logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować centralę Panasonic 616 bez telefonu systemowego?

pablosm_ 28 Cze 2005 13:08 4037 12
REKLAMA
  • #1 1612948
    pablosm_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam do zaprogramowania w/w centralkę. W zasadzie słowo "zaprogramownia" to troche na wyrost, musze po prostu zmienić sposób wybierania numerów dla linii , oraz zmienić ustawienie przychodzących połączeń tak aby nie odzywały sie wszystkie aparaty tylko numer na pierwszej linii.

Z tego co sie zorientowałem, to programuje się je telefonami systemowymi, ja dysponuje tylko zwykłym (?) panasonic KX TS 2038.

Czy jest możliwośc zaprogramowania centralki z tego aparatu?
    Może da się to ustawić przy pomocy jakiegoś programu za pomocą komputera ?

I jeszcze pytanko czy ten model centralki obsługuje (prosze sie nie śmiać jezeli pokręciłem) DISĘ ? czyli komunikat po dodzwonieniu sie z zewnątrz?
    A jezeli tak to jak to sie ustawia?

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
    Pablo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1613055
    robal12
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    1.ten telefon który masz to chyb 2308
    2.istnieje program komputerowy do tej centrali
    3.obsługuje dise jak bedziesz miała program to wszysto poustawiasz
    4.najprosciej zaprogramowac tel systemowym od 7030 w góre ale jak nie masz telefonu to musisz poszukac programu.był gdzies na forum
  • Pomocny post
    #3 1613982
    telmaniak
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Najpierw musisz napisać czy masz centralę KX-T61610 czy KX-TA616.
    Obie centrale programuje się za pomocą aparatów systemowych (KX-T7030,7730).
    Centrala KX-T61610 na pewno nie ma DISY, ani możliwości programowania z PC.
    KX-TA616 można wyposażyć w DISĘ, natomiast program do PC działa,ale kiepsko.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1613989
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    jaka do kladnie to centrala KX-T616 ,KX-TA616, KXTD616 bo nieokresliles dokladnie
  • #5 1620104
    pablosm_
    Poziom 11  
    Witam
    Centalka to KX-T61610 .
    Co wywalczyłem. Ściągnąłem programik do ustawiania centralki z kompa, zrobiłem kabelek null modem i ...nic.
    Po dłuuuuugim "connecting" programik wywala mi komunikat ze PBX nie reaguje.

Próbowałem podłączać sie przy ustawieniach przełącznika na centralce na SET jak i na PROGRAM i nic, zmieniałem prędkości na COM, takze nic.
    Z tego co wiem mozna podejrzeć jakie ustawienia COM ma centralka.... ale przy pomocy telefonu systemowego któego nie mam :(

Jeden z moich znajomych, który daaaawno temu bawił sie podobną centralką, stwierdził ze Jemu udało sie programowac Panasonica ze zwykłego telefonu, nie wiem czy to ten sam model (wyglądał podobnie jezeli chodzi o obudowę), nie wiem czy cos sie znajomemu nie pokiełbasiło ale czy jest to możliwe?

Potrzebuje tylko na dobrą sprawe przestawić to wybieranie na liniach z pulsowego na tonowe i zablokować przychodzące rozmowy na inne numery niż pierwszy (11)

Dzięki z góry za podpowiedzi.

pozdrawiam
    Pablo
  • Pomocny post
    #6 1620152
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Centralę KX-T61610 programuje sie tylko z aparatu systemowego (port 1), przełącznik w centrali na PROGRAM. Jeśli nie masz aparatu to nić nie zrobisz.
    Na allegro chodzą takie aparaty np. tutaj:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55343153
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55634729

Znajomy mógł programować ale centralę KX-TA 616.
  • Pomocny post
    #7 1622046
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    PiterAnia napisał:

Znajomy mógł programować ale centralę KX-TA 616.

żeby nie było niedopowiedzeń mógł programować TA-616 za pomocą kompa a nie "zwykłego telefonu" bo o to pytał autor wątku poza tym PiterAnia napisał same mądre rzeczy z "szaconkiem" Paweł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1622102
    Bogdan99
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Cześć !
    Dla pełnego obrazu zmiana pusów na tony pr. 04, a przypisanie dzwonienia pr.09 dzień/10 noc.
    Niestety tylko z aparatu systemowego
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #9 1622173
    pablosm_
    Poziom 11  
    Czyli z kompa nici, no cóż, szkoda bo programik mi sie podobał, wszystko jasno i przejrzyście.

Udaje sie na zakupy telefon systemowego.

Dzięki wszystkim za pomoc

pozdrawiam
    Pablo
  • #10 1631361
    pablosm_
    Poziom 11  
    Witam
    Udało mi się dorwać systemowego Panasonica. Tone/pulse zaprogramowałem.
    Chciałbym jeszcze ustawić coś takiego, że kiedy przychodzi połączenie zewnętrzne na linie CO1 to dwoni tylko i wyłącznie numer 11
    kiedy połączenie na CO2 tylko i wyłącznie numer 12. Obecnie dzwonią WSZYSTKIE :( linie

Dzięki za pomoc wszelaką

pozdrawiam
    Pablo
  • Pomocny post
    #11 1631555
    PiterAnia
    dzwonienie ustawiasz w programie 09 - dzień i 10 - noc.
  • #12 1636515
    pablosm_
    Poziom 11  
    Dzięki serdeczne, pomogło.
    Centralka śmiga aż miło patrzeć.

Tak z ciekawostek, mam na jednym biurku nastepujaca sytacje, telefon moze wykonywac polaczenia , zarowno wew. jak i na zewnatrz ale... nie mozna na niego zadzwonic.
    probowalem :
    - zmiany aparatu, nic, ten sam aparat na stanowisku obok dziala oki, inny podlaczony , dziala identycznie
    - zmiany podlaczenia na centralce nic z tego
    - zmiana kolejnosci przewodow - nic z tego, efekt wciąż ten sam.

Stwerdziłem ze jutro wymienie przewód do centralki i musi ruszyć ale zastanawia mnie jak to mozliwe ze takie cuda sie dzieją.

Mam jeszcze jedno a własciwie dwa małe pytanka
    - czy da sie zmienić numer wybierający linie zewnętrzną z 9 na 0 ?
    - i jak nagrać powitanie głosowe ?

pozdrawiam
    Pablo
  • #13 1637167
    PiterAnia
    - czy da się zmienić numer wybierający linie zewnętrzną z 9 na 0 ?
    niestety nieda się

- i jak nagrać powitanie głosowe ?
    też nie, jedynie można zastosować zewnętrzne urządzenia DISA z tym że zajmują conajmniej jeden port wewnętrzny centrali.

Podsumowanie tematu

✨ Programowanie centrali Panasonic KX-T61610 możliwe jest wyłącznie za pomocą aparatu systemowego podłączonego do portu 1 centrali z przełącznikiem w pozycji PROGRAM. Próby programowania z komputera przy użyciu kabla null modem nie powiodły się, gdyż model ten nie obsługuje programowania PC. Zwykły telefon Panasonic KX-TS2038 nie umożliwia konfiguracji centrali. Centrala KX-T61610 nie posiada funkcji DISA ani możliwości nagrania powitania głosowego; funkcję DISA oferuje natomiast model KX-TA616, który można programować także komputerowo, choć z ograniczeniami. Zmiana trybu wybierania z impulsowego na tonowy oraz przypisanie dzwonienia przychodzącego na konkretne numery wewnętrzne (np. linia CO1 na numer 11) odbywa się poprzez programowanie z aparatu systemowego, ustawiając odpowiednio parametry 04 (ton/puls) oraz 09 (dzwonienie dzień) i 10 (dzwonienie noc). Nie ma możliwości zmiany numeru wybierającego linię zewnętrzną z 9 na 0. Nagranie powitania głosowego wymaga zewnętrznego urządzenia DISA, które zajmuje port wewnętrzny centrali. Problemy z brakiem dzwonienia na konkretny aparat mogą wynikać z uszkodzonego przewodu lub błędów w okablowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA