
    Blackphantom
    Poziom 10  
    Panowie jutro zrobię fotkę czymś porządniejszym :)
  • REKLAMA
  • #7 15670251
    wojciech80
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Blackphantom napisał:
    Panowie jutro zrobię fotkę czymś porządniejszym :)

Witam,

Często pomaga położenie na tabliczkę znamionową silnika papieru i ołówkiem przejechać powinno odbić się.
  • #8 15676570
    Blackphantom
    Poziom 10  
    Znaki są drukowane/ wpalane na aluminium sam nie wiem
    potraktowałem tabliczkę chemią do mycia plandek w ciężarówkach, we większym stężeniu i pozostawiłem troszkę dłużej -

Król ma 1430 obr/ 2 Kw
    Tak, ma możliwość podłączenia Gwiazda/Trójkąt, na podejściach założone są mostki
    Sam silnik dosyć ciekawy z pełnym uszczelnieniem osi jak i kap
    Posiada nietypowe łożyska ale to nie problem, rzecz z którą spotkałem się po raz pierwszy to wahliwe koło pasowe, zapewne po to by tłumić drgania.

dostanie duże kółko i posłuży przy gumówce - pile do metalu na potrzeby własne

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem określenia mocy i obrotów silnika z zamazaną tabliczką znamionową, pochodzącego z agregatu chłodniczego. Użytkownicy zasugerowali wykonanie lepszej jakości zdjęcia tabliczki oraz zastosowanie papieru i ołówka do odczytu zatartej informacji. Po kilku próbach, jeden z uczestników stwierdził, że silnik ma prawdopodobnie 1430 obr/min oraz moc 2 kW, a także możliwość podłączenia w układzie Gwiazda/Trójkąt. Silnik charakteryzuje się pełnym uszczelnieniem osi oraz nietypowymi łożyskami, a także wahliwym kołem pasowym, co ma na celu tłumienie drgań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA